Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Versj. 9
Denne versjonen ble sendt inn av Mikal Hem 23. oktober 2014. Den ble godkjent av Gunn Hild Lem 23. oktober 2014. Artikkelen endret 16366 tegn fra forrige versjon.

Republikk i Øst-Afrika, som grenser til Mosambik, Malawi og Zambia i sør, Den demokratiske republikken Kongo, Burundi og Rwanda i vest, og Uganda og Kenya i nord.

Med en lang kyst mot det indiske hav, har området som i dag er Tanzania vært et møtested mellom kulturer i årtusener. India, Paria, den arabiske verden og en rekke afrikanske folkeslag har bidratt til å forme dagens Tanzania.

I 1964 slo Tanganyika og Zanzibar seg sammen under navnet Den forente republikken av Tanganyika og Zanzibar. Senere samme år skiftet landet navn til Tanzania, som er en kombinasjon av navnene på de to tidligere landene.

Tanzania er et populært reisemål for turister, hovedsaklig på grunn av sitt rike dyreliv og vakre strender.

Nasjonalsangen er Mungu ibariki Afrika, som er en oversettelse til swahili av Nkosi Sikelel' iAfrika. Hymnen ble skrevet av sørafrikaneren Enoch Sontonga i 1897, og ble en mye brukt kampsang mot kolonistyret i store deler av Afrika. Den er nasjonalsang i flere afrikanske land.

Tanzania strekker seg fra østkysten av Afrika til grensen av Den demokratiske republikken Kongo i vest. I tillegg inkluderer Tanzania flere øyer, som Zanzibar, Pemba og Mafia. Det nordligste punktet i landet er under to kilometer sør for Ekvator. Kilimanjaro, Afrikas høyeste fjell, ligger i Tanzania, og er 5895 meter over havet.

Mellom Tanzania, Uganda og Kenya ligger Victoriasjøen, Afrikas største innsjø. Innsjøen regnes vanligvis som Nilens kilde. Mellom Tanzania og Den demokratiske republikken Kongo ligger Tanganyikasjøen, som er verdens nest dypeste innsjø, etter Baikalsjøen i Russland. Bunnen av innsjøen ligger 352 meter under havoverflaten, og er Afrikas laveste punkt.

Nordøst i landet ligger flere fjellkjeder og store skoger. Lenger vest ligger Gregorykløften, som er en del av Riftdalen. Langs kysten ligger flere mangroveskoger.

Klimaet er tropisk, men med store lokale variasjoner. Det sentrale Tanzania er høyland, som en del av det østafrikanske platået, der temperaturen varierer mellom 10 og 20 °C. Resten av landet er varmere. Om sommeren (november til februar) ligger temperaturen på 25-31 °C, og om vinteren (mai til august) er den på 15-20 °C. Langs kysten er været som regel varmt og fuktig hele året.

De nordlige og østlige områdene har to regntider. En kort periode fra oktober til desember og en lengre regntid fra mars til mai. Resten av landet har én regntid, som varer fra oktober til april-mai.

Tanzania er kjent for sitt svært rike dyreliv. Nasjonalparker, viltreserver og andre konserveringsområder utgjør over en tredel av arealet. Det finnes 310 forskjellige pattedyr, mer enn tusen fuglearter, mer enn hundre slanger og reptilerarter og 60 000 forskjellig insekter. I Tanganyikasjøen lever flere fiskearter som ikke finnes andre steder.

Flere av dyrene er utrydningstruet, blant annet svart neshorn, flere typer skilpadder og flygehundene på Pemba, som med et vingespenn på 1,6 meter er en av verdens største flaggermusarter. Med 11 000 forskjellige planter, har Tanzania også en svært rik flora.

Tanzania har 49 millioner innbyggere fordelt på mer enn 120 forskjellige folkegrupper. 95 prosent av befolkningen er bantuer, mens det finnes små grupper av nilotiske og kusjitiske folkeslag. En prosent av befolkningen er ikke-afrikanske, det vil si europeere, asiater og arabere.

Det snakkes nærmere 130 forskjellige språk i Tanzania. Swahili og engelsk er offisielle språk. Swahili har grunnstruktur som et bantuspråk, men ordforrådet kommer fra en rekke forskjellige språk, som arabisk og engelsk. Selv om de fleste har andre språk enn swahili som morsmål, er swahili lingua franca i store deler av Øst-Afrika. Engelsk brukes mye i administrasjon og forretningsliv. De fleste lokale språkene faller inn under to språkgrupper, bantuspråk og nilotiske språk. På Zanzibar er arabisk utbredt.

