Seleukos Dönemi kolonilerinden Seleukeia Sidera, Pisidia Bölgesi'nin önemli kentlerinden biridir.... more Seleukos Dönemi kolonilerinden Seleukeia Sidera, Pisidia Bölgesi'nin önemli kentlerinden biridir. Adı antik kaynaklarda zikredilen Seleukeia'nın Hellenistik Dönem tarihine ilişkin belgeler oldukça azdır. MS 1 yüzyılda Hrisitiyanlaşma faaliyetlerinin başladığı kent, MS. 4. Yüzyıldan itibaren düzenlenen Hristiyan konsillere temsilci göndermiştir. Roma Dönemi'de kentin adı Claudioseleucia olarak değiştirilmiş ve kent varlığını daha sonraki dönemlerde de sürdürmüştür. MS 3 yüzyılda ortaya çıkan ekonomik kriz diğer bölgelerde olduğu gibi Pisidia'da etkilerini göstermiştir. Bu krizden Seleukeia da nasibini almıştır. MS 3. Yüzyılda kent tarımsal faaliyetlerini hem kent içinde hem de kırsal arazide devam ettirmiştir. Kentte ele geçen buluntular, MS. 4. yüzyılda Seleukeia'da üretilen şarabın kent ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğunu göstermektedir. Şarap üretimi daha sonraki dönemlerde de devam etmiştir. Seleukeia Sidera'da şarap üretimin yanı sıra bir başka ekonomik faaliyet olarak karşımıza seramik üretimi çıkmaktadır. Kentteki seramik üretimi gruplar arasında unguentarium'lar da yer almaktadır. Ele geçen bu unguentarium'lar Hellenistik ve Roma İmparatorluk Dönemleri ile Geç Roma İmparatorluk Dönemine tarihlendirilmektedir. Buluntular vasıtasıyla Seleukeia Sidera'da Geç Roma İmparatorluk Dönemi'nde unguentarium üretimi yapıldığı anlaşılmaktadır.
Nysa Antik Kenti 2013 sezonu calismalarinda kazilmaya baslanan Cadde 1- Plateia’ da ele gecen Hel... more Nysa Antik Kenti 2013 sezonu calismalarinda kazilmaya baslanan Cadde 1- Plateia’ da ele gecen Hellenistik ve Roma Donemi kaliteli seramikleri bu makalenin konusunu olusturmaktadir. Alanda ele gecen seramikler tamamen karisik haldedir ve belli bir stratigrafi takip etmek mumkun olmamaktadir. Hellenistik Donem seramikleri, Roma Donemi seramikleri ve MS 12.-13. yuzyil Bizans sirli seramikleri ele gecmistir. Bizans Donemi seramikleri calisma kapsami disinda birakilmistir.
The Northwest Necropolis (fig. 1), one of the three necropolis sites identified at the ancient ci... more The Northwest Necropolis (fig. 1), one of the three necropolis sites identified at the ancient city of Seleukeia Sidera, lies on the northwest slope of Hisar Tepe settlement. A small portion of this necropolis was excavated by the Isparta Museum in 1993,1 and cleaning, mapping and digital recording of graves were carried out in 2017.2 Burial method at the necropolis is inhumation in two distinct grave types: cist graves carved out of bedrock and chamber tombs carved into the bedrock. Excavations that were initiated under the scientific directorship of Prof. Dr. B. Hurmuzlu with the permission and support of the T.C. Ministry of Culture and Tourism General Directorate of Cultural Assets and Museums continued in 2018. Excavations at the North Necropolis were supported by the Department of Archaeology at Suleyman Demirel University, the Department of Archaeology at the University of Groningen and the Suna & Inan Kirac Research Center for Mediterranean Civilizations (AKMED) at Koc Unive...
