Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Versj. 23
Denne versjonen ble publisert av Ida Scott 9. juli 2020. Artikkelen endret 106 tegn fra forrige versjon.

Allitterasjon, også kalt bokstavrim, er rim hvor trykksterke stavelser i en tekst begynner med samme konsonant eller konsonantkombinasjon (konsonantisk allitterasjon) eller forskjellige vokaler (vokalisk allitterasjon).

Allitterasjon ble brukt i gammelgermansk, norrøn og keltisk poesi. Allitterasjon er også mye brukt som stilistisk virkemiddel i nyere diktning.

Allitterasjon er spiller en viktig rolle i norrøn poesi, blant annet i skaldediktning og Den eldre Edda. I Den yngre Edda anbefaler forfatteren Snorre Sturlason at man bruker forskjellige vokaler i bokstavrimet.

Som stilistisk virkemiddel brukes allitterasjon også andre steder enn i poesi. Vi finner det i ordspråkbrent barn skyr ilden») og i faste uttrykk av typen til odel og eie, og det er for eksempel alminnelig i slagord og boktitler.

Som eksempler fra nyere poesi kan nevnes Ivar Aasens Gamle Norig, nørdst i Grendom og Arne Garborgs Stilt som ei Susing det flyg og flyr. Et eksempel på en boktittel med allitterasjon er Sigurd Hoel: Fjorten dager før frostnettene.