Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Sirius
.
Lisens: CC BY 4.0

Sirius er det greske navnet på stjernen α Canis Majoris. Stjernen blir også kalt «Hundestjernen» fordi den er den mest lyssterke stjernen i stjernebildet Store hund.

Faktaboks

Uttale
sˈirius
Etymologi
av gresk ‘den brennende’
Også kjent som

α Canis Majoris

Sirius er den mest lyssterke stjernen på himmelen med en tilsynelatende størrelsesklasse på –1,44. Den lyser med en hvit farge.

Sirius befinner seg 2,6 parsec (8,6 lysår) fra Jorden, som gjør Sirius til den femte nærmeste stjernen. Den er ledsaget av den hvite dvergen Sirius B.

Sirius ligger på den sydlige halvkulen med deklinasjon nær -16 grader 43 minutter og rektascensjon 6 timer og 45 minutter. Fra Troms og Finnmark befinner den seg over horisonten fra siste halvdel av mars til midten av oktober og i Sør-Norge er den synlig fra februar til november. Siden lyset avbøyes noe i atmosfæren nær horisonten, vil stjernen kunne observeres noe lengre fra de nevnte posisjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg