Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Sari la conținut

Langeais

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Langeais
—  comună în Franța  —

Stemă
Stemă
Map
Langeais (Franța)
Poziția geografică în Franța
Coordonate: 47°19′32″N 0°24′22″E ({{PAGENAME}}) / 47.325555555556°N 0.40611111111111°E

Țară Franța
ArondismentArondismentul Chinon
Entitate administrativ-teritorială francezăFranța metropolitană
Regiune Centru
Departament al Franței Indre-et-Loire

Atestare Modificați la Wikidata

Suprafață
 - Total64,55 km²

Populație (2022)
 - Total4.370 locuitori

Cod poștal37130

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Langeais este o comună franceză situată în departamentul Indre-et-Loire, în regiunea Centre-Val de Loire. Deviza sa este „Alae gaviae vicus”, care se poate traduce aproximativ din latină ca „Satul pescărușilor cu aripi”.

Comuna a luat naștere la 1 ianuarie 2017 prin fuziunea vechii comune Langeais și a comunei Les Essards, care a devenit o comună delegată[n 1][1].

Comune limitrofe

[modificare | modificare sursă]
Avrillé-les-Ponceaux Mazières-de-Touraine
Continvoir Cinq-Mars-la-Pile
Coteaux-sur-Loire La Chapelle-aux-Naux
Map
Hartă a comunei Langeais și a comunelor limitrofe
Pod suspendat peste râul Loara.
Rețeaua hidrografică a comunei Langeais.

Teritoriul comunei este mărginit pe partea sudică de fluviul Loara (2,733 km). Rețeaua hidrografică a comunei, cu o lungime totală de 56,83 km, include alte două cursuri de apă notabile, Roumer[2] (10,895 km) și Breuil[3] (2,525 km), precum și diverse pâraie mici[4][5].

Loara se află într-o vale largă pe care a modelat-o treptat de-a lungul a mii de ani. Acesta traversează departamentul Indre-et-Loire de la est la vest, de la Mosnes până la Candes-Saint-Martin, având un curs larg și lent. Loara prezintă fluctuații sezoniere destul de marcate ale debitului. Din punct de vedere al previziunii inundațiilor[n 2], comuna se află în sectorul Loire tourangelle, care se întinde între ieșirea din Nazelles-Négron și confluența cu râul Vienne[6], având stația hidrometrică de referință cea mai apropiată situată la Tours (aval de podul Mirabeau). Debitul mediu lunar (calculat pe 62 de ani pentru această stație) variază de la 112 m³/s în luna august la 622 m³/s în luna februarie. Debitului instantaneu maxim observat la această stație a fost de 3.050 m³/s, înregistrat pe 9 decembrie 2003, cu o înălțime maximă de 5,78 m în acea zi[7][8]. Înălțimea maximă istorică a fost atinsă pe 3 iunie 1856, cu o înălțime necunoscută, dar mai mare de 6,20 m[6]. Din punct de vedere piscicol, Loara este clasificat în a doua categorie piscicolă. Grupul biologic dominant este constituit în principal din pești albi[n 3] (ciprinide) și din pești răpitori (știucă, șalău și biban)[10].

Râul Roumer[2], cu o lungime totală de 27,3 km, își are sursa în comuna Ambillou și se varsă în Loara pe teritoriul comunal, în apropierea gării, după ce a traversat 6 comune[2]. Din punct de vedere piscicol, Roumer este de asemenea clasificat în a doua categorie piscicolă.

Râul Breuil[3], cu o lungime totală de 14,6 km, își are sursa în comuna Ambillou și se varsă în Roumer pe teritoriul comunal, în apropierea gării, după ce a traversat 4 comune[3]. Din punct de vedere piscicol, Breuil este de asemenea clasificat în a doua categorie piscicolă.

Zece zone umede[n 4] au fost inventariate în comună de către Direcția Departamentală a Teritoriilor (DDT) și Consiliul Departamental din Indre-et-Loire: « valea Loire de la Mosnes la Candes-Saint-Martin », « valea Roumer de la Pont Boutard la Langeais », « valea Roumer de la Saint-Symphorien-les-Ponceaux la Pont Boutard », « valea Breuil la Tronchées », « valea Ruisseau de l'Étang de Crémille », « iazurile Renfermés și Foucaudière », « iazul Herpinière », « iazul Monnerie » și « iazul Renaudière și iazul Bournais »[11][12].

