Biofysikk, vitenskapsgren der man forsøker å beskrive og forklare biologiske fenomener ved hjelp av fysikkens lover og begreper. I videre forstand omfatter biofysikk også studiet av virkninger på biologisk materiale av dets fysiske omgivelser, og bruk av fysiske instrumenter og teknikk for å studere biologiske systemer.
Biofysikken deles inn i en rekke områder:
I molekylær biofysikk studeres store molekyler og partikler av tilsvarende størrelse, f.eks. nukleinsyrer, arveanlegg, virus osv. Viktige hjelpemidler er elektronmikroskop, røntgenapparat og ultrasentrifuge.
I strålingsbiofysikk undersøkes organismers respons på ioniserende stråling, idet slik stråling kan ødelegge eller fremkalle varige forandringer i levende celler. Denne grenen er av stor betydning spesielt innen kreftforskning og genetikk.
Fysiologisk biofysikk (eller klassisk biofysikk) omfatter studiet av sanser, nervefunksjoner, muskelreaksjoner o.l., og for øvrig fysiologiske reaksjoner på forandring av fysiske omgivelser, for eksempel virkninger av vektløshet og store akselerasjoner.
I den teoretiske biofysikk nyttes matematiske modeller for å studere biologiske prosesser ved lover fra termodynamikken, hydrodynamikken, den statiske mekanikk osv., og for å finne frem til prinsippene som disse prosessene reguleres og styres etter. Dette siste blir ofte betegnet som kybernetisk biofysikk.