Max Fishman
Max Fishman | |
Max Fishman 1961 | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Mieczysław (Mietek) Fiszman, Fischman |
Născut | 12 decembrie 1915, Varșovia Polonia Congresului, Imperiul Rus Varșovia, Imperiul Rus |
Decedat | 24 septembrie 1985, Chișinău, RSSM, URSS) Chișinău, RSS Moldovenească, URSS |
Înmormântat | Chișinău |
Căsătorit cu | Lidia Axionov |
Copii | Băno Axionov și Artur Aksenov |
Cetățenie | Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste A Doua Republică Poloneză |
Ocupație | compozitor, pianist, pedagog |
Limbi vorbite | limba poloneză limba idiș limba rusă |
Activitate | |
Alte nume | Maks Fișman Макс Фишман |
Studii | Uniwersytet Muzyczny Fryderyka Chopina w Warszawie[*] |
Ani de activitate | 1933 - 1985 |
Modifică date / text |
Max Fishman (în română Max Fișman, în poloneză Mieczysław (Mietek) Fiszman /Fischman/, în rusă Макс Шахнович Фишман, transliterat: Maks Șahnovici Fișman /Max Benovichi Fișman; n. 12 decembrie 1915, Varșovia Polonia Congresului, Imperiul Rus – d. 24 septembrie 1985, Chișinău, RSSM URSS) a fost un compozitor, pianist și profesor de muzică sovietic moldovean, originar din Polonia[1][2].
Biografie
[modificare | modificare sursă]Max Fichman s-a născut în familia antreprenor Szachna-Benisz Fiszman (n.1870 - d.1 iulie 1936) și Esther Fiszman (născută Bleiberg), (n.1880 - d. probabil începutul anilor 1941)[3]. Avea șase surori mai mari și un frate mai mic.[4][5]
A studiat la Colegiul de Muzică „Karlowicz“ din Varșovia și apoi la Conservatorul din Varșovia cu Józef Turczynski (pian)[6] și Antoni Marek (compoziție). Și-a făcut debutul în Polonia ca pianist concertist și compozitor. A jucat adesea la Orfelinatul Janusz Korczak, а colaborat cu Teatrul Ida Kamińska, cântăreață Lola Folman și iluzionistul Wolf Messing.
Odată cu izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, a fost înrolat în armată și a participat la rezistența antifascistă. Fugând de persecuția naziștilor, în noiembrie 1939 a traversat înot râul Bug de Vest, a fost arestat de poliție politică și închis într-un lagăr unde a tras cărucioare cu minereu din mină (Aktobe Gulag) [7] până în septembrie 1944[8][9].
În septembrie 1944, a fost eliberat și trimis să studieze la Conservatorul din Saratov, unde și-a continuat studiile la clasa lui profesorul Evsey Zinger (pian), iar apoi la Conservatorul din Belarus, unde i-a avut profesori pe profesorul Georgy Petrov (pian) și pe profesorul Anatoly Bogatyrev (compoziție).
În timpul războiului, aproape întreaga familie și numeroase rude au murit în ghetoul din Varșovia. Mulți dintre ei au luat parte la revolta din 1943.
La sfârșitul războiului, M. Fishman a primit medalia „Pentru Muncă în Marele Război Patriotic din 1941-1945”.
În 1945 s-a căsătorit cu Lydia Axionov.
Din 1947, concertmaestru al Conservatorului din Minsk. În 1949, Max Fishman a absolvit conservatorul și a continuat să lucreze acolo ca acompaniator, dar cu timpul, au început să apară mari probleme cu munca la Minsk. În URSS cresc аtitudinile antisemite.
În 1952 el și soția lui stânga la Gomel pentru a preda la о Colegiul de muzică, dar în curând el și soția lui primesc o invitație de a preda la Conservatorul de Stat din Moldova.
În perioada 1952-1975 concertmaestru și apoi profesor la Сatedrа pian auxiliar a Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu” din Chișinău. De-a lungul anilor a predat pian si la Colegiul Pedagogic Călărași si la scoala de muzica din satul Cărpineni[10][11][12].