26,7 prosent av befolkningen bor i byer (2011). Hovedstaden er Dodoma, som ligger i innlandet, men Dar es Salaam er med sine 4,4 millioner innbyggere den største byen og det viktigste urbane senteret. Mange land, blant annet Norge, har ambassaden sin i Dar es Salaam i stedet for i hovedstaden.

Gjennomsnittsalderen er 17,7 år for kvinner og 17,1 år for menn. Forventet levealder er 62,6 år for kvinner og 59,9 år for menn.

På fastlandet er de største religionene kristendom (35 prosent) og islam (30 prosent). De resterende tilhører stort sett tradisjonelle religioner, men det finnes små grupper av hinduer og sikher blant asiatiske innvandrere og deres etterkommere. På Zanzibar er mer enn 99 prosent av befolkningen muslimer.

Tanzania er en republikk, der presidenten er statsoverhode, regjeringssjef og øverstkommanderende for de væpnede styrkene. Presidenten utnevner en statsminister, som regjeringens leder i parlamentet. Den sittende presidenten er Jakaya Kikwete og statsministerer er Mizengo Pinda, begge fra partiet Chama Cha Mapinduzi (Revolusjonspartiet).

Det er valg på president og nasjonalforsamling hvert femte år. Nasjonalforsamlingen har maksimum 357 medlemmer. De fleste blir valgt fra sine respektive valgkretser, mens fem kommer fra Zanzibars nasjonalforsamling. Justisministeren har også automatisk plass i parlamentet. I tillegg har presidenten rett til å utpeke inntil ti representanter. Hvert parti i parlamentet må ha minst 30 prosent kvinnelige representanter.

Zanzibar har indre selvstyre, sin egen president og sin egen nasjonalforsamling (Representantenes hus) med 81 representanter, der 50 velges i allmenne valg. Resten av plassene blir utnevnt av presidenten eller er reservert spesielle grupper og embedsmenn. Zanzibar velger lokal president og nasjonalforsamling hvert femte år.

Det juridiske systemet er basert på britisk Common Law. Rettsvesenet består av fire nivåer, med høyesterett øverst. Lederen for høyesteretten utnevner dommere til primærdomstolene, mens presidenten utnevner dommere til ankedomstolene og høyesterett. Zanzibar har egne domstoler for islamske familiesaker.

Chama Cha Mapinduzi (CCM) har dominert politikken siden partiet ble stiftet i 1977 og er det partiet i Afrika som har regjert lengst ved makten. CCM er en sammenslutning av Tanganyika African National Union (TANU) og Afro-Shirazi Party, som da var de eneste partiene på henholdsvis fastlandet og Zanzibar. I 1992 ble ettpartistaten opphevet og grunnloven endret, slik at andre politiske partier kunne fremme kandidater til politiske verv.

Tanzania beliggenhet i geografisk nærhet til den arabiske verden og til landene rundt Det indiske hav, gjør at landet har en rik og variert historie, med en rekke forskjellige kulturelle påvirkninger.

Historien begynner også svært langt tilbake i tid. Noen av de eldste hominidene, tidlige slektninger til dagens mennesker, er funnet i Olduvai-kløften, nord i Tanzania. Olduvai kalles menneskehetens vugge. De eldste fossilene etter hominider er fra arten australopithecus afarensis, og er mellom 3,6 og 3,8 millioner år gamle. I 1978 oppdaget Mary Leakey de eldste fotavtrykkene man har funnet etter hominider. Avtrykkene ble satt i vulkansk aske for 3,7 millioner år siden, og er det eldste beviset på oppreist gange hos menneskenes forfedre.

Historikere antar at området som i dag er Tanzania var befolket av khoisanfolk for 10 000 år siden. Mellom 3000 og 6000 år siden kom kusjittiske folkeslag nordfra, som brakte med seg jordbruksteknologi. For rundt 2000 år siden kom bantuer fra Vest-Afrika inn i området. Khoisanfolket ble etterhvert absorbert inn i de nye folkeslagene.

Indiske og persiske kjøpmenn drev handel langs kysten av Øst-Afrika allerede for 2000 år siden. Befolkningen langs kysten konverterte til islam på 700-800-tallet, og drev handel med innlandet og landene rundt Det indiske hav. Rundt år 1000 begynte swahilikulturen å vokse frem. 1200-1500 regnes av mange som swahilikulturens gullalder.