"Cumhuriyetin 100. Yılı Yaklaşırken Türk Arkeolojisi", SDÜ FEF Sosyal Bilimler Dergisi 50, 275-335. , 2020
Öz Temelleri 19. yüzyılda atılan ve o günden bu yana kayda değer gelişmeler gösteren ülkemiz arke... more Öz Temelleri 19. yüzyılda atılan ve o günden bu yana kayda değer gelişmeler gösteren ülkemiz arkeolojisi, gelişen teknoloji ve bilimsel yöntemlerle birlikte bugün dünyada önemli bir yere sahiptir. Milli mücadele yıllarında ve özellikle Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte arkeolojiye verilen önemin bunda çok büyük bir katsısı vardır. Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde kurulan Türk Tarih Kurumu, İstanbul ve Ankara Üniversiteleri ve buradaki arkeoloji kürsüleri, Türk Arkeolojisi'nin mihenk taşlarını oluşturmuş ve daha ilk günden itibaren sesini tüm dünyaya duyurarak pek çok önemli başarıya imza atmıştır. Hiç kuşkusuz bu öncü kurumlar ve buralarda yetişen bilim insanları sayesinde, yeni arkeoloji kürsüleri açılmış ve bayrağı devralacak bilim insanları yetiştirilmiş ve halen daha yetiştirilmeye devam etmektedir. Bu doğrultuda ülkemiz arkeolojisi ve beraber faaliyet yürüttüğü diğer disiplinlerin, başlangıcından günümüze ulaştığı noktayı görmek için Milli Mücadele Dönemi ve öncesinde yürütülen çalışmalar özetlenerek, özellikle Cumhuriyet dönemi ve sonrasında yaşanan gelişmeler genel hatlarıyla ele alınarak değerlendirilmiştir.
Anadolu, Arkeoloji, Zaman ve Mekan (Dumlupınar Üniversitesi V. Arkeoloji Sempozyumu, Kütahya, 10-12 Ekim 2016), 2017
Çalışma, Nysa ad Maeandrum kenti Çarşı Bazilikası'nda bulunmuş olan Hellenistik ve Roma Dönemi se... more Çalışma, Nysa ad Maeandrum kenti Çarşı Bazilikası'nda bulunmuş olan Hellenistik ve Roma Dönemi seramiklerini kapsar. Bazilika, MS 2. yüzyılın ikinci yarısı ya da 3. çeyreğine inşa edilmiş ve tarihi bilinmeyen bir depremle yıkılmıştır. Yapı dolgusunda üç buluntu grubu vardır. Bunlardan ilki yapı iç dolgusudur; Hellenistik, Roma ve Bizans Dönemi seramikleri tamamen karışık durumda ele geçmiş-tir. İkinci grup, yapının kuzey kısmının ortasında yığılı halde bulunan kemer bloklarının altlarında bulunmuştur. Bu grup çok az sayıda seramikten oluşur, bunlardan üç seramik parçası tarihlenebil-miştir. MS 5. yüzyıl ya da 6. yüzyılın ilk yarısına ve erken 7. yüzyıla ait olmalıdırlar. Son seramik grubu Bazilika'nın kuzeyinde, orta kısımda açılan deneme sondajında bulunan seramiklerdir. Bu sondajdan gelen seramikler MÖ 3. yüzyıl sonları ile MS yaklaşık geç 2. yüzyıl aralığına tarihlenebilir. Yapının yıkım tarihi için, kuzey tribunal kısmında bulunan kemer bloklarının altlarından ele geçen seramiklere dayanarak bir tarih önerilebilmektedir. En geç parça MS erken 7. yüzyıla, diğer parçalar MS 5./erken 6. yüzyıl'a aittir. Yapının, MS 447, 494 ya da erken 7. yüzyılda gerçekleşmiş olan dep-remlerden biriyle yıkıldığı söylenebilir. Anahtar Kelimeler: Nysa ad Maeandrum, Çarşı Bazilikası, Hellenistik seramik, Roma seramiği, Geç Antik seramik. Abstract The study comprises the Hellenistic and Roman pottery of the Market Basilica of Nysa ad Mae-andrum. The Basilica constructed in 2nd half or 3rd quarter of 2nd century AD and consequently destructed by an unspecified earthquake. There are three find groups in building's filling. First of all is found in the inside filling of building; the Hellenistic, Roman and Byzantine pottery were in completely mixed situation. Second group was filled under the vault blocks which stacked in the middle of the North section of building. There is a few amount of pottery, three sherds are datable and they can be dated to 5th century AD or first half of 6th century and the early 7th century. Last group is the pottery of trench which excavated in the middle of North tribunal section of Basilica. The pottery which came from this trench can be dated between the end of 3rd century BC and about late second century AD. A date can be presented by basing on the pottery found under the vault blocks of the North section of building for final destruction. The last sherd is belong to early 7th, other sherds are belong to 5th century AD/early 6th century. It can be said that the building should be destructed by the earthquakes which took place in 447 AD, 494 AD or early 7th century AD.