În paralel cu activitatea sa didactică, M. Fishman s-a implicat activ în activități de compunere. Portofoliul de creație include zeci de genuri diferite: 4 concerte pentru pian și orchestră, sonată pentru clarinet și pian, sonată pentru vioară și pian, trio, piese pentru pian și diverse instrumente, lucrări simfonice și corale. Totuși, cea mai mare parte a lucrărilor sale sunt scrise pentru pian – opusuri cu caracter didactic sau de concert. Tamara Melnik, doctor în studiul artelor, conferențiar universitar, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice scrie: "Importanța istorică și artistică a creațiilor sale este confirmată de popularitatea de care acestea se bucurau în trecut, fiind incluse în permanență în programele de concert ale colectivelor și interpreților consacrați din Republica Moldova. M. Fișman este autorul unor numeroase lucrări orchestrale, cameral-instrumentale, vocal-corale"[13].
Lucrările compozitorului au fost interpretate și de muzicieni celebri din URSS, precum și din Europa și S.U.A., inclusiv în Polonia până în 1939 – Ida Kamińska (voce), Loloy Folman (voce), Tobias Kuperweis (pian), Moishe Weinberg (pian) , Eta Tyrmand (pian), Pavel Grynszpan (pian), Heinrich Wagner (pian), în URSS - Lev Gorelik (vioară), Timofei Gurtovoi (dirijor de orchestră simfonică), Șico Aranov (dirijor de orchestră de jazz), Lydia Axionov (dirijor coral), Veronica Garștea (dirijor coral), Alexander Vasechkin (dirijor de orchestră simfonică), Ghitlea Strahilevici (pian), Mihail Unterberg (vioară), Theodor Zgureanu (dirijor coral), Lyudmila Vaverko (pian), Alexey Dubrovsky (violoncel), Oscar Dayn (vioară), Chaya Talmatskaya (pian), Nachum Loznik (vioară), Olga Kühn (pian), Alexander Kaushansky (vioară), Rebecca Groishun (pian), Liliya Nyaga (vioară), Evgheni Verbețchi (clarinet), Nikolai Tatarinov (violoncel), Boris Goldenblank (vioară) ), Arthur Aksenov (pian), Boris Dubosarschi (vioară), Dmitri Rotar (oboi), Evgeny Nisman (vioară), Pavel Grynshpan (pianist, lider al unei orchestre de jazz) Polonia. După prăbușirea Uniunii Sovietice - Ilona Stepan (dirijor coral), Nicolas Kruger (dirijor orchestră simfonică) Franța, Jan Wierzba (dirijor orchestră simfonică) Portugalia, Rita Namorado (pian) Portugalia, Birgitta Starnes (vioară) Norvegia, Hélène Dautry (violoncel) Franța, Ekaterina Baranova (pian) Moldova-Franța, Arthur Aksenov (pian) S.U.A.-Rusia, precum și studenți ai Academiei de Muzică, colegii de muzică, școli și studiouri. Lucrările compozitorului au fost interpretate în Polonia, Rusia, Belarus, România, Ucraina, Germania, Israel, Coreea de Sud, Portugalia, Franța, Norvegia, Belgia și S.U.A. [14][15][16][17].
Max Fishman a murit pe 24 septembrie 1985 în Chișinău. A fost înmormântat la Cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chișinău.
Lucrări publicate
[modificare | modificare sursă]- Fishman M. La vânătoare. Pentru pian. Chișinău: Editura de stat a Moldovei, 1956
- Fishman M. Capriccio, Scherzino. În: Opere alese ale compozitorilor moldoveni. Chișinău: Cartea moldovenească, 1961, p. 150-172.
- Fishman M. Sonatina Es-dur pentru clarinet in B. Chisinau: Cartea moldovenească, 1963
- Fishman M. Sonatina d-moll pentru pian. Chișinău: Cartea moldovenească, 1968
- Fishman M. Preludiu și patru studii pentru pian. TsGARM, F. 3050, Op. 2, D. 309.
Discografie
[modificare | modificare sursă]În 2006, a fost lansat un disc cu înregistrări ale muzicii lui M. Fishman, timp total - 78:19.04, (din fondurile Teleradio-Moldova), care includea:
- Piesă de concert pentru vioară și pian. Interpretat de Liliya Neaga (vioară), Ghitlea Strahilevici (pian) înregistrând din 1964.