În 2010, clima comunei este clasificată ca fiind de tipul climatului oceanic degradat al câmpiilor din centrul și nordul Franței, conform unui studiu al Centrului Național de Cercetare Științifică (CNRS) bazat pe o serie de date din perioada 1971-2000[13]. În 2020, Météo-France publică o tipologie a climatelor din Franța metropolitană, în care comuna este situată într-o zonă de tranziție între climatul oceanic și climatul oceanic alterat, fiind parte a regiunii climatice „Mijlocul văii Loirei”, caracterizată printr-o bună insolatie (1.850 de ore/an) și o vară puțin ploioasă[14].

Pentru perioada 1971-2000, temperatura medie anuală a fost de 11,4 °C, cu o amplitudine termică anuală de 14,5 °C. Cumulul anual mediu al precipitațiilor a fost de 669 mm, cu 10,4 zile de precipitații în ianuarie și 6,3 zile în iulie[13]. Pentru perioada 1991-2020, temperatura medie anuală observată la cea mai apropiată stație meteorologică Météo-France, situată în comuna Lignières-de-Touraine la 3 km în linie dreaptă[15], a fost de 11,8 °C, iar cumulul anual mediu al precipitațiilor a fost de 700,0 mm[16][17]. În ceea ce privește viitorul, parametrii climatici ai comunei estimați pentru anul 2050, conform diferitelor scenarii de emisie a gazelor cu efect de seră, sunt disponibili pe un site dedicat publicat de Météo-France în noiembrie 2022[18].

La 1 ianuarie 2024, Langeais este categorisată drept „bourg rural” conform noii grile comunale de densitate cu șapte niveluri definită de INSEE (Institutul Național de Statistică și Studii Economice)[n 5][19][20][21] în 2022. Ea face parte din unitatea urbană Langeais[n 6], o unitate urbană monocomunală constituită dintr-un oraș izolat[22][23]. În plus, comuna este inclusă în zona metropolitană a orașului Tours, fiind una dintre comunele periferice ale acestuia[n 7][23]. Această zonă, care reunește 162 de comune, este clasificată în categoriile de la 200.000 la mai puțin de 700.000 de locuitori[24][25].

Căi de comunicație și transport

[modificare | modificare sursă]

Încadrată de dealuri în nord și de Loara în sud, comuna este deservită de linia de cale ferată Tours - Saint-Nazaire și de drumul național 152 care leagă Tours de Angers. Centura de ocolire a orașului Langeais ca parte din autostrada A85 (Angers-Tours) a fost subiectul unor controverse aprinse.

Riscuri majore

[modificare | modificare sursă]

Teritoriul comunei Langeais este vulnerabil la diferite pericole naturale: meteorologice (furtuni, descărcări electrice, ninsoare, frig extrem, caniculă sau secetă), inundații, incendii de pădure, mișcări ale terenului și seisme (sismicitate redusă). De asemenea, este expus la un risc tehnologic, și anume riscul nuclear[26]. Un site publicat de BRGM (Biroul de Cercetări Geologice și Miniere) permite evaluarea simplă și rapidă a riscurilor pentru un bun localizat fie prin adresa sa, fie prin numărul parcelei[27].

Riscuri naturale

[modificare | modificare sursă]

Unele zone ale teritoriului comunal sunt susceptibile să fie afectate de riscul de inundație prin revărsare a cursurilor de apă, în special a râurilor Roumer[2], Loara și Breuil[3]. Comuna a fost recunoscută în stare de catastrofă naturală din cauza pagubelor cauzate de inundații și alunecări de teren care au avut loc în 1991, 1994, 1999 și 2006[28][26].

Pentru a anticipa o creștere a riscurilor de incendii de pădure și vegetație către nordul Franței în contextul schimbărilor climatice, serviciile de stat din regiunea Centre-Val de Loire - DREAL (Direcția Regională de Mediu, Amenajare și Locuință), DRAAF (Direcția Regională Alimentație, Agricultură și Silvicultură), DDT (Direcția Departamentală a Teritoriilor) împreună cu SDIS (Serviciul departamental de pompieri și salvare) au realizat în 2021 un atlas regional al riscurilor de incendiu de pădure, care permite îmbunătățirea cunoștințelor despre masivele cele mai expuse. Comuna, fiind parțial situată în masivul forestier Bourgueil, este clasată la nivelul de risc 1, pe o scală care cuprinde patru nivele (1 fiind nivelul maxim)[29].

Harta zonelor de risc de contracție-umflare ale solurilor argiloase Langeais.

