Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Faktaboks

Offisielt navn
Śri Lanka Prajatantrika Samajavadi Janarajaya (singhalesisk), Ilangai Jananayaka Socialisa Kudiarasu (tamil)
Norsk navn
Den demokratiske sosialistiske republikk Sri Lanka
Uttale
sri lˈanka
Hovedstad
Colombo (Sri Jayewardenepura Kotte er juridisk hovedstad)
Statsform
Republikk
Statsoverhode
Anura Kumara Dissanayake
Statsminister
Harini Amarasuriya
Landareal
61 860 km²
Totalareal
65 610 km²
Innbyggertall
21,9 millioner (nasjonalt estimat, 2020)
Offisielt/offisielle språk
Singhalesisk, tamil
Religion
Buddhisme, hinduisme, islam, kristendom
Nasjonaldag
4. februar
Valuta
Rupi à 100 cents
Nasjonalsang
Sri Lankā Māthā, apa Sri Lankā
Flagg
Riksvåpen
Sri Lanka, plassering
Sri Lanka (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Sri Lanka, plassering
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0
Plassering av Sri Lanka med naboland rundt, kart
Sri Lanka og naboland
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Sri Lanka er en republikk i sørlige Asia. Landet består av en stor hovedøy og en del småøyer i Indiske hav. Sri Lanka er skilt fra India ved Mannarbukta og Palkstredet.

Hovedgruppene i befolkningen er singalesere og tamiler. Etniske og religiøse motsetninger har i perioder ført til voldsomme kamper.

Sri Lanka var britisk koloni fra 1796. Landet fikk full uavhengighet som staten Ceylon i 1948, og ble konstituert som republikken Sri Lanka i 1972.

Landet het til 1972 Ceylon, en engelsk forvansking av Singhalam, «singalesernes land». Ceylon ble senere feiltolket som en forvanskning av sanskrit Sri Lanka 'Det hellige Lanka'. Lanka er det gammeltamilske ordet for 'øy', som i sanskritlitteraturen er blitt til navnet på en mytisk øy.

Nasjonalsangen er Sri Lankā Māthā, apa Sri Lankā ('Sri Lanka, vi hilser deg') med tekst og melodi av Ananda Samarakoon.

Geografi og miljø

Sri Lanka (Hovedkart)

Sri Lanka

Av /Store norske leksikon ※.
Sri Lanka

Innsjøen i Kandy, i innlandet i sør, er et populært reisemål.

Av /NTB Scanpix ※.

Det er store klimatiske forskjeller mellom regnskogene i sørvest, fjellområdene på midten av øya og de noe tørrere områdene i nord og øst. Pidurutalagala (2 524 meter over havet) er landets høyeste fjell. Langs kysten er det sandstrender og laguner.

I vest er det mest nedbør mellom mai–oktober når sommermonsunen blåser fuktig luft mot det asiatiske fastlandet. Østkysten har mest nedbør mellom november–januar med vintermonsunen.

Avskoging har ført til omfattende jorderosjon og sårbarhet for flom. Overforbruk av kjemikalier i landbruket har utarmet mye av jorda og redusert forekomsten av nyttige insekter og dyr.

Folk og samfunn

Gateliv i Colombo, Sri Lanka
Gateliv i Colombo, Sri Lanka
Lisens: CC BY SA 3.0

Folketallet ble i 2020 beregnet til om lag 22,9 millioner. Cirka 75 prosent av befolkningen er singalesere og cirka 18 prosent tamiler. I tillegg finnes omlag sju prosent moors, en muslimsk folkegruppe med arabiske røtter. Av urbefolkningen, veddaene, er det svært få igjen.

Borgerkrigen som herjet i perioden 1983–2009 medførte betydelige tap av liv på begge sider, og det antas at mer enn 60 000 mennesker ble drept i konflikten.

Om lag 30 prosent av befolkningen er bosatt i byer. Det har vært stor fraflytting fra landdistriktene til byene, særlig til hovedstaden. De største byene er Colombo, Gampaha, Kandy og Galle.

Offisielle språk er singalesisk og tamil. Cirka 75 prosent av befolkningen snakker singalesisk, vel 18 prosent tamil.

Cirka 70 prosent av befolkningen (vesentlig singalesere) på Sri Lanka er buddhister og tilhører theravada-skolen, cirka 16 prosent (vesentlig tamiler) er hinduer, cirka 7,5 prosent er kristne (derav rundt tre fjerdedeler katolske) og cirka 8 prosent er muslimer.

Stat og politikk

Etter forfatningen av 1978 er Sri Lanka en presidentstyrt, demokratisk og enhetsstatlig republikk. Statsoverhodet, presidenten, velges i allmenne valg for seks år og kan gjenvelges.

Sri Lanka er et demokratisk land, og maktskifter skjer gjennom allmenne valg. Parlamentet velges hvert sjette år.

Konflikten mellom landets regjering og Tamiltigrene (LTTE) har preget landets politikk. Etter flere fredsprosesser endte krigen i 2009, da regjeringsstyrkene slo Tamiltigrene militært.