- Umoristic pentru vioară și pian. Interpretat de Liliya Neaga (vioară), Ghitlea Strahilevici (pian) înregistrând din 1964.
- Sonata pentru vioară și pian. Interpretat de Liliya Neaga (vioară), Ghitlea Strahilevici (pian).
- Sonata pentru clarinet si pian. Interpretat de Evgeny Verbetsky (clarinet), Ghitlea Strahilevici (pian).
- Scherzino pentru clarinet și pian. Interpretat de Evgeny Verbetsky (clarinet), Ghitlea Strahilevici (pian).
- Variații pentru pian. Interpretat de Lyudmila Vaverko (pian), înregistrat în 1956.
- Capriccio pentru pian. Interpretat de Ghitlea Strahilevici (pian), înregistrat în 1964.
- Studiu în sol major pentru pian. Interpretat de Ghitlea Strahilevici (pian), înregistrat în 1964.
- Studiu în re minor pentru pian. Interpretat de Ghitlea Strahilevici (pian), înregistrat în 1964.
- Sonatina pentru pian. Interpretat de Ghitlea Strahilevici (pian), înregistrat în 1963.
- Trio pe teme moldovenești pentru pian, vioară și violoncel. Interpretat de Lyudmila Vaverko (pian), Oscar Dayn (vioară), Vsevolod Dubrovsky (violoncel), înregistrarea 1958.
- Corul „Toamna” („De ce legănați pădurea”) după cuvintele lui Mihai Eminescu
- Corul „Recolta” după cuvintele lui Vasile Alecsandri. Interpretat de Corul Conservatorului, dirijor Lidia Aksenova, înregistrare 23.06.1964.
- Piesa pentru oboi si orchestra. Interpretat de Dmitri Rotar (oboi), MSSR Radio and Television Orchestra, dirijor Alexander Vasechkin, înregistrare 1961.
Opere selective
[modificare | modificare sursă]- 4 concert pentru pian[18][19].
- Două triouri pentru pian, vioară și violoncel. (1954–1958)</ref>[20][21][22][23][24].
- Zece miniaturi pentru pian pe melodii populare moldovenești (1955) )[25].
- Variații pentru pian[26].
- Ciclul de 5 preludii pentru pian (1956).
- Mazurka. Amintiri din Polonia (1956).
- Cantata „Glory to Young Eagles” (dedicată tinerilor luptători împotriva nazismului) după cuvintele lui S. Varelopulus 1959[27][28].
- Suită pentru mare orchestră simfonică (1961).
- Piesă pentru oboi și orchestră simfonică (până în 1961).
- Fantezie pentru orchestră simfonică mică[29].
- Capriccio E Minor pentru pian (1961).
- Sonatina pentru clarinet și pian în Si (1963) [30][31][32][33][34].
- Sonatina pentru pian (3 mișcări) (1963)[35].
- Romantism (aranjament pentru trombon și pian, 1963).
- 5 Preludii pentru pian (Remembrance, Spring is Coming, Estrada Echoes, On the Lake, On May Day).
- Uvertură de jazz (1964)[36].
- Piesă de concert pentru vioară și pian (1964)[37].
- Scherzino pentru clarinet și pian în si (1964).
- Scherzo (aranjat pentru trombon și pian, 1964).
- Corul „Toamna” („Ce legănați…?”) după cuvintele lui Mihai Eminescu 1964.
- 4 studii pentru pian (1968).
- Sonatina pentru pian d-moll (3 mișcări) (1968).
- Preludiu în e-moll pentru pian (1968).
- Zece piese pentru pian pe teme moldovenești (1969).
- Canon pentru cor (cântec popular moldovenesc) (1973)
- Ciclul de pian polifonic Canoane (1976).
- Sonata pentru vioară și pian în d-moll.
- 4 studii.
- Zece piese pentru pian pe teme moldovenești (miniaturi Dans, Variații, Olandra, Canon, Tineret, Variații, Comic, Variațiuni, Cântec, Jock).
- Scherzino G-dur pentru pian.
- Umoristic pentru vioară și pian[38].
- Corul „Recoltarea” după cuvintele lui Vasile Alecsandri.[36]
Viață personală
[modificare | modificare sursă]- Soția - dirijor de cor, profesor universitar Lydia Axionov [39].