Comuna este vulnerabilă la riscul de mișcări ale terenului, constituit în principal din retragerea și umflarea solurilor argiloase[28]. Acest pericol poate cauza daune importante clădirilor în caz de alternanță între perioade de secetă și ploi. 97,1% din suprafața comunală se află într-o zonă de risc mediu sau ridicat (90,2% la nivel departamental și 48,5% la nivel național). Dintre cele 2.079 de clădiri contabilizate în comună în 2019, 2.032 sunt situate în zone de risc mediu sau ridicat, adică 98%, comparativ cu 91% la nivel departamental și 54% la nivel național. O cartografie a expunerii teritoriului național la retragerea și umflarea solurilor argiloase este disponibilă pe site-ul BRGM[30][31].

În ceea ce privește mișcările terenului, comuna a fost recunoscută în stare de catastrofă naturală din cauza pagubelor cauzate de secetă în 1990 și 1996 și de mișcări ale terenului în 1995 și 1999[26].

Riscuri tehnologice

[modificare | modificare sursă]

În caz de accident grav, anumite instalații nucleare pot elibera iod radioactiv în atmosferă. Comuna fiind situată în perimetrul imediat de 5 km în jurul centralei nucleare de la Chinon, este expusă riscului nuclear. În acest sens, locuitorii comunei au beneficiat, preventiv, de o distribuție de comprimate de iod stabil, al căror consum înainte de eliberarea iodului radioactiv ajută la prevenirea efectelor asupra tiroidei cauzate de expunerea la iodul radioactiv. În caz de incident sau accident nuclear, pot fi date instrucțiuni de confinare sau evacuare, iar locuitorii pot fi solicitați să ia, la ordinul prefectului, comprimatele aflate în posesia lor[28].

Reprezentarea comunei Langeais pe harta Cassini.

Primele mențiuni ale locului se găsesc în scrierile lui Grégoire de Tours (Istoria francilor, X), unde Langeais, sub numele de Alingavia, este menționată ca una dintre primele parohii rurale fondate în Touraine de Martin de Tours în ultimul sfert al secolului al IV-lea[32].

Există mai multe ipoteze cu privire la originea toponimului:

  • Pierre-Henri Billy propune un derivat din indo-europeanul *sălo- (hidronim referitor la proximitatea Loarei) și sufixul galic -inco, evoluând în *Alingo și apoi *Aling-au-ia[33].
  • Ernest Nègre sugerează o origine germanică cu Adalingus[34].
  • Albert Dauzat și Charles Rostaing iau în considerare un derivat din numele poporului celtic al Lingonilor, cu radicalul Aling- și sufixul -avus[35].

Numele comunei delegate Essards este o evoluție a vechiului francez „essart”, care desemnează un loc defrișat, în acest caz, în pădurea de Bifomont[36].

Populația și societatea

[modificare | modificare sursă]

Date demografice

[modificare | modificare sursă]

Evoluția numărului de locuitori este cunoscută prin recensămintele populației efectuate în comună de la înființarea sa.

În 2021, comuna avea 4.335 de locuitori[n 8], în scădere cu −5,62% față de 2015 (Indre-et-Loire: +1,19%, Franța fără Mayotte: +1,84%).

Demografia în Langeais (Sursa : INSEE[37][38][39])
An 201520202021
Populație 459343494335

Învățământ

[modificare | modificare sursă]

Langeais se află în Academia Orléans-Tours (Zona B) și în circumscripția Langeais.

Comuna are 3 instituții de învățământ: o grădiniță, o școală elementară și colegiul Champ de la Motte[40].

Dotări culturale

[modificare | modificare sursă]
  • Place Léon Boyer - fostul teatru municipal a fost transformat într-o sală de cinema, denumită Espace Jean-Hugues Anglade[41].
  • În apropiere de castel, spațiul cultural La Douve găzduiește în principal expoziții artistice[42].

La începutul secolului XX, Langeais avea o activitate economică foarte diversificată, incluzând producția de cărămizi refractare, faianță, confecționarea de frânghii, butoni și tăbăcărie[43].

Cultura și patrimoniul local

[modificare | modificare sursă]

Locuri si monumente

[modificare | modificare sursă]

Descrierea locurilor și monumentelor din comună reia descrierile celor două foste comune, Langeais (fosta comună) și Essards.

