Tanzania har obligatorisk syvårig grunnskole. I tillegg får alle barn tilbud om en toårig førskole. Fra 2002 har både grunnskole og videregående skole vært gratis. Det må derimot påregnes utgifter til skoleuniformer, eksamensavgifter og undervisningsmateriell. Swahili er undervisningsspråk på offentlige grunnskoler. Mange privatskoler tilbyr undervisning på engelsk.
Etter grunnskolen følger lavere videregående skole der elevene studerer Form 1 til Form 4 (såkalt Ordinary (O') Level). Form 1 og 2 er obligatorisk på Zanzibar, men ikke i resten av landet. Det undervises på engelsk. Etter det kan de flinkeste elevene fortsette ytterligere to år på høyere videregående skole (Advanced (A') Level). Det finnes også yrkesskoler på videregående nivå. Tanzania har ti offentlige universiteter og fire høyskoler, samt en rekke private institusjoner for høyere utdanning.
I Tanzania brukes både swahili og engelsk i mediene. Fastlandet og Zanzibar har forskjellig mediepolitikk.
Statlige medier var lenge de eneste som var tilgjengelige, men etter at det ble slutt på ettpartistaten, har det dukket opp en rekke private aktører. Den største dagsavisen i landet er Daily News, som er eid av myndighetene. Utgiveren bak Daily News står også bak den største swahili-språklige avisen Habari Leo. Det utkommer også flere private aviser og ukeaviser, på både engelsk og swahili, deriblant The Guardian og The Citizen på engelsk, og Nipashe på swahili.
Fjernsynsvirksomhet fikk større omfang fra midten av 1990-årene. Den største TV-kanalen er Tanzania Broadcasting Company (TBC) som er statlig. Det finnes også flere private kanaler, den eldste private kanalen er Independent TV (ITV) som startet sine sendinger i 1994. Kanalene sender på både swahili og engelsk. Både TBC og ITV driver også radiokanaler. I tillegg finnes flere private kanaler. Den katolske kirken driver egen radio.
Det er anslått at 23 millioner tanzanianere har tilgang til internett (2020), og et økende antall av disse er på sosiale medier.
Tanzanianske myndigheter beskyldes i økende grad for å begrense ytrings- og pressefriheten. Den franske organisasjonen Reportere uten grenser meldte i 2019 at pressefriheten er blitt satt under alvorlig press etter at John Magufuli ble president. Journalister lever i frykt, og blir utsatt for represalier. I 2018 innførte Magufuli en omstridt regulering av sosiale medier, der blant annet bloggere ble pålagt å betale en egen registreringsavgift. Flere kritiske nettsider og blogger har siden forsvunnet.
De eldste tekstene som er skrevet på swahili er fra 1711. Frem til kolonitiden var muntlige overleveringer omtrent den eneste formen for litteratur i området, og muntlige tradisjoner er fortsatt sentrale i tanzaniansk kultur. Mesteparten av litteraturen som utgis i Tanzania er på engelsk eller swahili.
Poet, romanforfatter og essayist Shaaban Robert (1909–1962) er en av de mest kjente swahiliforfatterne, og har blant annet skrevet det berømte diktet Utenzi wa Vita vya Uhuru (Et kvad i kampen for frihet). Romanforfatter Abdulrazak Gurnah fra Zanzibar ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 2021 «for sin kompromissløse og barmhjertige gjennomtrengning av kolonialismens følger og flyktningers skjebne i gapet mellom kulturer og kontinenter», og var før dette nominert til både Man Booker-prisen og Commonwealth Writers Prize.
Den mest utbredte tanzanianske formen for billedkunst er tingatinga, oppkalt etter skaperen av sjangeren, Edward Saidi Tingatinga (1932–1972). Tingatinga er fargerike bilder, opprinnelig malt med sykkellakk på masonittplater. Kunstformen ble raskt populær, og har spredd seg til nabolandene. Mye av tingatingakunsten som produseres er beregnet på turister.
Tanzania har også et levende miljø for moderne kunst. En av pionerene innen moderne tanzaniansk kunst var maleren og billedhuggeren George Lilanga (1934–2005).
Ettersom Tanzania har så mange forskjellige folkeslag, er den tradisjonelle musikken svært variert, med bruk av en rekke forskjellige instrumenter. Sjangeren Taarab oppstod langs swahilikysten på slutten av 1800-tallet, og er en blanding av musikk fra Øst-Afrika, Midtøsten og India. Taarab er fortsatt populært og har spredd seg til flere av nabolandene. Etter frigjøringen hadde nordamerikansk, latinamerikansk og europeisk musikk stor innflytelse og sjangeren swahili jazz oppstod. Den lokale hiphop-varianten bongo flava, som også tar opp elementer fra en rekke andre musikkformer, er blitt svært populær de siste årene.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.