- Fii - actor, regizor Băno Axionov[40][41] și pianist, profesor in Rusia și Statele Unite Artur Aksenov[42][43][44].
Note
[modificare | modificare sursă]- ^ "Max Fishman (Макс Фишман)"
- ^ „Выдающиеся деятели культуры и искусства”. kurskonb.ru.
- ^ Szachna-Benisz Fiszman z_żoną Esther.
- ^ Szachna-Benisz Fiszman (Шахна - Бениш Фишман)
- ^ Esther Fiszman
- ^ „"Юзеф Турчинский (Józef Turczyński)"”.[nefuncțională – arhivă]
- ^ „Gulag. Aktyubinsk. "(Актюбинский ИТЛ — исправительно-трудовой лагерь)"”.[nefuncțională – arhivă]
- ^ "Max Fishman"
- ^ „Фишман, Макс Шахнович”. hmong.ru.
- ^ „Мельник Тамара Вклад преподавателей кафедры общего фортепиано Академии Музыки, Театра и изобразительных искусств в развитии музыкальной культуры Республики Молдова”. av.disus.ru.
- ^ [https://revista.amtap.md/wp-content/files_mf/151740156922_melnict_IssledovanietvorchestvakompozitorovRespublikiMoldovavkontekstenauchnometodicheskoydeyatelnostikafedryiobschegofortepiano.pdf Tamara Melnik, associate professor, PhD in the study of arts: Studying the composer's creation of the Republic of Moldova in the context of scientific and methodological activities of the complementary piano department of the Academy of Music, Theatre and Fine Arts in the 50s-60s of the 20th century (based on the documents from the National Archive of the Republic of Moldova). Studiul artelor și culturologie: istorie, teorie, practică – Nr. 1 (21), 2014
- ^ Мельник, Тамара; Ткаченко, Виктория (). „Вклад преподавателей кафедры Общего фортепиано Академии Музыки, Театра и Изобразительных Искусств в развитие музыкальной культуры Республики Молдова: автореф. дис. ... д-ра искусствоведения: 17.00.01 - Аудиовизуальные искусства (Музыкальное искусство)” – via Library Catalog (Koha).
- ^ Tamara Melnik, doctor în studiul artelor, conferențiar universitar, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice: Max Fișman: Professor și compozitor https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/Max%20Fisman_profesor%20si%20compozitor.pdf
- ^ „В рамках музыкального проекта в Кишиневе пройдут два концерта”. point.md.
- ^ „Concerto - À Redescoberta da Música Moldava”. .
- ^ Center Classical Orchestra pays tribute to Moldovan classical music, Concertos for Piano and Orchestra – Max Fishman – David Fedov, November 22, 2019. (Orquestra Clássica do Centro faz tributo à música clássica Moldava, Concertos para piano e Orquestra – Max Fishman – David Fedov, 22 de Novembro 2019 https://www.campeaoprovincias.pt/noticia/orquestra-classica-do-centro-faz-tributo-a-musica-classica-moldava Arhivat în , la Wayback Machine.
- ^ „Молдавская классическая музыка будет звучать в Португалии”. noi.md.
- ^ Max Fishman: Concert pour piano et orchestre symphonique. Rita Namorado – piano, Nicolas Kruger – direction, Orchestre Nationale de Chambre et Orchestre Téléradio Moldova. Salle d'Orgue, Chisinau, Moldavie, 2018
- ^ Tamara Melnik, associate professor, PhD in the study of arts: The concerto for piano and orchestra es-dur by M. Fishman in the romanticism traditions context Ministerul Culturii al Republicii Moldova. Acadmia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. In: Anuar științific: muzică, teatru, arte plastice, 2011, nr. 1-2(12-13), pp. 85-90. ISSN 1857-2251
- ^ Max Fishman: Trio n.2, Allegro. Ecaterina Baranov (piano), Birgitte Staernes (violin), Hélène Dautry (cello). Salle d'Orgue, Chisinau, Moldavie, 2019
- ^ Max Fishman: Trio n.2, Andante. Ecaterina Baranov (piano), Birgitte Staernes (violin), Hélène Dautry (cello). Salle d'Orgue, Chisinau, Moldavie, 2019
- ^ Max Fishman: Trio n.2, Vivace Giocoso. Ecaterina Baranov (piano), Birgitte Staernes (violin), Hélène Dautry (cello). Salle d'Orgue, Chisinau, Moldavie, 2019
- ^ „Pleșcan Irina, vice-rector, Institute of Arts, Tiraspol: "The piano trio by M. Fishman as a sound document of its era" National Scientific Conference. Composing creation from the Republic of Moldova: past and present October 24, 2014. (Conferință științifică națională. Creația componistică din Republica Moldova: trecut și present. Pleșcan Irina, prorector, Institutul de Arte, Tiraspol: Trio pentru pian de Max Fișman ca un document audio al epocii 24.10.2014)” (PDF).