Personalități

[modificare | modificare sursă]
  1. ^ În Franța, o comună delegată nu mai este o colectivitate teritorială, dar rămâne o diviziune administrativă a Franței, cu un perimetru, un nume, un primar delegat și o populație actualizată anual de către INSEE.
  2. ^ Previziunea inundațiilor în Franța cuprinde supravegherea, prognoza și transmiterea informațiilor despre inundații către primari, care sunt responsabili de siguranța publică pe teritoriul comunal, astfel încât aceștia să poată lua toate măsurile necesare pentru a atenua sau a evita consecințele dăunătoare ale acestora. Această previziune a inundațiilor este asigurată de stat, dar poate fi completată de sisteme locale implementate de autoritățile teritoriale. Organizarea este definită pentru fiecare bazin hidrografic printr-un plan director de previziune a inundațiilor.
  3. ^ În Franța, termenul „pește alb” este o denumire uzuală atribuită anumitor specii de pești. Această denumire nu are nici o legătură cu culoarea pielii lor, ci se referă la specii ale căror carne este albă sau foarte palidă[9]. Peștii albi sunt adesea pești demersali sau bentonici, cunoscuți popular ca „pești de fund”, acest termen referindu-se de asemenea la peștii plați și la toți peștii de acvariu care trăiesc aproape de fundul apei sau ascunși în substratul acvatic.
  4. ^ Conform articolului L. 211-1 din Codul Mediului francez, „prin zonă umedă se înțeleg terenurile, exploatate sau nu, care sunt de obicei inundate sau saturate cu apă dulce, sărată sau sălcie, fie în mod permanent, fie temporar; vegetația, atunci când există, este dominată de plante hygrophile pentru cel puțin o parte a anului.”
  5. ^ Conform zonei de clasificare a comunelor rurale și urbane publicată în noiembrie 2020, în aplicarea noii definiții a ruralității validată la 14 noiembrie 2020 în cadrul comitetului interministerial pentru ruralități.
  6. ^ O unitate urbană este, în Franța, o comună sau un ansamblu de comune care prezintă o zonă de construcții continue (fără întreruperi de peste 200 de metri între două construcții) și care are cel puțin 2.000 de locuitori. O comună trebuie să aibă mai mult de jumătate din populația sa în această zonă construită.
  7. ^ În octombrie 2020, noțiunea de zonă metropolitană a înlocuit vechea noțiune de zonă urbană, pentru a permite comparații coerente cu alte țări din Uniunea Europeană.
  8. ^ Populația municipală legală în vigoare la 1 ianuarie 2024, înregistrată în anul 2021, este definită în limitele teritoriale în vigoare la 1 ianuarie 2023, data de referință statistică fiind 1 ianuarie 2021.
  1. ^ „Hotărâre privind înființarea noii comune „Langeais" (PDF). RECUEIL DES ACTES ADMINISTRATIFS SPÉCIAL N°37-2016-10002 (în franceză). Services de l'État en Indre-et-Loire. . Accesat în .  pagina 494
  2. ^ a b c d fr Roumer - Cours d'eau selon la version Carthage 2017  (accesat la 31/08/2024)
  3. ^ a b c d fr Breuil - Cours d'eau selon la version Carthage 2017  (accesat la 31/08/2024)
  4. ^ fr Fișa SIGES a comunei Langeais  (accesat la 31/08/2024)
  5. ^ fr Hartă hidrologică a comunei Langeais  (accesat la 31/08/2024)
  6. ^ a b fr Regulament privind supravegherea, prognoza și transmiterea informațiilor despre inundații (RIC)  (accesat la 31/08/2024)
  7. ^ fr Referențial hidrometric - STAȚIE HIDROMETRICĂ  (accesat la 31/08/2024)
  8. ^ fr Stație hidrometrică - K490 0030 10: Loire la Tours - Podul Mirabeau - Fișa de identitate  (accesat la 31/08/2024)
  9. ^ fr Buletin Oficial al Concurenței, Consumatorilor și Controlului Fraudelor Nr. 5 bis din 19 iunie 2008 al Direcției Generale a Concurenței, Consumatorilor și Controlului Fraudelor (Franța)  (accesat la 31/08/2024)
  10. ^ fr Decretul nr. 58-873 din 16 septembrie 1958 privind clasificarea cursurilor de apă în două categorii  (accesat la 31/08/2024)