Doğal ve Kültürel Mirasın Paleo-Kuleönü Gölü'ndeki İzleri, 50 Bin Yılın Öyküsü, 2022
Günümüzdeki Kuleönü Ovası'nda konumlandığını bildiğimiz Paleo-Kuleönü Gölü’nün çevresinde, Antik ... more Günümüzdeki Kuleönü Ovası'nda konumlandığını bildiğimiz Paleo-Kuleönü Gölü’nün çevresinde, Antik Dönem’de çok sayıda kent ve farklı ölçeklerde yerleşim olduğu bilinmektedir. Bunlar arasında Seleukeia Sidera antik kenti ve fazla sayıda höyük göle çok yakın konumlanmış ve etrafını çevreler durumdadır. Bunun dışında, Konane Antik Kenti ve etrafındaki çok sayıda büyüklü-küçüklü yerleşim de göle yakın konumlarda bulunması nedeni ile burada ele alınmaktadır.
Doğal ve Kültürel Mirasın Paleo-Kuleönü Gölü'ndeki İzleri: 50 Bin Yılın Öyküsü, 2022
Göller Bölgesi'nde, Tarihöncesi üzerine yapılan çalışmalar uzun yıllar boyunca çok kısıtlı sayıda... more Göller Bölgesi'nde, Tarihöncesi üzerine yapılan çalışmalar uzun yıllar boyunca çok kısıtlı sayıda kalmıştır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda bölge hakkındaki bilgilerimizde artış gözlenmektedir.
Seleukeia Sidera antik kenti, Seleukos Krallığı tarafından kurulan koloni kentlerinden biridir. M... more Seleukeia Sidera antik kenti, Seleukos Krallığı tarafından kurulan koloni kentlerinden biridir. MS 2.yüzyılda yaşamış olan coğrafyacı Ptolemaios’un kitabında Σελεύκεια Πισιδίας, “Pisidia Seleukeia’sı” olarak anılırken (Geogr., V.5.4); Bizanslı Coğrafyacı Hierokles, kenti Σελεύκεια ἡ σιδηρᾶ olarak adlandırmaktadır (Synek., 673.8). Bu çalışmada Seleukeia ve çevresinde yürütülen yüzey araştırmaları sırasında ele geçen üretim atığı ve üretim sürecine işaret eden buluntular ve bulgular değerlendirilmektedir. Kentin yoğun arkeolojik araştırmaları sırasında büyük miktarda demir cüruflarına ek olarak fırın parçaları, üretim artığı çatı kiremidi ve seramik parçaları bulunmuştur. Kentin farklı noktalarında bulunan üretim artığı çatı kiremidi parçaları yoğunluktadır. Erimiş ve tamamen deforme olmuş örnekler ve kısmen yanmış çatı kiremitlerine rastlanmaktadır. Hatalı üretim kiremitlerin morfolojik özellikleri, sahada toplanan iyi üretilmiş örnekler ile benzerdir. Bu bulgular bu nedenle Seleukeia’da kiremit üretimi için kanıt olarak kabul edilebilir. Ayrıca, yerel üretime işaret etmesi ve Pisidia’nın sofra üretimi repertuarına ışık tutması bakımından hatalı üretim seramikler de kentin üretim tarihi bakımından önem taşımaktadır.
Research in recent years at Seleukeia Sidera has revealed indications of a significant pottery pr... more Research in recent years at Seleukeia Sidera has revealed indications of a significant pottery production in the city during the Late Roman Imperial Period. The red slip pottery from Seleukeia Sidera seems to be similar in terms of its formal features and macroscopic characteristics of its clay fabric to that known to be produced at Sagalassos, one of the most important production centres of the region in Antiquity. Yet, as a result of detailed typological studies as well as archaeometric analysis, it has been established that a group of pottery from Seleukeia Sidera, which draws attention with its formal and decorative characteristics, is different from the Sagalassos Red Slip Ware examples. At first glance, this group of bowls, which carry a single row of pearl-like relief decoration on their everted wide rims, looks remarkably similar to the red slipped groups of the surrounding cities. However, a closer examination of the decorations and the rim form indicated distinctive differences. Similar to the examples of Seleukeia Sidera, such differences can also be observed on bowls with a pearl-like relief decoration on the rim found at cities such as Arykanda, Perge and Aizanoi. Moreover, these examples are represented by only very few examples in cities other than Sagalassos. The results of the archaeometric analysis carried out on Seleukeia Sidera pottery suggest that this group was either produced at Seleukeia Sidera or in a workshop in its vicinity, as they appear more frequently there than the examples registered in the surrounding cities and have consistent subtypes as well. This production also seems to adhere to the concept of the LRD koiné, put forward by Poblome and Fırat, which consisted of production centres that made interrelated products resulting from socio-cultural and socio-economic relations between the cities of Southwestern Anatolia during the Late Roman Imperial Period.
