Islam er den yngste av verdensreligionene og ble til på Den arabiske halvøy på 600-tallet evt. Islam har anslagsvis 1,7 milliarder tilhengere (2017) og er dermed den nest største av verdensreligionene (etter kristendommen).
Islam er en aktivt misjonerende religion og i sterk vekst. I likhet med kristendom og jødedom er islam en monoteistisk religion, der det bare finnes én Gud (Allah). Troen på Koranen som Guds ord, og Muhammed som Guds største og siste profet, er grunnleggende i islam.
De som bekjenner seg til islam kalles muslimer. Det islamske fellesskapet (umma) kan deles i to hovedgrupper: sunniislam og sjiaislam. Sunnimuslimene utgjør flertallet, omkring 85 prosent. De resterende 15 prosentene er fordelt på flere sjiamuslimske grupper. Sunni- og sjiaislam har en rekke ulikheter i lære og praksis, men står på felles grunn og omtales som ett fellesskap. Sufismen, som blir regnet som en mystisk retning innen islam, finnes både innen sjiaislam og sunniislam.
Islam er en verdensreligion, både ved sitt budskap og ved sin utbredelse. I likhet med jødedom og kristendom er islam også en åpenbaringsreligion. Ifølge islams lære har Gud meddelt menneskeheten en ellers utilgjengelig kunnskap om Gud og Guds vilje med menneskene. Det er Muhammed, den siste i en rekke profeter, som har mottatt dette budskapet direkte fra Gud. Muhammeds åpenbaringer er nedskrevet på arabisk i Koranen, islams hellige bok. I tillegg til budskapet om den ene Gud inneholder Koranen de påbud og forbud som er grunnlaget for sharia, den religiøse loven.
Islam er en lovreligion; de klassiske lovskolene ser sharia som en del av åpenbaringen som verken kan endres eller oppheves, og legger vekt på overholdelsen av en rekke konkrete påbud og forbud, slik disse er uttrykt i Koranen og blir tolket av de rettslærde. Hvordan sharia tolkes og praktiseres i dag varierer imidlertid sterkt mellom stater, lokale kulturer og på individnivå.
Ordet islam betyr underkastelse (under én Gud) eller hengivelse. I Koranen brukes betegnelsen islam om den religionen profeten Muhammed forkynte (sure 5,5).
Kommentarer (15)
skrev uzaer akhtar
svarte Erik Dyrhaug
skrev Gard Wadsten
svarte Erik Dyrhaug
skrev Merete Hodne
svarte Mari Paus
skrev Malin emilie Vikås
svarte Mari Paus
skrev Jafar Saleem
Hei :) Oversettelsen av begrepet Jihad er feil. Jihad som begrep betyr ikke hellig krig. Jihad på arabisk betyr "strevelse"/"anstrengelse."
«Hellig krig», jihad, er et begrep i islamsk rettstenkning og er knyttet til læren om de troendes plikter.
svarte Jafar Saleem
Denne setningen som er publisert på SNL.no stemmer nok ikke:
"«Hellig krig», jihad, er et begrep i islamsk rettstenkning og er knyttet til læren om de troendes plikter."
Jihad betyr ikke hellig krig. Begrepet jihad er arabisk og betyr "strevelse"/"anstrengelse."
svarte Mari Paus
Hei! Takk for innspillet. En fagansvarlig har justert litt på formuleringen om jihad nå, så betydningen "anstrengelse" også kommer med. Hilsen Mari i redaksjonen
skrev Sigurd Bigset
Kva er målet i islam?
svarte Mari Paus
Hva den enkeltes mål med å leve et religiøst liv er vil variere. I religionsvitenskapen er det vanlig å definere sju dimensjoner ved religion, blant annet en etisk dimensjon og en sosial dimensjon. Du kan lese mer om det her: https://snl.no/religion
skrev axel rørtveit
Kunne dere presisert mer hva som er veien til frelse og hva som skjer etter døden
svarte Mari Paus
Hei! Det står om synet på døden og frelsen i islam i artiklene frelse (https://snl.no/frelse) og død - religion (https://snl.no/d%C3%B8d_-_religion). Men det kan hende vi bør få inn noe om det her også. Fagansvarlig ser på det. Takk for spørsmålet!
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.