En kan skille mellom årsaker til utflytting (kolonisering) og årsaker til imperiebygging (kolonialisme). Kolonisering er når grupper av mennesker flytter ut på eget eller en gruppes initiativ for å drive jordbruk eller handel. Kolonialisme er når et politisk sentrum – et land, et rike, en stat – oppretter kolonier som de deretter styrer og bruker som et redskap i konkurransen med andre stater.
Slik var det ikke først. Fønikiske og greske kolonier var bare knyttet til de byene (bystater) de kom fra i hjemlandet. Men etter hvert som befolkningsvekst og politisk utvikling førte til at større riker vokste fram, oppsto konkurranse mellom dem. Koloniene kunne brukes i denne konkurransen til å øke kolonimaktens styrke. Dermed begynte hjemlandet å styre sine kolonier.
De karthagiske og romerske kolonirikene var tidlige eksempler på kolonialisme, der det lå en politisk tanke og hensikt bak kolonienes etablering, og der konkurransen mellom dem var hard. Roma og Karthago så hverandre som hovedmotstandere; den ene kunne ikke ha framgang uten at det var på den andres bekostning.
Mer allment kan en si at for statene som drev kolonialisme kunne motivene være både økonomiske; å skaffe varer en trenger eller å tjene penger, og strategiske; å vinne makt. Disse motivene henger sammen: for å oppnå makt må en ha penger til skip og militære styrker, slik at en kan kontrollere geografiske områder; for å tjene penger hjelper det om en har kontroll over områder som produserer varer og kontroll over den handelen som varene inngår i etter at de er produsert.
Ytterligere et motiv til kolonialisme som kan ha hatt stor betydning i noen tilfeller var nasjonal heder og ære.
Da kolonialismen kom i gang for alvor fra 1500 var Spanias motiv primært å finne gull og andre edle metaller, og de drev da også rovdrift på slike rikdommer i sine kolonier i Mellom- og Sør-Amerika, med det spanske kongehus som hovedaktør.
Andre kolonimakter drev handel. Portugisisk og nederlandsk kolonialisme var mer preget av handel som motivasjon, skjønt Portugal la stor vekt på militærmakt som utgangspunkt for handelen. I Nederland var statens rolle hovedsakelig å beskytte handelsvirksomheten, mens det var private handelskompanier som var hovedaktører. Noe liknende gjaldt den tidlige britiske kolonialismen. Statsinteresser og private interesser var sterkt sammenknyttet under den merkantilistiske kolonialismen. Handelsproteksjonismen fortsatte og var et motiv også etter avkoloniseringen helt inn på 1960-tallet.
Et annet viktig innslag i kolonialismen fra 1700-tallet var utvandring fra europeiske land av jordbrukere, handelsfolk og folk som søkte lykken på nye steder. Kolonisering var bra, for den bidro til å styrke kolonirikene, var tanken fra kolonimaktens side. Utvandringen ble særlig stor på 1800-tallet og preget etter hvert også de skandinaviske landene.
De britiske koloniene i Nord-Amerika hadde en rask økonomisk utvikling med innvandringen fra Europa – både i jordbruk, industri og handel. Kolonistene ble etter hvert sterkt misfornøyd med det gammeldagse britiske styresettet. Fra 1776 kastet de nordamerikanske koloniene det britiske styret gjennom den amerikanske revolusjonskrigen og opprettet Amerikas Forente Stater (USA). Noen tiår senere gjorde spanske kolonier i Latin-Amerika det samme med Spanias styre; de ble selvstendige stater, noe som nok ble lettere takket være Spanias svekkelse gjennom Napoleonskrigene.
I mellomtiden vokste industrikapitalismen fram, og kapitalen hadde sine egne interesser. Staten ønsket fortsatt monopol på handelen mellom hjemland og kolonier, men liberal kritikk i Storbritannia viste at dette bare tjente interessene til et fåtall rike. En del storkapitalister anså dessuten at en kunne tjene mer om grensene ble åpnet for friere internasjonal handel og investeringer. Fortsatt var billige råvarer fra koloniene, investeringsmuligheter i koloniene og eksportmarkeder der viktige for deler av storkapitalen.
Men industrialiseringen medførte helt nye muligheter for internasjonale investeringer og økonomisk avkastning ut over gamle grenser, med kommunikasjonsmidler en aldri hadde sett før (dampskip, telegraf, jernbane). Store internasjonale kapitalkonsortier ble dannet for å utføre enorme utbyggingsprosjekter, som byggingen av Suezkanalen og Panamakanalen og jernbaner på alle kontinenter.
Kapitalen måtte overskride nasjonale grenser, den ble internasjonalisert. Men en mistanke gjenstod for mange om at det var ett globalt sentrum som styrte det hele – først Storbritannia, senere USA, se imperialisme.
Kommentarer (3)
skrev Sven Even Froyn
I artikkelen om kolonialisme står det at også ubebodde områder, altså såkalte terra nullius kan bli kolonialisert.
Jeg reagerer litt på ordbruken fordi artikkelen ikke er helt klar på skillet mellom politisk kolonialisme og det tradisjonelle kolonialismebegrepet.
Politisk kolonialisme handler om å erobre og eller på annen måte tilegne seg andres områder og ressurser.
Kolonialisme i tradisjonell mening betyr knappest noe mer enn at en gruppe dyr, insekter, fugler etc. "flytter" inn i et nytt område. F.eks. leste jeg engang en interessant artikkel om hvordan landfuglene kolonialiserte Hawaii.
Tilsvarende er det tilnærmet etablert teori atr Norge ble kolonialisert ved at folk østfra flytttet inn i Finnmark og siden til de sentrale fjellområdene i Norge gjennom steinalderen og bronsealderen, mens folk fra kontinentet kolonialiserte de sørlige områder, og videre kystområdene nordover.
Ingen vil vel kalle dette kolonialisme i politisk forstand? Men sikkert ganske typisk for kolonialisme av et tomt land.
Jeg er klar over at det for tiden ikke er så veldig stor etterspørsel etter fakta og presis informasjon, men jeg synes at et leksikon likevel ikke bør miste den faktiske informasjon av syne.
svarte James Godbolt
Hei - berre rask og kort. Takk for kommentaren, og du er absolutt inne på noko. Omgrepet har eit mangfaldig innhald, og eg ser at andre leksikon også slit med det. Eg skal høyre med andre i redaksjonen i SNL og kjem att til saka.
Helsing
James Godbolt
svarte James Godbolt
Hei igjen.
Artikkelen er under revisjon, og omgrepet kjem til å bli definert meir presist.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.