Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Sari la conținut

Ara (gen)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ara
Ara ararauna și Ara macao
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Psittaciformes
Suprafamilie: Psittacoidea
Familie: Psittacidae
Gen: Ara
Lacépède, 1799
Specia tip
Ara macao
Linnaeus, 1758
Specii

vezi text

Ara este un gen de păsări psittaciforme din familia Psittacidae, originare din America de Sud și Centrală. Membrii acestui gen au un penaj viu colorat, de obicei predominant roșu sau verde, o coadă lungă și ascuțită și un cioc puternic.

Genul Ara a fost creat de naturalistul francez Bernard Germain de Lacépède în 1799.[1] Specia tip a fost desemnată ara roșu (Ara macao) de Robert Ridgway în 1916.[2][3] Denumirea genului provine de la ará din limba tupi din Brazilia. Cuvântul este o onomatopee bazată pe sunetul strigătului lor.[4] Timp de mulți ani, genul a conținut specii suplimentare, dar a fost divizat pentru a crea trei genuri suplimentare: Orthopsittaca, Primolius și Diopsittaca. Orthopsittaca și Diopsittaca sunt monotipice și sunt diferite din punct de vedere morfologic și comportamental, în timp ce cei trei papagali Primolius sunt verzi și mai mici.

Există opt specii care au supraviețuit, două specii dispărute care au devenit extincte în epoca modernă și o a treia specie dispărută, cunoscută doar din rămășițe subfosile.[5]

  1. ^ Lacépède, Bernard Germain de (). „Tableau des sous-classes, divisions, sous-division, ordres et genres des oiseux”. Discours d'ouverture et de clôture du cours d'histoire naturelle (în franceză). Paris: Plassan. p. 1.  Page numbering starts at one for each of the three sections.
  2. ^ Ridgway, Robert (). „Genus Ara (Lacépède)”. The Birds of North and Middle America. Bulletin of the United States National Museum. Volume 50, Part 7. Washington. p. 119. 
  3. ^ Peters, James Lee, ed. (). Check-list of Birds of the World. 3. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. p. 180. 
  4. ^ Jobling, James A. (). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm. p. 52. ISBN 978-1-4081-2501-4. 
  5. ^ „Zoological Nomenclature Resource: Psittaciformes (Version 9.004)”. www.zoonomen.net. . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]