Brukes om utslipp til luft av gasser som påvirker atmosfærens evne til å holde på varmen (drivhuseffekten) og dermed klodens klima. Eksempler på slike gasser er karbondioksid (CO2), metan (CH4) og lystgass (N2O).
Mye av den CO2 som er tilført atmosfæren, kommer fra kull, olje, og gass, ofte beskrevet som fossilt brensel fordi dette råstoffet har ligget bortgjemt i bakken i millioner av år. Når dette hentes opp til overflaten og forbrennes, frigjøres store mengder karbon. Dette er menneskeskapte utslipp av klimagasser. Atmosfæren har et naturlig og gjennom jordas historie varierende innehold av CO2, og for eksempel vann (H2O), som også har drivhuseffekt og påvirker klimaet.
Menneskeskapte utslipp av betydning startet med den industrielle revolusjonen og har akselerert sterkt fra rundt midten av forrige århundre, Det er disse klimagassutslippene forskere med stadig større sikkerhet advarer om at bidrar til klimaendringer med alvorlige konsekvenser.
Norske utslipp og utslippskilder
Utslippet av CO2 i Norge økte fra 50 millioner tonn i 1990 til 53,2 millioner tonn CO2-ekvivalenter i 2014. Det er 0,8 % mindre enn i 2013. Nedgangen skyldes først og fremst reduserte utslipp fra industri, sjøfart/fiske og motorredskap og maskiner, i tillegg til oppvarming av boliger og næringsbygg.
I 2013 gikk utslipp fra oppvarming av boliger og næringsbygg ned med nesten 7 prosent sammenlignet med året før. Nedgangen skyldes redusert bruk av fyringsolje. Mindre salg av energi til kysttransportformål gjorde at utslippene fra sjøfart og fiske gikk ned med 3 prosent.
En fjerdedel av utslippene kommer fra petroleumsvirksomheten på norsk kontinentalsokkel: Mongstad, Oseberg, Gassco, Hammerfest og Åsgard. Utslippene fra olje- og gassvirksomheten var uendret fra 2012 til 2013, mens industrien hadde en oppgang på rundt 1 prosent. Veitrafikken sto for 19 prosent av klimagassutslippene. På dette området var det lite endring fra 2012.
Norske mål for klimagassutslipp
Ved det såkalte Klimaforliket som Stortinget vedtok i 2012, er målet å redusere utslippene til 45 millioner tonn innen 2020. Veitrafikken og petroleumsindustrien må bidra vesentlig, men utslipp må kuttes også på flere andre områder.