Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Versj. 1
Denne versjonen ble publisert av Store norske leksikon (2005-2007) 15. februar 2009. Artikkelen endret 1984 tegn.

Sør-Afrika (landingress, flagg) (bilde)

Sør-Afrika (landingress, våpen) (bilde)

Sør-Afrika (landingress, plasseringskart) (bilde)

Sør-Afrika (hovedkart) (bilde)

republikk i Afrika, lengst sør på det afrikanske kontinent, vender ut mot Indiske hav i øst, Atlanterhavet i vest. Grenser i nord til Namibia, Botswana og Zimbabwe, i øst til Mosambik og Swaziland. Lesotho danner en enklave i Sør-Afrikas østlige del. Sør-Afrika omfatter også de ubebodde Prince Edward Island og Marion Island i Indiske hav ca. 1900 km sørøst for Cape Town. I 1994 ble Walvis Bay overført til Namibia etter en overgangsperiode med delt styre.

Landskapet domineres av et stort innlandsplatå med omkringliggende fjellområder. Langs kysten er en lav, smal kystsone. Subtropisk, fuktig klima på østkysten, temperert og tørrere på platået i vest. Sør-Afrika er særdeles rikt på mineraler, og har en godt utbygd industri og infrastruktur. Landet spiller en betydelig politisk og økonomisk rolle i regionen.

I 1970- og 1980-årene var det en internasjonal kampanje for å isolere Sør-Afrika pga. apartheid-politikken, og landet ble utestengt fra flere internasjonale organisasjoner, bl.a. FN. Fra 1994 er landet styrt etter demokratiske prinsipper, da allmenn stemmerett erstattet det tidligere apartheid-styre. De tidligere såkalte bantustans, inkl. formelt sett selvstendige republikker (Bophuthatswana, Ciskei, Transkei, Venda) ble oppløst og inkorporert i Sør-Afrika i 1993.

Sør-Afrikaunionen ble opprettet 1910 ved sammenslåing av de to boerstatene Oranje-Vry Staat (Oranjefristaten) og Transvaal med de britiske besittelsene Cape of Good Hope Province (Kapp-provinsen) og Natal. Landet hadde status som dominion i Det britiske samveldet til det 1961 erklærte seg republikk, og måtte tre ut av Samveldet.