Seleukos Dönemi kolonilerinden Seleukeia Sidera, Pisidia Bölgesi'nin önemli kentlerinden biridir.... more Seleukos Dönemi kolonilerinden Seleukeia Sidera, Pisidia Bölgesi'nin önemli kentlerinden biridir. Adı antik kaynaklarda zikredilen Seleukeia'nın Hellenistik Dönem tarihine ilişkin belgeler oldukça azdır. MS 1 yüzyılda Hrisitiyanlaşma faaliyetlerinin başladığı kent, MS. 4. Yüzyıldan itibaren düzenlenen Hristiyan konsillere temsilci göndermiştir. Roma Dönemi'de kentin adı Claudioseleucia olarak değiştirilmiş ve kent varlığını daha sonraki dönemlerde de sürdürmüştür. MS 3 yüzyılda ortaya çıkan ekonomik kriz diğer bölgelerde olduğu gibi Pisidia'da etkilerini göstermiştir. Bu krizden Seleukeia da nasibini almıştır. MS 3. Yüzyılda kent tarımsal faaliyetlerini hem kent içinde hem de kırsal arazide devam ettirmiştir. Kentte ele geçen buluntular, MS. 4. yüzyılda Seleukeia'da üretilen şarabın kent ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğunu göstermektedir. Şarap üretimi daha sonraki dönemlerde de devam etmiştir. Seleukeia Sidera'da şarap üretimin yanı sıra bir başka ekonomik faaliyet olarak karşımıza seramik üretimi çıkmaktadır. Kentteki seramik üretimi gruplar arasında unguentarium'lar da yer almaktadır. Ele geçen bu unguentarium'lar Hellenistik ve Roma İmparatorluk Dönemleri ile Geç Roma İmparatorluk Dönemine tarihlendirilmektedir. Buluntular vasıtasıyla Seleukeia Sidera'da Geç Roma İmparatorluk Dönemi'nde unguentarium üretimi yapıldığı anlaşılmaktadır.
Nysa Antik Kenti 2013 sezonu calismalarinda kazilmaya baslanan Cadde 1- Plateia’ da ele gecen Hel... more Nysa Antik Kenti 2013 sezonu calismalarinda kazilmaya baslanan Cadde 1- Plateia’ da ele gecen Hellenistik ve Roma Donemi kaliteli seramikleri bu makalenin konusunu olusturmaktadir. Alanda ele gecen seramikler tamamen karisik haldedir ve belli bir stratigrafi takip etmek mumkun olmamaktadir. Hellenistik Donem seramikleri, Roma Donemi seramikleri ve MS 12.-13. yuzyil Bizans sirli seramikleri ele gecmistir. Bizans Donemi seramikleri calisma kapsami disinda birakilmistir.
The Northwest Necropolis (fig. 1), one of the three necropolis sites identified at the ancient ci... more The Northwest Necropolis (fig. 1), one of the three necropolis sites identified at the ancient city of Seleukeia Sidera, lies on the northwest slope of Hisar Tepe settlement. A small portion of this necropolis was excavated by the Isparta Museum in 1993,1 and cleaning, mapping and digital recording of graves were carried out in 2017.2 Burial method at the necropolis is inhumation in two distinct grave types: cist graves carved out of bedrock and chamber tombs carved into the bedrock. Excavations that were initiated under the scientific directorship of Prof. Dr. B. Hurmuzlu with the permission and support of the T.C. Ministry of Culture and Tourism General Directorate of Cultural Assets and Museums continued in 2018. Excavations at the North Necropolis were supported by the Department of Archaeology at Suleyman Demirel University, the Department of Archaeology at the University of Groningen and the Suna & Inan Kirac Research Center for Mediterranean Civilizations (AKMED) at Koc Unive...