  11. ^ fr Lista Zonelor Umede din Indre-et-Loire  (accesat la 31/08/2024)
  12. ^ fr Harta Zonelor Umede din Indre-et-Loire  (accesat la 31/08/2024)
  13. ^ a b Joly, Daniel; Brossard, Thierry; Cardot, Hervé; Cavailhes, Jean; Hilal, Mohamed; Wavresky, Pierre (). „Les types de climats en France, une construction spatiale”. Cybergéo, revue européenne de géographie - European Journal of Geography (în franceză și engleză). 501. Accesat în . 
  14. ^ fr Zonarea climatică în Franța continentală.  (accesat la 08/05/2024)
  15. ^ fr Distanța în linie dreaptă între Langeais și Lignières-de-Touraine  (accesat la 31/08/2024)
  16. ^ fr Stația Météo-France Lignières-de-Touraine - fișă climatologică - perioada 1991-2020  (accesat la 31/08/2024)
  17. ^ fr Stația Météo-France Lignières-de-Touraine - fișă de metadate  (accesat la 31/08/2024)
  18. ^ fr Climadiag Commune France: Diagnosticați problemele climatice din comunitatea dvs  (accesat la 08/05/2024)
  19. ^ INSEE (). „Zonage rural”. observatoire-des-territoires.gouv.fr (în franceză). Accesat în . 
  20. ^ fr Comună urbană – definiție  (accesat la 08/05/2024)
  21. ^ fr Înțelegerea grilei de densitate  (accesat la 08/05/2024)
  22. ^ fr Unitatea urbană 2020 Langeais  (accesat la 31/08/2024)
  23. ^ a b fr Metadatele comunei Langeais  (accesat la 31/08/2024)
  24. ^ fr Zona metropolitană a orașelor 2020 Tours  (accesat la 31/08/2024)
  25. ^ Bellefon, Marie-Pierre de; Eusebio, Pascal; Forest, Jocelyn; Pégaz-Blanc, Olivier; Warnod, Raymond (). „En France, neuf personnes sur dix vivent dans l'aire d'attraction d'une ville”. INSEE FOCUS (în franceză). 211. Accesat în . 
  26. ^ a b c fr Riscurile din comuna Langeais  (accesat la 31/08/2024)
  27. ^ fr BRGM, „Evaluați simplu și rapid riscurile pentru proprietatea dumneavoastră”, pe Géorisques  (accesat la 31/08/2024)
  28. ^ a b c fr Dosar departamental al riscurilor majore în Indre-et-Loire  (accesat la 31/08/2024)
  29. ^ fr Atlas al riscului de incendiu forestier în Centru – Val de Loire  (accesat la 31/08/2024)
  30. ^ fr Dosar expert privind retragerea și umflarea argilelor - Informați-vă pentru a vă proteja mai bine  (accesat la 31/08/2024)
  31. ^ fr Expunerea la retragerea și umflarea argilelor  (accesat la 31/08/2024)
  32. ^ Gendron, Stéphane (). L'origine des noms de lieux de l'Indre-et-Loire: communes et anciennes paroisses (în franceză). Chemillé-sur-Indrois: Hugues de Chivré. p. 133. ISBN 978-2-916043-45-6. 
  33. ^ Billy, Pierre-Henri (). Dictionnaire des noms de lieux de la France. Collection des Hespérides (în franceză). Paris: Éd. Errance. p. 308. ISBN 978-2-87772-449-4. 
  34. ^ Nègre, Ernest (). Toponymie générale de la France vol. II. Publications romanes et françaises (în franceză). Genève: Droz. p. 868. 
  35. ^ Rostaing, Charles; Dauzat, Albert (). Dictionnaire étymologique des noms de lieux en France (în franceză). Paris: Guénégaud. p. 385. ISBN 2-85023-076-6. 
  36. ^ Gendron, Stéphane (). L'origine des noms de lieux de l'Indre-et-Loire: communes et anciennes paroisses (în franceză). Chemillé-sur-Indrois: Hugues de Chivré. p. 116. ISBN 978-2-916043-45-6. 
  37. ^ fr Populații legale 2015 Langeais (37123)  (accesat la 01/09/2024)
  38. ^ fr Populații legale 2020 Langeais (37123)  (accesat la 01/09/2024)
  39. ^ fr Populații legale 2021 Langeais (37123)  (accesat la 01/09/2024)
  40. ^ fr Langeais - Grup școlar și colegiu  (accesat la 01/09/2024)
  41. ^ fr Langeais - Espace Jean-Hugues Anglade  (accesat la 01/09/2024)
  42. ^ fr Langeais - Espace culturel La Douve  (accesat la 01/09/2024)
  43. ^ fr Langeais - Histoire  (accesat la 01/09/2024)
  44. ^ a b fr Înfrățiri Langeais  (accesat la 01/09/2024)

Legături externe

[modificare | modificare sursă]