Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Sari la conținut

Praf cosmic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Praf cosmic în Galaxia Andromeda.

Materia interplanetară sau praful cosmic[1] interplanetar este un tip de praf compus din particule aflat în spațiul cosmic, cum ar fi molecule cu 0,1 mm dimensiune.

Spațiul dintre planete – imens în raport cu dimensiunile planetelor – nu este vid, ci este ocupat de materie rarefiată de dimensiuni diferite. Acestea provin din emisia crepusculară a stelelor, din dezagregarea unor corpuri cerești din sistemul stelar, ca de exemplu: cometele, planete mici, cât și resturile materiei originale din care s-a format sistemul stelar.

În Sistemul Solar

[modificare | modificare sursă]

Lumina zodiacală, sub forma unui con de lumină în planul elipticii după apusul Soarelui, este una din manifestările acestei materii. Lumina antisolară se poate observa foarte greu la miezul nopții, în opoziție cu Soarele. Aceasta este lumina solară difuzată de o coadă gazoasă a Pământului.

  1. ^ Praful cosmic în general poate fi catalogat în funcție de amplasarea sa astronomică; de exemplu: praf intergalactic, praf interstelar, praf interplanetar (cum ar fi în norul zodiacal) și praful circumplanetar (cum ar fi un inel planetar).

Legături externe

[modificare | modificare sursă]