Australia er en føderal stat i Oseania, et monarki og medlem av Samveldet av nasjoner. Australia er verdens sjette største stat etter areal, og omfatter hele det australske kontinent (det egentlige Australia) pluss Tasmania. Landet har kyst til Indiahavet i vest og til Stillehavet i øst. Nærmeste naboland er Papua Ny-Guinea, Indonesia og Øst-Timor i nord.
Australia forvalter en sektor av Antarktis og flere mindre øyer og øygrupper i Stillehavet og Indiahavet.
Befolkningen er på 26 384 544 innbyggere (Australian Bureau of Statistics – ASB 2024). Hovedstaden er Canberra.
Australias urbefolkning består av to grupper urfolk: aboriginer og øyboere i Torresstredet. I dag er de fleste innbyggerne av britisk herkomst. Det meste av kontinentet er folketomt, og Australia er en nasjon av byboere. Økonomien er velutviklet, og mesteparten av inntektene kommer fra mineraler, jordbruksvarer og industri.
Australias geografiske isolasjon gjør at det finnes mange endemiske arter.
Opprinnelsen til landets navn er latin: Terra Australis, Sørlandet.
Australias nasjonalsang er Advance, Australia Fair (Fremad, vakre Australia).
Kommentarer (29)
skrev Ronja cecilie Ørbekk
svarte Sten Lundbo
Ronja Cecilie Ørbekk. Formatet for faktaboksen, hvor nasjonaldagen er nevnt, er den samme for alle landartikler, se f.eks. landartikkelen om Storbritannia. Nasjonalsangen er nevnt som siste setning i første del av artikkelen. Det gjelder f.eks. også i landartikkelen om Storbritannia. Mvh Sten Lundbo
skrev Georg Kjøll
skrev Frederick Woxen
svarte Georg Kjøll
skrev Frederick Woxen
skrev Frederick Woxen
svarte Georg Kjøll
skrev Frederick Woxen
svarte Georg Kjøll
skrev Frederick Woxen
skrev Lars Nygaard
svarte Mari Paus
skrev Frederick Woxen
I min andre kommentar fra 22.11.2012 skrev jeg: 'Bra hvis dere skal gjøre kartet klikkbart, men legg da inn et kart der delstatsgrenser og i hvert fall de viktigste byer er avmerket. Det hender jo at en hai er ute og forsyner seg, ...'. Det siste har da inntruffet igjen i dag, for en NTB-melding lagt ut på vg.no kl. 04.45 i natt har overskriften: 'Surfer døde etter haiangrep i Australia'. Stedet blir oppgitt som 'ved Salt Beach nær Kingscliff, om lag 800 kilometer nord for Sydney,...'. Når det ikke er noen målestokk tilknyttet kartet som SNL bruker, er det ikke sjangs i havet(!) for en norsk leser å gjette seg til hvor 800 km nord for Sydney måtte være. Det gjelder altså det med klikkbart kart, igjen... Siden det er ca. 600 miles (=960 km) fra Sydney til Brisbane, tilsa min lokalkunnskap at Kingscliff - nå uten surferen - måtte ligge straks sør for delstatsgrensen mellom N.S.W. og Queensland. Og ganske riktig ligger det der, og det ville man jo funnet siden i det minste delstatsgrensene er angitt.
1.2 Noe jeg tok opp for 7 1/2 år siden, var presiseringen mellom land og stat, evt. nasjonalstat. I introen til art. om Aus. skriver Dere: 'Australia er verdens 6. største stat etter areal'. USA har 50 stater, Aus. 6, som er nokså mye større enn de amerikanske, for øvrig.
2. Under artikkelen skriver Derer fortsatt:'Vi mangler fagansvarlig for Australias geografi
Vil du bli fagansvarlig? Ta kontakt'.
Vel, det gjorde jeg for 4 uker siden, og fikk da etter hvert til svar at Dere 'har en person på vei inn'. Men hvis Dere har denne personen 'på vei inn', hvorfor da fortsatt denne anmodningen om å ta kontakt?
svarte Erik Bolstad
Vi bruker stat i betydningen nasjonalstat. Det du kaller stat refererer vi til som delstater. Det er et helt vanlig skille på norsk. Vi kommer ikke til å endre artikkelen.
