Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Sari la conținut

Hunald de Aquitania

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Hunald de Aquitania

Hunald de Aquitania a fost un duce de Aquitania și conte de Toulouse (735-744/748), succedându-l pe tatăl său, Odo cel Mare, în 735.

El a refuzat să recunoască autoritatea majordomului franc a palatului, Charles Martel, care a mărșăluit la sud de Loara, ocupând Bordeaux și Blaye, dar în cele din urmă i-a permis lui Hunald să păstreze Aquitania cu condiția să-i jure fidelitate.[1]

Între 736 și 741, relațiile dintre Charles și Hunald par să fi rămas amiabile, dar după moartea lui Martel în 741, Hunald a declarat război francilor. Pepin și Carloman, la rândul său au trecut Loara și au jefuit zona dintre Berry și Bourges, iar mai târziu, a distrus castelul Loches și au luat toată populația îm prizonierat. Cu toate acestea, Hunald a implorat pacea în 745 și s-a retras la o mănăstire, probabil, de pe Île de Ré.[2]

Mai târziu, se va alia cu lombarzii din Italia, dar va fi omorât cu pietre.[3] A părăsit ducatul Aquitaniei a lui Waifer (probabil, fiul său), care a luptat timp de opt ani în apărarea independenței sale.

Între moartea lui Pepin cel Scurt și începutul domniei lui Carol cel Mare, a fost o ultimă creștere a Aquitaniei. Această revoltă a fost organizată de către un anumit Hunald și a fost reprimată în 769 de Carol și fratele său Carloman. Un anumit Hunald a căutat refugiu la curtea ducelui gasconilor, Lupus, care l-au predat la dușmanii săi. În ciuda opiniei unor istorici, acest Hunald pare să fi fost o persoană diferită (Hunald al II-lea).[4]

  1. ^ Pierre Riche, The Carolingians:A Family who forged Europe, Transl. Michael Idomir Allen, (University of Pennsylvania Press, 1993), 44.
  2. ^ Pierre Riche, The Carolingians:A Family who forged Europe, 51-52.
  3. ^ Jules Michelet, History of France, Vol. I, Transl. G.H. Smith, (D. Appleton and Company, 1892), 114.
  4. ^ Higounet, p 27, Hunald al II-lea este considerat de cele mai multe ori conducătorul armatei basce câștigătoare din bătălia de la Roncesvalles.
  • Oman, Charles. The Dark Ages 476-918. Rivingtons: London, 1914.
  • Higounet, Charles. Bordeaux pendant le haut moyen age. Bordeaux, 1963.
  • Vaissète, Joseph. Histoire génerale de Languedoc, vol. i. (ed. of 1872 seq.); Th. Breysig, H Hahn, L Oelsner, S Abel and B Simson, Jahrbücher des deutschen Reichs.

Acest articol conține text din Encyclopædia Britannica 1911, o publicație aparținând domeniului public.