Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Sari la conținut

Bogdan Simion

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bogdan Mihai Simion
Date personale
Născut (33 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Râmnicu Vâlcea, Vâlcea, România[2][3] Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiecântăreț Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiUniversitatea din București  Modificați la Wikidata
Instrument(e)Cobză  Modificați la Wikidata
Prezență online

Bogdan Mihai Simion (n. , Râmnicu Vâlcea, Vâlcea, România) este un artist român, culegător de muzică tradițională și lăutar, unul dintre ultimii cântăreți la cobză din România.[4][5][6][7]

S-a născut în data de 29 aprilie 1991 la Râmnicu Vâlcea.[4] A început să studieze cobza la vârsta de 15 ani cu lăutarul Constantin Gaciu la Slatina.[4][8] A studiat la Colegiul Național „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea, ale cărui cursuri le-a absolvit în anul 2009.[9] Și-a continuat studiile la Facultatea de Litere a Universității din București unde a obținut licența în Studii Culturale Europene, în anul 2012, și masterul în Cultură și Politică în Context European și Internațional, în anul 2014.[9] A obținut titlul de doctor de la aceeași facultate, cu teza intitulată Imaginea regelui Carol I în presă: antidinastici și pro-carliști.[4][5][9][10]

În anii 2010, a călătorit prin România, culegând cântece lăutărești și învățând de la puținii cobzari rămași în viață.[11][12][13]

Activitate profesională

[modificare | modificare sursă]

A fost membru fondatorul al formației Antrepriza Muzicală, alături de naistul Victor Matei, unul din discipolii lui Gheorghe Zamfir, fiind activi între anii 2008 și 2010.[8][9] A făcut parte din formația Banda Agurida a Loredanei Groza și a colaborat cu Mihai Mărgineanu, Taraf de Haidouks și Les Elephants Bizarres.[8][14] A susținut concerte de muzică lăutărească cu formația Lăutarii de mătase.[15][16][17]

A lucrat la coloana sonoră a documentarelor Flavours of Romania și Wild Carpathia realizate de jurnalistul britanic Charlie Ottley.[9][18]

La 1 mai 2021, a publicat albumul Valahia în Demol, alcătuit din cântece din Muntenia și Oltenia anilor 1800.[19][20] Albumul a fost produs de Adrian Despot.[14][20]

  • Valahia în Demol (2021)[19]
  • Drum pavat cu bolovani (2023)
  1. ^ Bogdan Simion CV 
  2. ^ https://www.forbes.ro/cautarile-unui-cobzar-132379  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ https://www.control-club.ro/samanul-mut-vorbeste/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b c d „Căutările unui cobzar”. Forbes.ro. . Accesat în . 
  5. ^ a b „Bogdan Mihai Simion, „doctor lăutar": „Procesul antropologic e infertil. Ca să cunoşti muzica şi cobza, trebuie să intri în horă" FOTO”. adevarul.ro. Accesat în . 
  6. ^ „Bogdan Simion, doctor în Litere şi lăutar, invitat în emisiunea Ochii pe mine!: ,,Nu mi-a plăcut niciodată să vorbesc în faţa unor oameni pe care nu îi interesează ce am de spus. Când simt că plictisesc, mi-am luat cobza, mi-am luat caietul şi am plecat!". Mediafax.ro. Accesat în . 
  7. ^ „Simion Bogdan-Mihai, cobzar, doctor în Litere: În general în zonele sărace de care și-au bătut joc politicienii a rămas cea mai pură muzică, fiindcă oamenii ăia trăiesc ca în Evul Mediu. Unde mă duc și găsesc afișe cu PSD știu sigur că găsesc lăutari mișto”. Republica. Accesat în . 
  8. ^ a b c „Șamanul mut vorbește”. . Accesat în . [nefuncțională]
  9. ^ a b c d e „Bogdan Simion CV”. 
  10. ^ „Cel mai tânăr cobzar din România, Bogdan Simion, 26 ani: "Nu a fost o plăcere, ci am perceput-o ca pe o datorie. Mai sunt doar 10 persoane care cântă la cobză". Matricea Românească. . Accesat în . 
  11. ^ „Cel mai tânăr cobzar din România, Bogdan Simion, 26 ani: "Nu a fost o plăcere, ci am perceput-o ca pe o datorie. Mai sunt doar 10 persoane care cântă la cobză". Matricea Românească. . Accesat în . 
  12. ^ „Muzica romilor. O poveste cu cântec... lăutăresc”. www.romania-actualitati.ro. Accesat în . 
  13. ^ „Cum se văd certurile voastre obosite de pe net despre manele, prin ochii unui cobzar din România”. www.vice.com. Accesat în . 
  14. ^ a b „Bogdan Simion, doctor în Litere şi lăutar, invitat în emisiunea Ochii pe mine!: ,,Nu mi-a plăcut niciodată să vorbesc în faţa unor oameni pe care nu îi interesează ce am de spus. Când simt că plictisesc, mi-am luat cobza, mi-am luat caietul şi am plecat!". Mediafax.ro. Accesat în . 
  15. ^ „Cine sunt lăutarii de mătase şi unde îi puteţi asculta”. www.digi24.ro. Accesat în . 
  16. ^ „DOCUMENTAR Povestea ultimilor lăutari de mătase de pe piatra Bucureştiului. Costel Vasilescu: „Oamenii stabileau nunta după programul meu". adevarul.ro. Accesat în . 
  17. ^ „„Şamanul Mut" reuneşte ultimii lăutari de mătase ai Bucureştiului: Muzici de jale şi de dragoste de pe piatra Bucureştiului”. adevarul.ro. Accesat în . 
  18. ^ „Bogdan Simion”. IMDb. Accesat în . 
  19. ^ a b „Discografie Simion Bogdan-Mihai”. Discogs. Accesat în . 
  20. ^ a b „Simion Bogdan-Mihai”. simionbogdanmihai.ro. Accesat în .