- ^ „Pleșcan Irina, vice-rector Institute of Arts, Tiraspol. Chamber ensemble with piano in composition creation in the Republic of Moldova: problem identification. Anuar științific: muzică, teatru, arte plastice Nr. 3 (20), 2013. (Ирина Плешкан, проректор Института искусств, Тирасполь. Большой камерно-инструментальный ансамбль с участием фортепиано в композиторском творчестве Республики Молдова: постановка проблемы. Anuar științific: muzică, teatru, arte plastice Nr. 3 (20), 2013)” (PDF).
- ^ „Ла вынэтоаре Пентру пиан. Фишман, Макс Шахнович. Кишинев Едитура де стат а Молдовей 1956. Заказать электронную копию”. any-book.ru.
- ^ Max Fishman : Variations for piano. Performed by Lyudmila Vaverco. Teleradio-Moldova, recorded in 1956
- ^ Cuznețova Nadejda, aspirant, Senior Lecturer: Cantata in the works of composers of the Republic of Moldova: history and typology (1910–1960s) – the dissertation in Russian is available in the National Library of the Republic of Moldova, in the libraries of the Academy of Sciences of Moldova and the Academy of Music, Theater and Fine Arts – 2019
- ^ „AMTAP Revista”.
- ^ „Сочинения композиторов Республики Молдова в библиотеке симфонического оркестра национальной филармонии им. С. Лункевича”. ibn.idsi.md.
- ^ Max Fishman : Sonata for clarinet and piano. Performed by Evgeny Verbețsky (clarinet), Ghitlea Strakhilevich, (piano). Teleradio-Moldova, recording in 1964
- ^ Fishman Мax Sonatina E-flat Major for clarinet in B Biblioteca Națională a Republicii Moldova"
- ^ „Сонатина для кларнета и фортепиано. Фишман, Макс Шахнович. Кишинев Картя молдовеняскэ 1963. Заказать электронную копию”. any-book.ru.
- ^ Фишман, Макс Шахнович (). „Сонатина для кларнета и фортепиано”. Картя молдовеняскэ – via Российская Государственная Библиотека.
- ^ „Сонатина для кларнета и фортепиано - Фишман Макс Шахнович”. – via rusneb.ru.
- ^ „Сонатина для фортепиано. Фишман, Макс Шахнович. Кишинев Картя молдовеняскэ 1968. Заказать электронную копию”. any-book.ru.
- ^ „Увертюра Макса Фишмана в контексте взаимодействия профессиональной европейской традиции и третьего пласта”. ibn.idsi.md.
- ^ Max Fishman: Concert piece for violin and piano. Performed by Lilia Neaga (violin), Ghitlea Strakhilevich (piano). Teleradio-Moldova, recording in 1964
- ^ Fishman Мax Humoresque for violin and piano Biblioteca Națională a Republicii Moldova
- ^ „Первый профессор хорового дирижирования Молдовы. :: Общество :: AVA.MD”. web.archive.org. . Arhivat din original în . Accesat în .
- ^ Congress, The Library of. „- LC Linked Data Service: Authorities and Vocabularies | Library of Congress, from LC Linked Data Service: Authorities and Vocabularies (Library of Congress)”. id.loc.gov.
- ^ „Игры без поддавков. Прошлое и настоящее актёра и режиссёра Бэно Аксёнова”. Журнал "Чайка". .
- ^ „Artur Aksenov”. Levine Music.
