Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Versj. 12
Denne versjonen ble sendt inn av Per Holck 5. mars 2023. Den ble godkjent av Carina Nilstun 6. mars 2023. Artikkelen endret 423 tegn fra forrige versjon.

Autokton betyr steddannet. Motsatt er allokton.

Autokton brukes om befolkningsgrupper som har levd på et område over lang tid. Det kan være urbefolkninger som har levd i sitt land så lenge man har opplysninger tilbake i tiden, eller etniske grupper som har blitt en minoritet i en stat på grunn av grenseendringer.

Autokton brukes om bergarter eller løsmasser som er dannet på stedet og ikke forflyttet ved skyvning, erosjon og liknende.

Autokton brukes i limnologi om organisk materiale som dannes i innsjøen selv, og om sedimenter (både organiske og uorganiske) som består av materiale dannet i innsjøen.

Innen patologien brukes uttrykket autokton om sykdommer som oppstår lokalt i det geografiske området pasienten tilhører. I anatomien brukes begrepet 'autoktone muskler' om de dype ryggmusklene som kun har en lokal funksjon og danner en kompleks forbindelse med ryggsøylens tverrtagger og ryggtagger. Musklene kan ikke kontraheres isometrisk.