John Kenneth Galbraith var en amerikansk samfunnsøkonom.
Han var født i Canada, kom til USA i 1931 og var professor ved Harvard i 1949–1975. Under andre verdenskrig var han sjef for den amerikanske priskontrollen, og i 1961–1963 var han ambassadør i India. I amerikansk politikk tilhørte han venstrefløyen av Det demokratiske parti, og han var rådgiver for president John F. Kennedy og formann for Americans for Democratic Action i 1967–1969.
Galbraiths viktigste læremester var samfunnsforskeren Thorstein Veblen, som grunnla den amerikanske institusjonalistiske sosialøkonomien (nå kalt samfunnsøkonomi). I forlengelsen av Veblen befattet Galbraith seg med det moderne industrisamfunnet og den økonomiske veksten. Han hevdet at de enorme aksjeselskapene dominerer en stor del av industrien og finansvirksomheten. Ved en langt drevet indre planlegging har disse selskapene gjort seg uavhengig av markedet og priskonkurransen, og lederne har en betydelig makt. Den økonomiske veksten har brakt et høyt privat forbruk i USA, men dårlig dekning av de kollektive goder: privat overflod og offentlig nød.
Vendt mot den store allmenhet skrev Galbraith en rekke bøker om de moderne samfunnenes økonomi. Her oppviste han en betydelig evne til å finne og formulere aktuelle problemstillinger, og å beskrive faktiske forhold i de moderne industrisamfunnene på en treffende måte: American Capitalism (1952), The Great Crash (1955, norsk oversettelse: Det store krakket 1929, 1973), The Affluent Society (1958, norsk oversettelse: Overflodssamfunnet, 1970), The New Industrial State (1967, norsk oversettelse i 1968), Economics and the Public Purpose (1974), Money (1975), The Anatomy of Power (1984) og The Culture of Contentment (1992, norsk oversettelse: Den tilfredse majoritet, 1993). Galbraith sto også bak en fjernsynsserie om samfunnsøkonomi, The Age of Uncertainty, som ble produsert av BBC i 1976.
Galbraiths forfatterskap rommer også essayer om andre emner enn økonomi, romaner og selvbiografien A Life in Our Times (1981).
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.