- ^ „В поисках добра и истины. Аксёновы. :: Общество :: AVA.MD”. web.archive.org. . Arhivat din original în . Accesat în .
- ^ Conferință Științifică Internațională. Marți, 22 februarie 2022, ora 10.00, Moderator: doctor în studiul artelor, conferențiar universitar, Larisa Balaban (Axionov Artur, Teacher, Levine Music and Adventist University, Washington, SUA, Maks FIȘMAN — portret de creație, AXIONOV Beno, Germania, Maks Fisman: pedagog și compositor. P. 8)
Bibliografie
[modificare | modificare sursă]- Yan Toporovsky: A ales viața în iad, ziar „Vocea noastră”. 1990, nr. 19.
- Serghei Pojar, music critic and journalist: „Nu rupt de soartă. La aniversarea a 90 de ani a compozitorului, pianistului, profesorului Max Fishman, ziar „Miasteczko evreiesc” nr. 46 (115), decembrie 2005
- Tamara Melnik, doctor în studiul artelor, conferențiar universitar, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice: Max Fișman: Professor și compozitor MinisterulI Culturii al Republicii Moldova. Acadmia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. In: Anuar științific: muzică, teatru, arte plastice, 2011, nr. 1-2(12-13), pp. 85-90. ISSN 1857-2251
- Victoria Tcacenco, doctor în studiul artelor, conferențiar universitar: Uvertura de Max Fișman în contextual interacțiunii tradiției profesionale Europene cu stratul al treilea MinisterulI Culturii al Republicii Moldova. Acadmia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. In: Anuar Științific: Muzică, Teatru, Arte Plastice 2012, nr. 3, pp. 238-244 ISSN 1857-2251
- Tamara Melnik, associate professor, PhD in the study of arts: Concertul pentru pian și orchestra în es-dur de M. Fișman în contextul tradițiilor romantismului MinisterulI Culturii al Republicii Moldova. Acadmia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. In:Anuar Științific: Muzică, Teatru, Arte Plastice 2012, nr. 4 pp. 59 – 64 ISSN 1857-2251
- Pleșcan Irina, vice-rector, Institute of Arts, Tiraspol: Trioul cu pian de M. Fișman ca un document sonor al epocii MinisterulI Culturii al Republicii Moldova. Acadmia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Studiul Artelor și Culturologie: istorie, teorie, practică - nr. 2 (25), 2015 pp. 66 – 76 ISSN 2345–1408
- Larisa Balaban, associate professor, PhD in the study of arts: Creațiile musicale ale compozitorilor din Republica Moldova în biblioteca orchestrei simfonice a Filarmonicii Naționale S. Lunchevici MinisterulI Culturii al Republicii Moldova. Acadmia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Studiul Artelor și Culturologie: istorie, teorie, practică - nr. 2 (25), 2015 pp. 23 – 29 ISSN 2345–1408
- Cuznețova Nadejda, senior lecturer: Cronologia istorică a cantatelor în creația compozitorilor din Republica Moldova: anii 1950 Studiul Artelor și Culturologie: Istorie, Teorie, Practică – nr. 2 (25), 2015 pp. 132 – 144 ISSN 2345–1408
- Ilana Elizarova: "Without the right to create. To the 100th anniversary of the composer, pianist, teacher Max Fishman" Jewish World (newspaper of Russian-speaking America) 01/09/2015
- Tamara Melnik, doctor în studiul artelor, conferențiar universitar: Cercetarea creațiilor compozitorilor din Moldova în contextual activității științifico-metodicea profesorilor catedrei pian auxiliar a Acadmia de Muzică, Teatru și Arte Plastice în perioada anilor 50-60 al secolului al xx-lea (după materialele Arhivei Naționale a Republicii Moldova) MinisterulI Culturii al Republicii Moldova. Acadmia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Studiul Artelor și Culturologie: istorie, teorie, practică - 2014, nr.1 pp.177 - 183 ISSN 2345–1408
- Olga Bulychevskaya, journalist and art critic: Music enlivens life. To the 100th anniversary of the birth of composer Max Fishman Information and analytical portal AVA.MD November 4, 2015
- UNIVERSITAS TEKNOKRAT INDONESIA | ASEAN's Best Private University