Vi har svart på forespørselen din om å bli fagansvarlig.
skrev Frederick Woxen
Som nevnt i mitt innlegg av 7. juni, dukker A. opp i nyhetene når en hai har slått til. Så igjen i dag, se https://direkte.vg.no/nyhetsdognet/news/surfer-drept-av-hai.2zpJtdCKc
Denne gangen er det på Gold Coast, som jo ikke fremgår av kartet. Jeg var der sikkert 50-70 ganger, og det er syd/syd-øst for Brisbane, og strekker seg ned til delstatsgrensen mot New South Wales. Forrige gang (7. juni) var man straks syd for samme delstatsgrense.
"Beware of sharks, and swim only between the red flags on the beach." De røde flaggene markerte enden på det området av stranden som ble overvåket av 'life-savers' fra deres utkikkstårn. Det er nemlig ikke tilrådelig å bade hvor-som-helst i A., noe vi jo er vant med i Norge. Selv langt opp i en elv skulle man ikke bade pga. fare for haier. Nyttig å vite!
skrev Frederick Woxen
Ref. passusen 'Kjente band og artister i dag er blant annet ...'.
Er det ikke riktigere språk å skrive '...blant andre'?
2. Ved å skrive 'i dag' har man utelatt noen australske/ britisk-australske art. som virkelig oppnådde noe internasjonalt.
Frank Ifield, som kom fra Aus. til UK i '59 og hadde 4 nr. 1-hits i UK i 1962/63.
The Easybeats som hadde en meget rocka hit med 'Friday on my Mind'' i '66.
Helen Reddy med tre nr. 1-hits i USA i hhv. ''72, '73 og '74!
Den desidert største australske solo-artisten: Olivia Newton-John, som 'could do no wrong' i perioden '71 - '83. Rett nok født i UK, men fam. emigrerte til Aus. da hun var ca. 5 år. I britisk musikkpresse fra den gang ble hun alltid regnet som australsk, og da mener jeg New Musical Express, Melody Maker, Fab 208, osv. (Jeg kjøpte dem ukentlig!)
skrev Sten Lundbo
Takk for kommentaren. Jeg har strøket "i dag" i den omtalte setningen. Mvh Sten Lundbo
svarte Frederick Woxen
Tja, det var nok ikke spes. ' i dag' som skulle vekk. Det ene var at 'blant annet' er intetkjønn, mens det refererte til 'andre artister'. Altså må det rent språklig hete 'blant andre'?!
2. De artistene jeg nevnte 'broke the ice' og banet veien for senere australske artister, f. eks. de som nå står i artikkelen. Å bli nr. 1 på listen enten i UK eller USA er litt av en bragd! Flere ganger: enda mer imp. (F. eks. kommer jeg i farten på én norsk gruppe som fikk akk. én uke som nr. 1 i USA i okt. '85: A-HA med 'Take on Me'. Oppfølgerne: # 20 og #50.)
skrev Sten Lundbo
Takk. Ad pkt. 2 om artister. Kan du vennligst sende inn et konkret forslag til endring av artistlisten. På forhånd takk.
skrev Frederick Woxen
1. Passusen 'Australia har en rik folkemusikkarv.' bør strykes. Grunnen? Never heard of it!
2. Australske og britisk-australske artister som har oppnådd noe internasjonalt, nevnt i noenlunde tidsrekkefølge:
Rolf Harris (også med TV-serier som gikk på norsk TV),
Frank Ifield - bl. a. med 4 #1 - hits i UK i '62/'63,
The Easybeats,
The Bee Gees,
Helen Reddy med tre # 1 - hits i USA i hhv. '72, '73 og '74,
Olivia Newton-John med mange internasjonale hits gjennom hele '70-tallet t.o.m. 1983.
AC/DC
Men at Work med 'Down Under' og LP 'Business as Usual' (#1 i Norge) i 1983,
Nick Cave & the Bad Seeds fra 1984 av
Kylie Minogue med internasjonalt brakgjennombrudd i 1988
Natalie Imbruglia
(For ordens skyld: Alle årstall og info ellers er kvalitetssikret!)