Den portugisiske oppdageren Vasco da Gama var i 1498 den første europeeren som kom til området. Portugal la under seg Zanzibar i 1503. I 1698 ble ble Zanzibar erobret av Oman og portugiserne kastet ut. Under sultanen av Oman ble Zanzibar sentrum for den arabiske slavehandelen. I 1840 flyttet sultan Seyyid Said Omans hovedstad fra Muscat til Zanzibar by. I 1890 ble Zanzibar og Pemba et britisk protektorat.

Tanganyika var ikke noen politisk enhet før kolonitiden. I innlandet levde en rekke forskjellige folkeslag i større og mindre politiske enheter. Langs vestbredden av Viktoriasjøen lå en rekke små kongedømmer.

Utover 1800-talle dro flere europeiske oppdagere til Øst-Afrika. Den mest kjente var den skotske misjonæren David Livingstone. Etter at ingen hadde hørt fra Livingstone på flere år, dro den amerikanske journalisten og eventyreren Henry Morton Stanley på en ekspedisjon, og fant misjonæren ved bredden av Tanganyikasjøen. Da de møttes, uttalte Stanley de berømte ordene «Dr. Livingstone, formoder jeg».

I 1885 opprettet Tyskland et protektorat i Øst-Afrika. Sultanen av Zanzibar protesterte, men hadde lite å stille opp med mot tysk militærmakt. Tyskland og Storbritannia delte Øst-Afrika mellom seg, og området som i dag er fastlands-Tanzania ble en del av kolonien Tysk Øst-Afrika. I 1920 fikk Storbritannia mandat av Folkeforbundet til å ta over administrasjonen av området og døpte det om til Tanganyika-territoriet.

I 1954 stiftet læreren Julius Nyerere partiet Tanganyika African National Union (TANU). 9. desember 1961 ble Tanganyika selvstendig, med Nyerere som president. Zanzibar fikk selvstendighet i 10. desember 1964. Den afrikanske befolkningen på Zanzibar gjorde opprør mot sultanen året etter, og Nyerere ba britene sende styrker for å gjenopprette orden.

26. april 1964 ble Tanganyika og Zanzibar forent og 29. oktober samme år tok det nye landet navnet Den forente republikken Tanzania. Nyerere ble republikkens første president. Inspirert av marxismen og av frykt for etniske motsetninger gjorde Nyerere Tanzania til en ettpartistat. Selv om utdanning- og helsetilbudet ble forbedret under Nyerere, etterlot han seg et av verdens fattigste land da han gikk av som president i 1985.

Tanzania regnes som et lavinntektsland, og er etter de fleste målestokker et av verdens fattigste land. 28,2 prosent av befolkningen lever under den nasjonale fattigdomsgrensen. Ifølge Verdensbanken er Tanzanias brutto nasjonalprodukt (BNP) 33,23 milliarder dollar (2013). Justert for kjøpekraftparitet er BNP 79,29 milliarder dollar, ifølge CIA World Factbook.

Etter uavhengigheten var Tanzania en marxistisk stat, med planøkonomi, valuta- og priskontroll. I 1986 startet startet Tanzania et strukturtilpasningsprogram for å liberalisere økonomien. Endringene førte til økt økonomisk vekst (rundt fire prosent per år), men har bare ført til en relativt liten reduksjon i fattigdom.

Korrupsjon er utbredt og bidrar til å bremse den økonomiske veksten. Tanzania er nummer 111 av 175 land på Transparancy Internationals Corruption Perceptions Index.

Jordbruk er den viktigste næringen. Landbruket står for 25 prosent av BNP, 85 prosent av eksportinntektene og sysselsetter 80 prosent av befolkningen. De viktigste landbruksproduktene er kaffe, te, kasjunøtter, sisal og nellik.

Turisme er også en sentral næring, og utgjør 25 prosent av BNP, men sysselsetter bare to prosent av befolkningen. Tanzania har flere naturreservater som er populære reisemål for safariturister, i tillegg til vakre strender langs fastlandskysten og på Zanzibar. Kilimanjaro, Afrikas høyeste fjell, lokker også eventyrlystne utlendinger.

Gruvesektoren er en annen viktig del av økonomien. Det utvinnes blant annet gull, diamanter og jern. I 2012 ble det oppdaget nikkelforekomster, og det er forventet at utvinning av nikkel vil starte i 2015.

