Eivind Kirkeby A/S
Faktaboks
- Offisielt navn
- Eivind Kirkeby A/S
- Organisasjonstype
-
Aksjeselskap
- Stiftet
- 1938
- Nedlagt
- 1994


Etablering og vekst
Ingeniøren Eivind Kirkeby dannet i 1938 stanse- og metallvarefabrikken A/S Eivind Kirkeby. Firmaet annonserte tidlig for en rasjonell fremstilling av masseartikler. Firmaet startet i en bakbygning i Markveien 30 på Grünerløkka, og flyttet til et nyoppført industribygg i Gladengveien 14 på Ensjø i 1948.
Kirkeby er et godt eksempel på store underleverandører som ble bygd opp i mellomkrigstiden. Slike holdt det gående i tiårene etter andre verdenskrig med spesialiserte produkter myntet på den øvrige industrien. Som underleverandører av eksempelvis utstansede deler til radioindustrien, sto de i liten grad for kjente og profilerte produkter, som for eksempel Tandberg-radioene de leverte til, men arbeiderne i disse fabrikkene bidro altså i stor grad til dem.
Den generelle veksten i industrien ga også vekst for bedrifter som Kirkeby. I tillegg til stansede deler av metall startet bedriften også produksjon av lagerreoler og garderobeskap i metall, også disse med industrien som hovedkunde.
I 1955 startet byggingen av et eget bygg for produksjon, lager og kontorer på Malerhaugen ved Ensjø, tegnet av arkitekt Rolf Ramm Østgaard. Det ble utvidet flere ganger det neste tiåret ved samme arkitekt, og revet i 2021.
Lamper
I 1940-årene begynte firmaet å lage Svinglampen (senere Swinglampen) under eget navn. Lampen hadde et patentert innbygget fjærsystem. Denne populære arbeidslampen, som kan minne om Jac. Jacobsens L-1, ble i 1962 redesignet av Birger Dahl.
Videreføring og nedleggelse

Eivind Kirkeby trakk seg ut i 1973. Selskapet ble drevet videre som Kirkeby A/S av tre ansatte som hadde vært med fra starten. Ved 50-årsjubileet i 1988 var det 65 ansatte i produksjonen. Foruten stålmøbler ble det levert metalldeler til blant annet møbelfabrikken Norema.
Produksjon av reoler og skap av metall var det mange mindre produsenter av. Disse ble gradvis utkonkurrert av større fabrikker som Høvik Verk og Romo, som fikk økt kapasitet. Etter 1990 ble det meste av markedet forsynt via import, og også de store norske produsentene la ned.
I 1991 kom Kirkeby i økonomiske vanskeligheter, og søkte akkordforhandlinger. Finansdepartementet avslo, og konkursbegjæring ble levert. Deler av produksjonen videreført av selskapet Skap og Reol, som leide Kirkebys lokaler og maskiner. I 1994 gikk også dette selskapet konkurs. Lokalene ble revet og erstattet av boligkomplekser i den store utbyggingen av Ensjø-området på 2020-tallet.
Les mer i Store norske leksikon
Litteratur
- Bøe, Alf (1963). Norsk/Norwegian industrial design, Kunstindustrimuseet i Oslo
Faktaboks
- KulturNav-ID
- fe7ec597-a2c8-407c-8daf-9652c5b3ff86
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.