Conference Presentations by Cevat Sucu
MESA, 2021
The Debate of Gnosis and Knowledge in the Fifteenth-Century Ottoman
Manuals (Middle East Studies ... more The Debate of Gnosis and Knowledge in the Fifteenth-Century Ottoman
Manuals (Middle East Studies Association 55th MESA annual meeting
November 29-December 3)
Turkish Literature in Comparative Contexts, Bilkent University, Ankara, Turkey, 2019
İLEM Tarihsel Bir İnceleme Alanı Olarak Edeb/Adab, İstanbul, Turkey, 2019
Third European Convention on Turkic, Ottoman and Turkish Studies, Bamberg, Germany, 2018
Wonder: Aspects and Approaches, The Twelfth Oxford Medieval Graduate Conference, April 2016, Oxford, UK.
Papers by Cevat Sucu
Nesir: Edebiyat Araştırmaları Dergisi 6, 2024
Interpretership of Tadhkirat al-‐awliya in the Ottoman Realm: A Dream of a Qutb of ... more Interpretership of Tadhkirat al-‐awliya in the Ottoman Realm: A Dream of a Qutb of the World in the Üsküdar İskele Mosque
Toplumsal Tarih, 2022
Bir Tercüman Mecmuası: Sözlük, Bayramlık, Ferman ve Ezop
MA Theses by Cevat Sucu
MA Thesis in Late Antique, Medieval and Early Modern Studies, Central European University, Budapest, Hungary, 2020
This study discusses the work entitled ‘Acebü’l-‘Uccāb (lit. The Most Marvelous among Marvelous T... more This study discusses the work entitled ‘Acebü’l-‘Uccāb (lit. The Most Marvelous among Marvelous Things) written in 1438 by Mahmud bin Kadı Manyas, also known as Manyasoğlu, contextualizing it in the lettrist trends of the Islamic world and Ottoman literary politics of the early fifteenth century. At this time, Ottoman intellectuals translated works from Arabic and Persian, commenting on, excerpting, and rearranging them to instruct Turkophone readers in various sciences and transmit the knowledge from the wider Islamic world. This period also coincided with the dissemination of lettrist practices, as well as proliferation of messianic ideas and movements with different political agendas. The courts, including Ottoman, sponsored occultist cosmopolitan intellectuals who viewed lettrism as a ―queen science‖ of the impending messianic age. It is against this background that the thesis approaches Manyasoğlu‘s work that was compiled and presented to Ottoman sultan Murad II in 1438. The thesis argues that ‘Acebü’l-‘Uccāb differs from contemporary lettrist and occultist works because it largely disregards millennialist, messianic, gnostic and Sufi perspectives, and focuses more on the experimental and replicable nature of the occult practices than a mystical chain of transmission. Moreover, it strives to activate occult properties for the practitioner‘s benefit rather than solve the theoretical problems of the cosmos. By juxtaposing it to the contemporary ―cosmopolitan‖ occult works, the thesis argues that this lettrist text reflected Manyasoğlu‘s vernacular authorial strategies not only in terms of language but practice of the occult as well.
MA Thesis in Turkish Literature, Bilkent University, Ankara, Turkey, 2017
Bu çalışmada 15. yüzyıl saray şairlerinden Ahmed-i Dâ’î’nin kaleme aldığı metinler, edebi kimliği... more Bu çalışmada 15. yüzyıl saray şairlerinden Ahmed-i Dâ’î’nin kaleme aldığı metinler, edebi kimliği ve okuyucuları yerelleşme (vernacularization) ve “edeb” kavramları çerçevesinde incelenmiştir. Bu amaçla Osmanlı edebiyatının, İslam kozmopolitindeki edebi ve kitabi modelleri yerelleştirilerek oluşturulduğu kabul edilmiştir ve Ahmed-i Dâ’î de yerelleşme sürecinin aktörlerinden biri olarak tanımlanmıştır. Dâ’î’nin edebi- entelektüel kimliği İslam kozmopolitindeki tarihsel anlatı ve kavramsallaştırma çerçevesinde incelenmiştir. Anlatılan çerçevede edeb ve edebi-entelektüel-profesyonel kimlikler arasındaki ilişki ve 11-12. yüzyıldan sonra İslam kozmopolitinin edebi hayatında meydana gelen değişiklikler vurgulanmıştır. Bu sürecin Anadolu ve Osmanlı beyliklerinin “saray merkezli edebiyatının” oluşumundaki etkisi gösterilmeye çalışılmıştır. Dâ’î’nin tercüme ve tasnif ettiği tefsir, takvim, teressül, tıp-hadis, sözlük- gramer türündeki mensur eserler edeble bağlantılı olan “‘ulemâ-edip” kimliği, İslam kozmopolit tasnifleri ekseninde irdelenmiştir ve şair kimliği de bu tartışmaya dâhil edilmiştir. Edebi-entelektüel kimliklerin de yerelleşme sürecinde etkili olduğu gösterilmeye çalışılmıştır. Yukarıdaki anlatının devamında Osmanlı’da saray şairlerinin ve Dâ’î’nin dâhil olduğu Türkçede yerelleşen edebin medreseyi hedef almadığı ancak edebin pedagojik yanına vurgu yapan İslam entelektüel modeliyle uzlaştığı gösterilmiştir. Dolayısıyla İslam kitabi kültürünün ideallerinin farkında olan Türkçe okuryazar cemaatine yönelik eserler kaleme almışlardır. Dâ’î’nin Türkçe edeb türlerinde kaleme aldığı eserlerin okuyucuları da Müfredât, Si-fasl ve Teressül metinleri aracalığıyla incelenmeye çalışılmıştır ve Türkçe okuryazar “mübtedilere” dair düşünceler öne sürülmüştür.