Tanzania har obligatorisk syvårig grunnskole. I tillegg får alle barn tilbud om en toårig førskole, som ikke er obligatorisk. Fra 2002 har grunnskolen vært gratis, men foreldre må betale for skoleuniformer, eksamensavgifter og undervisningsmateriell. Swahili er undervisningsspråk på offentlige skoler, men mange privatskoler tilbyr undervisning på engelsk.

Videregående skole har to nivåer: Ordinary Level (O' Level), som er fireårig, og Advanced Level (A' Level), som er toårig. Alle som har bestått grunnskolen kan fortsette på O' Level, mens de flinkeste elevene får fortsette videre på A' Level. Videregående skole er hverken gratis eller obligatorisk.

Tanzania har ti offentlige universiteter og fire høyskoler, samt en rekke private institusjoner for høyere utdanning.

Statlige medier var lenge omtrent de eneste som var tilgjengelige, men etter at det ble slutt på ettpartistaten, har det dukket opp en rekke private aktører. De statlige TV-kanalene opereres av Tanzania Broadcasting Corporation (TZB) og TV-Zanzibar, mens Independent Television er den største private TV-kanalen.

Radio har lenge vært det dominerende mediet, selv om TV og internett blir stadig mer utbredt. TCB operer flere radiostasjoner og det finnes en rekke private radiokanaler.

Det kommer ut en rekke engelskspråklige aviser i Tanzania. Statlige Daily News er den eldste avisen i landet. Ifølge nettsiden Internet World Stats hadde Tanzania 6 949 479 internettbrukere per 31. desember 2013, noe som tilsvarer 14 prosent av befolkningen.

De eldste tekstene som er skrevet på swahili er fra 1711. Frem til kolonitiden var muntlige overleveringer omtrent den eneste formen for litteratur i området, og muntlige tradisjoner er fortsatt sentrale i tanzaniansk kultur. Mesteparten av litteraturen som gies ut i Tanzania er på engelsk eller swahili.

Poet, romanforfatter og essayist Shaaban Robert (1909-1962) er en av de mest kjente swahiliforfatterne, og har blant annet skrevet det berømte diktet Utenzi wa Vita vya Uhuru (Et kvad i kampen for frihet). Abdulrazak Gurnah fra Zanzibar er blitt nominert til både Man Booker-prisen og Commonwealth Writers Prize for romanene sine.

Den mest utbredte tanzanianske formen for billedkunst er tingatinga, oppkalt etter skaperen av sjangeren Edward Saidi Tingatinga. Tingatinga er fargerike bilder, opprinnelig malt med sykkellakk på masonittplater. Kunstformen ble raskt populær, og har spredd seg til nabolandene. Mye av tingatingakunsten som produseres er beregnet på turister.

Tanzania har også et levende miljø for moderne kunst. En av pionerene innen moderne tanzaniansk kunst var maleren og billedhuggeren George Lilanga (1934–2005).

Ettersom Tanzania har så mange forskjellige folkeslag, er den tradisjonelle musikken svært variert, med bruk av en rekke forskjellige instrumenter. Sjangeren Taarab oppstod langs swahilikysten på slutten av 1800-tallet, og er en livlig blanding av musikk fra Øst-Afrika, Midt-Østen og India. Taarab er fortsatt populært og har spredd seg til flere av nabolandene. Etter frigjøringen hadde nordamerikansk, latinamerikansk og europeisk musikk stor innflytelse og sjangeren swahili jazz oppstod. Den lokale hiphop-varianten bongo flava, som også tar opp elementer fra en rekke andre musikkformer, er blitt svært populær de siste årene.

Norge har ambassade i Dar es Salaam. Det finnes også norske konsulater i Arusha og på Zanzibar. Tanzania har ambassade i Stockholm, som betjener de nordiske landene. Nordmenn trenger visum for å komme inn i Tanzania. Man kan få turistvisum ved ankomst fire steder: Dar es Salaam International Airport, Zanzibar International Airport, Kilimanjaro International Airport og Namanga Entry Point på grensen til Kenya.

Tanzania har lenge vært et av Norges viktigste samarbeidsland når det gjelder bistand. I 2013 var bistanden til Tanzania 584.6 millioner kroner. Hovedsatsingsområdene er miljø, naturressursforvaltning, energi, skatt, menneskerettigheter og demokrati.