Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Sari la conținut

Pământ (mitologie)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Religie tradițională

Aum


Concepte cheie

Dumnezeu · Pământ
Zeitate · Prezicere
Sacrificiu · Lume subterană
Epoca de aur · Inițierea
Axa lumii · Arborele lumii
Mit · Monoteism
Politeism · Sfințenie
Pietre sacre · Sincretism
Societate secretă

Primele forme de religie

Animism · Zoolatrie
Cultul morților · Magie
Polidoxie · Totemism
Fetișism · Șamanism

Locuri istorice

Asia (Bon · Budism
Taoism · Confucianism
Hinduism · Mugyo
Șintoism · Tengriism)
Jainism · Sikhism)
Africa (Egiptul antic
Africa de Sud și Centrală)

Orientul Mijlociu și zona mediteraneană
(Zoroastrism · Islam
Iudaism · Creștinism)

America precolumbiană
Europa precreștină
(Triburi germanice · Armenia antică · Grecia antică · Celți
Slavi)

Oameni

Kohen · Brahman
Druid · Preot
Imam · Lama
Mag · Mobad
Monah · Oracol
Șaman · Volhv

Entități supranaturale

Аlbasta · Înger
Asura · Demon
Jinn · Duh
Satan · Daevas
Vârcolac · Fantomă
Ciort · Elf · Pricolici

În mitologie, pământul este un element primordial, al genezei și al creației omului. Face parte din cele patru elemente care formează lumea înconjurătoare, alături de apă, foc și aer. În multe mitologii, pământul devine prin personificare, pereche a cerului, între care se stabilește o relație armonioasă, de iubire eternă. Pământul și cerul sunt elemente contrastante, opuse, la fel ca bărbatul și femeia și se completează unul pe celălalt. Astfel au apărut în diferite mitologii cupluri de zei, dintre care unul reprezintă cerul, iar celălalt pământul:

Pământul este reprezentat în mitologie, drept cel mai cunoscut și familiar pentru oameni dintre cele patru elemente primordiale. El ocupă diferite ipostaze, în mituri:

  • 1. Pământul, element al genezei lumii; Mitologia greacă, vorbește explicit despre această proprietate a pământului personificat de zeița Gaia. Această zeiță s-a născut împreună cu Uranus din Haos, fiind primele două elemente din care s-a constituit lumea. În alte variante ale legendei, cei doi zei s-au născut împreună cu Eros, iubirea, sugerându-se astfel comuniunea dintre pământ și cer.
  • 2. Pământul, element al creației omului; În mitologia greacă, Prometeu, l-a modelat pe om din lut, din pământ. În Biblie, omul a fost făcut din lut, asupra căruia s-a suflat viață. Aceste legende, întăresc comuniunea omului cu natura, cu pământul. Omul s-a născut din pământ, iar după moarte, se va întoarce în pământ. Dar pământul nu a creat doar omul, ci și zeii. Așa se explică existența zeițelor-mame ale pământului, cele care au dat naștere generațiilor de zei. Aceste zeițe nu reprezentau doar pământul, ci și fertilitatea, prosperitatea, belșugul.
  • Zeițele-mame:
  • 3. Pământul, element al belșugului și al fertilității; Pământul roditor este cel ce păstrează mistere și bogății ascunse și infinite. Zeițele-mame mai sus amintite sunt personificări ale acestuia. În mitologie nordică, pământul se afla sub protecția gnomilor și a elfilor.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Concepte mitologice

Simbolul alchimic al focului Foc Simbolul alchimic al apei Apă Simbolul alchimic al pământului Pământ Simbolul alchimic al aerului Aer Ankh Viață Faravahar Moarte Simbol antic al soarelui Soare; Divinitate solară Simbol antic al lunii Lună
 Animale Hieroglifă egipteană Cer Simbolul Yin şi Yang Geneză