Published Conference Presentations by Cevat Sucu
IV. Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi, Bildiriler Kitabı - III (Edebiyat - Tarih), Kütahya, Turkey, 2015
16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda ilk şehrengiz Mesîhî tarafından yazılmıştır. Şehrengizler ... more 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda ilk şehrengiz Mesîhî tarafından yazılmıştır. Şehrengizler bize Rûm şairlerinin şehir tasvirlerini sunarken bir yandan da şehrin "mahabîb (erkek güzeller)" tasvirlerini sunarlar. Bu çalış-mada öncelikle şehrengiz çalışmaları hakkında bilgi verilmiş, kökenine dair tartışmalar özetlenmiştir. Ayrıca diğer edebî türlerle olan bağlarıyla ilişkisi ve imparatorluk edebiyatı değerlendirilmiştir. Şehrengizlerin yazıldıkları dö-nem ve tür özellikleri ışığında, Lâmiî Çelebi'nin Bursa Şehrengizi ve Mustafa Âli'nin Gelibolu Şehrengizi incelenmiş, iki şehrengizin farklılıkları gösterilmiştir. Bu farklılıklar, Lâmiî Çelebi'nin şehrengiz türüne getirmek istediği yenilikle açıklanırken, Lâmiî Çelebi Şehrengizine dair tartışmalar özetlenmiştir. Diğer yandan İstanbul dışındaki şehirler için yazılan şehrengizlerin, şairlerin yeni merkezin dikkatini şehirleri aracılığıyla kendilerine çekme girişimi olarak görü-lebileceği ve bu şehir anlatılarında 16. yüzyılda "mutlak merkezin" İstanbul olmasından kaynaklı hoşnutsuzlukların etkisi olduğu gösterilmeye çalışılmıştır. Bu iki kaynağın yanında Lâtifî'nin "Evsâf-ı İstanbul" adlı eseri de bir şehir anlatısı olarak incelenmiş ve Osmanlı dünyasında şehir anlatılarındaki paralellikler ortaya koyulmuştur. Kısacası bir taraftan bir edebî türün dönemin zihniyetiyle bağı irdelenmiş ve şairlerin eserleri aracılığıyla merkezle kurdukları bağ tartışılmıştır.
1. Sayı: Edebiyatta Hayvan Araştırmaları by Cevat Sucu
Books by Cevat Sucu
Tarihsel Bir İnceleme Alanı Olarak Edeb, 2024
Ahmed i Dai ve Edeb Eserlerinin Osmanlı Okuyucu Cevrelerine Aktarimi
6. Sayı Ekoeleştiri, Sürdürülebilirlik ve Edebiyat by Cevat Sucu
Uploads
Conference Presentations by Cevat Sucu
Manuals (Middle East Studies Association 55th MESA annual meeting
November 29-December 3)
Papers by Cevat Sucu
MA Theses by Cevat Sucu
Published Conference Presentations by Cevat Sucu
1. Sayı: Edebiyatta Hayvan Araştırmaları by Cevat Sucu
Books by Cevat Sucu
6. Sayı Ekoeleştiri, Sürdürülebilirlik ve Edebiyat by Cevat Sucu
Manuals (Middle East Studies Association 55th MESA annual meeting
November 29-December 3)