Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Sari la conținut

Mesothelae

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mesothelae
Ryuthela secundaria
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Subîncrengătură: Chelicerata
Clasă: Arachnida
Ordin: Araneae
Subordin: Mesothelae
Familii

Arthrolycosidae
Arthromygalidae
Liphistiidae

Mesothelae (sau Liphistiomorpha) este un subordin de păianjeni. Include o singură familie existentă Liphistiidae, cu 87 de specii grupate în 5 genuri, plus două familii fosile: Arthrolycosidae și Arthromygalidae.

Denumirea provine de la cuvintele grecești μέσος (mėsos) - mijloc, jumătate și θήλη (thelo) - mamelon (referindu-se la amplasarea mediană organelor filiere).

Acești păianjeni sunt caracterizați prin sternul îngust de pe partea ventrală a prosomei. La aceștia lipsesc glandele veninoase[1]. Pe opistosomă se observă segmentația, ceea ce la alți păianjeni lipsește. Astfel, se evidențiază pe parte dorsală 5 tergite și ventral 5 sternite (plăci chitinoase). Pedipalpii sunt masivi, aproape că nu se deosebesc de celelalte membre. Chelicerele sunt îndrepate în jos, ca la speciile din subordinul Mygalomorphae. Au două perechi de plămâni[2]. Altă trăsătură distinctă constituie prezența ganglionilor nervoși în opistosomă, absenți la păianjenii din Opisthothelae. Organele filiere, în număr de 4 perechi, sunt amplasate median pe partea ventrală a opistosomie, pe segmentele 4 și 5. Lungimea corpului este de 11 - 35 mm.

Modul de viață

[modificare | modificare sursă]

Păianjenii din acest subordin își sapă vizuini în sol, camuflate cu frunze, crenguțe, cojă de copaci. De la vizuine pleacă fire de mătase de semnalizare. Intrarea în vizuină este închisă de o trapă. Sunt și specii care trăiesc în peșteri.

Păianjeni din familia Liphistiidae se întâlnesc în Myanmar, Thailanda, peninsula Malaezia, Sumatra, Vietnam, provinciile de est a Chinei și Japonia.

  1. ^ Haupt, J. (2004). The Mesothelae — a monograph of an exceptional group of spiders (Araneae: Mesothelae). Zoologica 154:8 ISSN 0044-5088, ISBN 3-510-55041-2 (Abstract)
  2. ^ Scharff, N. & Enghoff, H. (2005). Arachnida. Zoological Museum, University of Copenhagen.