Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Sari la conținut

Tarazona

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tarazona
—  Municipiu  —

Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Map
Tarazona (Spania)
Poziția geografică în Spania
Coordonate: 41°54′16″N 1°43′27″W ({{PAGENAME}}) / 41.904444444444°N 1.7241666666667°V

ȚarăSpania Spania
Comunitate autonomăAragon
ProvincieZaragoza
ComarcăTarazona y el Moncayo

ReședințăTarazona[*][[Tarazona (human settlement in Zaragoza province, Spain, capital city of the homonymous municipality)|​]]
Componență

Guvernare
 - alcalde de Tarazona[*][[alcalde de Tarazona (political position in Spain)|​]]Luis María Beamonte[*][[Luis María Beamonte (politician spaniol)|​]] (Partido Popular de Aragón[*][[Partido Popular de Aragón (political party in Spain)|​]])

Suprafață
 - Total244 km²
Altitudine480 m.d.m.

Populație (2009)
 - Total11.211 locuitori
 - Densitate45,9 loc./km²

Fus orarCET (+1)
 - Ora de vară (DST)CEST (+2)
Cod poștal50500

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Tarazona este un oraș-municipiu din Spania, mai precis din provincia Zaragoza, Aragon. Este sediul diecezei romano-catolice din Tarazona.

În timpul Erei Romane, Tarazona era numită Turiaso. Orașul a cunoscut căderea Imperiului Roman și năvălirea vizigoților. Tarazona avea importanța locală în timpul dominației vizigote (Regat Vizigot de la Toledo). Casa monedei de Tirasona a functionat sub regii Recaredo, Gundemaro, Sisebuto și Suintila (586-631).[1].

După înfrângerea vizigotilor, Tarazona a devenit oraș musulman în secolul al VIII-lea. În timpul dominației islamice pâna la năvălirea almoravizilor, toate religiile au trăit împreună: creștini, evrei, musulmani. Cultura islamică este evidentă în acest oraș al Spaniei, care are arhitectură gotică, franceză, și în stilul Mudejar.

Tarazona a fost recucerită în 1119 de către Alfonso I de Aragon. A devenit sediul diecezei romano-catolice locale. După ce Alfonso I de Aragon moare în 1134, Tarazona devine un oraș situat la frontierele dintre Castilia, Navarra și Aragon. Astfel a căpătat importanță strategică. Catedrala din Tarazona a fost începuta în secolul al 12-lea și a fost sfințită in 1232. În timpul războiului La Guerra de los Dos Pedros, Catedrala a fost deteriorată. Castilienii au ocupat Tarazona timp de nouă ani.

Orașul a suferit o mare criză în timpul izgonirii Moriscosilor. Moriscos sunt locuitori ai Spaniei sau ai Portugaliei convertiți de către musulmani.

În secolul al XX-lea, Tarazona a devenit un producător important de chibrituri și textile, dar industriile respective au fost înlocuite de altele din 1980.

Orașul este o destinație turistică în prezent.

Sărbătoarea Cipotegato la Tarazona, în 2007


  1. ^ Javier Arbués, Maria Luisa Torralba, Gran Atlas Histórico de Aragón Aneto Publicaciones S.L 1999.