3. Hvorfor er ikke Paul Hogan med sine Crockodile Dundee-filmer nevnt?!
svarte Sten Lundbo
Frederick Woxen. Takk for din kommentar. Jeg foreslår at du det skriver i pkt. 1, 2 og 3 innsendes som et konkret forslag til endring av teksten i artikkelen, slik jeg foreslo at du skulle gjøre i omtalen av artistene. Jeg prøvde for æ ringe deg på din mobil. Dersom du vil ringe tilbake, er min mobil 951084546. Mvh Sten Lundbo
skrev Frederick Woxen
Etter at jeg skrev inn min liste over australske pop-artister som har drevet det til noe internasjonalt, har en eller annen besserwisser tatt seg den frihet å gjøre mine formuleringer mindre presise. Det vil jeg ikke ha noe av. Når jeg f.eks. skrev 'bl. a. med 4 #1 - hits i UK i '62/'63', så var det akkurat det han hadde og som jeg kvalitetssikret ved oppslag i Guinness Book of... Tilsv. for Helen Reddy i USA. Bee Gees har holdt på mye lenger enn bare i 1967. Det vedk. endret til, nemlig 'listetopper' er et ullent og upresist begrep. Se da https://naob.no/ordbok/listetopp
der listetopp blir til det upresise 'den eller de øverste plassene på en liste'. Nå for tiden leser man stadig om profilerte politikere som 'ikke vil bli listetopp' for sine respektive partier.
I flere tiår har aviser brukt termen listetopp om hits som ikke nødvendigvis kom til 1. plass. Et relevant og morsomt quiz-spm.: I årene 1969-'71 var USAs desidert fremste gruppe Creedence Clearwater Revival. Så, hvor mange nr. 1-hits hadde de i sitt hjemland? Svar: 0, Zero, None, Zilch. Men de hadde ikke mindre enn 5 #2-hits + noen til blant top 5. Alle de sistnevnte faller da inn i noenlunde-termen 'listetopper'. Men på quiz gis det ikke poeng for noenlunde-svar. En quizmaster (jeg kjenner ham ikke!) hadde nylig et inserat i Aftenposten der han klaget over at han hadde funnet 180 feil i SNL løpet av ett år. Som han poengterte: Det blir én feil annenhver dag!
Så ikke la en eller annen som ikke har peiling, komme med ulne formuleringer fisket fra dagligtale og redusere presisjonsnivået i noe som kaller seg et leksikon!
Aller sist i nyhetene: Det har igjen vært shark inne ved en strand og forsynt seg med en dykker, denne gang syd for Sydney. (Det rimer til og med!)
svarte Kjersti Kanestrøm Lie
Hei. Vi har endret formuleringene i tråd med våre retningslinjer for forkortelser. De finner du her: https://meta.snl.no/Forkortelser Med vennlig hilsen Kjersti
skrev Frederick Woxen
I dag dukker grunn nr. 4 til at Aus. nevnes i norske nyheter, overskriften lyder 'Ny bleking på Great Barrier Reef'.
https://direkte.vg.no/nyhetsdognet/news/ny-bleking-paa-great-barrier-reef.Kuo5vP7Ty?utm_source=vgfront&utm_content=direktewidget&utm_medium=direktewidget_nyhetsdognet
(Dette er Aus.' tilsv. av vår 'døde Oslofjord'!)
Hvilket igjen aktualiserer behovet for det klikkbare kartet, som Dere har advisert i 9 år. Utstrekingen av GBA er ikke helt ubetydelig: fastlands-Norges areal + 20' = 344.400 kvkm. Litt lettere om kartet hadde vært klikkbart, enn en litt bortgjemt tekst under et bilde av koraller om at det ligger 'nord-øst for Australia'.
svarte Kjell-Olav Hovde
Hei igjen Frederick. Som sagt i melding mellom oss så var dette med dynamiske kart noe vi ønsket og undersøkte muligheten for 9 år tilbake i tid. Vi har i stedet landet på en annen løsning. Vi importerer statiske kart som blir liggende i artikkelen. Prosessen er da slik at hver tittel merkes med koordinatorer og så defineres en viss avstand fra koordinatene. Deretter importeres kartene. Det er flere fordeler med dette. Det gjør det mulig å lage flere tusen kart på en gang, vi gjør en redaksjonell jobb med å velge ut tre utsnitt, slike kart har lite lastetid og leseren holder seg på siden. Så kan de utforske i google maps om de ønsker. Her er eksempel på hvordan vi jobber med kart. https://snl.no/Darbu
svarte Kjell-Olav Hovde
Legger også til at vi har en fin artikkel om korallbleking https://snl.no/korallbleking
skrev Christian Stranger-Johannessen
I bildeteksten som viser Elizabeth 2. bør det stå slik: Australia er et parlamentarisk demokrati med kong Charles 3 som statsoverhode. Her er daværende dronning Elizabeth 2. under feiringen av landets 200-årsjubileum i 1988. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.
svarte Erik Bolstad
Takk!
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.