Sammenliknet med andre land i regionen har Sri Lanka et relativt godt utbygget velferdssystem.

Administrativt er Sri Lanka delt inn i åtte provinser. Disse ledes av et provinsråd og er igjen inndelt i 24 administrative distrikter.

Sri Lanka er medlem av FN og FNs særorganisasjoner, blant annet Verdensbanken, og også Verdens handelsorganisasjon og Det britiske samveldet.

Historie

Tamiltigrene

Tamiltigrene. Begravelsesfølge for kommandant Ramanan, som ble skutt og drept i mai 2006.

Av /NTB Scanpix ※.

Rundt år 500 før vår tidsregning (fvt.) ble urbefolkningen (veddaene) fortrengt av singaleserne som kom fra Nord-India. Buddhismen ble innført om lag 200 fvt. og har siden vært singalesernes religion. Mektige ruiner og rester av storslåtte vanningsanlegg vitner om en høytstående kultur i det gamle singaleserriket.

Da portugiserne kom til Sri Lanka i 1505, fantes det to singalesiske kongeriker i sør og et tamilsk rike i nord. Portugiserne kolonialiserte øya, men ble på midten av 1600-tallet fordrevet av nederlenderne. Mot slutten av 1700-tallet tok britene herredømme over Sri Lanka.

I 1948 ble Sri Lanka en selvstendig stat i Det britiske samveldet. Etter selvstendigheten økte motsetningene mellom singalesere og tamiler. Dette skyldtes blant annet at singaleserne fikk en del fordeler. Blant annet ble det offisielle språket singalesisk, og buddhisme ble vedtatt som offisiell statsreligion. Denne situasjonen førte til økt misnøye blant den tamilske minoriteten, og en tamilsk radikal bevegelse kalt De tamilske tigrene (LTTE) vokste frem. LTTE krevde en selvstendig tamilsk stat.

Konflikten mellom singalesere og tamiler førte til borgerkrig i perioden 1983–2009. I 2009 erklærte regjeringen at den hadde nedkjempet LTTE. Tamiltigrenes leder Velupillai Prabhakaran ble drept under kampene.

Økonomi og næringsliv

Sri Lanka

Tamil-kvinner høster te.

Av /KF-arkiv ※.

Sri Lanka er et utviklingsland, med en økonomi som i stor grad er basert på salg av tekstiler og lettere industriprodukter, i tillegg til turisme og tjenesteyting. Inntektsfordelingen er ujevn, og fattigdommen er særlig markert på landsbygda. Sri Lanka er mottaker av økonomisk bistand, blant annet fra Verdensbanken, Det internasjonale valutafondet og Norge. Til tross for borgerkrigen har det blitt gjennomført økonomiske reformer som blant annet privatisering av en rekke statlige bedrifter og en differensiering av eksporten.

Etter at den 26 år lange borgerkrigen ble avsluttet i 2009, igangsatte myndighetene flere store utviklingsprosjekter for å gjenoppbygge landets infrastruktur. Utenlandske investorer fikk økt interesse for Sri Lanka etter borgerkrigens slutt. Landet har de siste årene hatt en jevn økonomisk vekst, men på grunn av blant annet covid-pandemien, inflasjon og ulike politiske forhold ble økonomien hardt kriserammet i 2022.

Kunnskap og kultur

Sri Lanka

Ruvanvelisaya Dagoba i Anuradhapura er en av Sri Lankas eldste buddhistmonumenter, bygd på 100-tallet fvt.

Av /NTB Scanpix ※.

Sri Lankas kultur er i stor grad influert av landets religiøse mangfold, og kulturen har også regionale variasjoner. Landet har rike kulturtradisjoner innenfor billedkunst, musikk og dans. På mange felt er det sterk kulturell innflytelse fra Sør-India. Internasjonalt er srilankisk kultur blant annet kjent gjennom cricket, te og naturmedisin.

Srilankisk kultur er også påvirket av at landet har vært under portugisisk, nederlandsk og britisk styre.

Sri Lanka og Norge

Forholdet mellom Norge og Sri Lanka er godt, og landene har hatt utviklingssamarbeid i mange år. Norge var i perioden 1999–2006 en upartisk tilrettelegger i fredsprosessen mellom regjeringen og Tamiltigrene. Dette gjorde Norge godt kjent på Sri Lanka, men medførte også en del kritikk av Norge. Mandatet var å tilrettelegge for myndighetenes og LTTEs egen fredsprosess.

Etter den militære konfliktens slutt (2009) har Norge ingen særskilt rolle i Sri Lanka. Norge arbeider sammen med andre land for en akseptabel løsning for minoritetene, styrking av demokrati og menneskerettigheter og gjenoppbygging etter krigen.

Sri Lanka er representert i Norge ved sin ambassade i Oslo, mens norske interesser i Sri Lanka ivaretas av ambassaden i New Delhi.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg