Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Sari la conținut

Christoph Probst

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Christoph Probst
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Murnau am Staffelsee, Bavaria, Germania Modificați la Wikidata
Decedat (23 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
München, Bavaria, Germania Modificați la Wikidata
ÎnmormântatFriedhof am Perlacher Forst[*][[Friedhof am Perlacher Forst (cemetery in Munich, Germany)|​]] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluipedeapsa cu moartea (decapitare) Modificați la Wikidata
Căsătorit cuHerta Siebler-Probst[*][[Herta Siebler-Probst (21 Jul 1914 - 21 Sep 2016)|​]] Modificați la Wikidata
CopiiMichael Probst[*][[Michael Probst |​]]
Vincent Probst[*][[Vincent Probst |​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Reich-ul German Modificați la Wikidata
Ocupațiestudent[*]
luptător în rezistență[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materLandheim Schondorf[*][[Landheim Schondorf (private school in bavaria)|​]]  Modificați la Wikidata

Christoph Probst (n. , Murnau am Staffelsee, Bavaria, Germania – d. , München, Bavaria, Germania) a fost un membru al grupului de rezistență antinazist Trandafirul Alb. A fost executat în închisoarea Stadelheim din München.

Christoph Probst a fost fiul unui cadru universitar, specialist în sanscrită. S-a căsătorit de tânăr, la 21 de ani, cu Herta Dohrn, cu care a avut trei copii: Michael, Vincent și Katharina.

A fost bun prieten cu Alexander Schmorell, care i-a fost naș de botez primului fiu al lui Probst, Michael. Schmorell l-a adus pe Probst în grupul Trandafirul Alb.

Întrucât dintre membrii asociației clandestine numai Probst era căsătorit și avea copii, ceilalți au decis să-l protejeze și să-l țină departe de acțiunile periculoase. Cu toate acestea, Probst și-a manifestat dorința, chiar entuziasmul, de a participa la acțiunile comune.

La începutul anului 1943 Probst a redactat un manifest, despre care se spune că a fost cel de-al șaptelea dintre cele făcute de grup. La 19 februarie 1943 Gestapo-ul l-a arestat în timp ce se reîntorcea acasă, în Germania, venind de pe front, într-o permisie de câteva zile. Soția sa era însărcinată și a născut câteva zile mai târziu cel de-al treilea copil, fetița Katharina. Manuscrisul manifestului său a fost găsit la Hans Scholl.

Christoph Probst a negat că a scris manifestul, însă expertiza grafologică a dovedit că grafierea textului din manifest îi aparținea. A fost imediat încarcerat în penitenciarul din München, unde a cerut și a obținut permisiunea de a fi botezat de preotul închisorii.

Condamnat la moarte de „Tribunalul Poporului”, prezidat de temutul judecător Roland Freisler (care fusese cândva, vremelnic, comisar bolșevic), a fost ghilotinat împreună cu frații Scholl la 22 februarie 1943.

  1. ^ a b Christoph Hermann Ananda Probst, Find a Grave, accesat în  
  2. ^ „Christoph Probst”, Gemeinsame Normdatei, accesat în