"Cumhuriyetin 100. Yılı Yaklaşırken Türk Arkeolojisi", SDÜ FEF Sosyal Bilimler Dergisi 50, 275-335. , 2020
Öz Temelleri 19. yüzyılda atılan ve o günden bu yana kayda değer gelişmeler gösteren ülkemiz arke... more Öz Temelleri 19. yüzyılda atılan ve o günden bu yana kayda değer gelişmeler gösteren ülkemiz arkeolojisi, gelişen teknoloji ve bilimsel yöntemlerle birlikte bugün dünyada önemli bir yere sahiptir. Milli mücadele yıllarında ve özellikle Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte arkeolojiye verilen önemin bunda çok büyük bir katsısı vardır. Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde kurulan Türk Tarih Kurumu, İstanbul ve Ankara Üniversiteleri ve buradaki arkeoloji kürsüleri, Türk Arkeolojisi'nin mihenk taşlarını oluşturmuş ve daha ilk günden itibaren sesini tüm dünyaya duyurarak pek çok önemli başarıya imza atmıştır. Hiç kuşkusuz bu öncü kurumlar ve buralarda yetişen bilim insanları sayesinde, yeni arkeoloji kürsüleri açılmış ve bayrağı devralacak bilim insanları yetiştirilmiş ve halen daha yetiştirilmeye devam etmektedir. Bu doğrultuda ülkemiz arkeolojisi ve beraber faaliyet yürüttüğü diğer disiplinlerin, başlangıcından günümüze ulaştığı noktayı görmek için Milli Mücadele Dönemi ve öncesinde yürütülen çalışmalar özetlenerek, özellikle Cumhuriyet dönemi ve sonrasında yaşanan gelişmeler genel hatlarıyla ele alınarak değerlendirilmiştir.
Anadolu, Arkeoloji, Zaman ve Mekan (Dumlupınar Üniversitesi V. Arkeoloji Sempozyumu, Kütahya, 10-12 Ekim 2016), 2017
Çalışma, Nysa ad Maeandrum kenti Çarşı Bazilikası'nda bulunmuş olan Hellenistik ve Roma Dönemi se... more Çalışma, Nysa ad Maeandrum kenti Çarşı Bazilikası'nda bulunmuş olan Hellenistik ve Roma Dönemi seramiklerini kapsar. Bazilika, MS 2. yüzyılın ikinci yarısı ya da 3. çeyreğine inşa edilmiş ve tarihi bilinmeyen bir depremle yıkılmıştır. Yapı dolgusunda üç buluntu grubu vardır. Bunlardan ilki yapı iç dolgusudur; Hellenistik, Roma ve Bizans Dönemi seramikleri tamamen karışık durumda ele geçmiş-tir. İkinci grup, yapının kuzey kısmının ortasında yığılı halde bulunan kemer bloklarının altlarında bulunmuştur. Bu grup çok az sayıda seramikten oluşur, bunlardan üç seramik parçası tarihlenebil-miştir. MS 5. yüzyıl ya da 6. yüzyılın ilk yarısına ve erken 7. yüzyıla ait olmalıdırlar. Son seramik grubu Bazilika'nın kuzeyinde, orta kısımda açılan deneme sondajında bulunan seramiklerdir. Bu sondajdan gelen seramikler MÖ 3. yüzyıl sonları ile MS yaklaşık geç 2. yüzyıl aralığına tarihlenebilir. Yapının yıkım tarihi için, kuzey tribunal kısmında bulunan kemer bloklarının altlarından ele geçen seramiklere dayanarak bir tarih önerilebilmektedir. En geç parça MS erken 7. yüzyıla, diğer parçalar MS 5./erken 6. yüzyıl'a aittir. Yapının, MS 447, 494 ya da erken 7. yüzyılda gerçekleşmiş olan dep-remlerden biriyle yıkıldığı söylenebilir. Anahtar Kelimeler: Nysa ad Maeandrum, Çarşı Bazilikası, Hellenistik seramik, Roma seramiği, Geç Antik seramik. Abstract The study comprises the Hellenistic and Roman pottery of the Market Basilica of Nysa ad Mae-andrum. The Basilica constructed in 2nd half or 3rd quarter of 2nd century AD and consequently destructed by an unspecified earthquake. There are three find groups in building's filling. First of all is found in the inside filling of building; the Hellenistic, Roman and Byzantine pottery were in completely mixed situation. Second group was filled under the vault blocks which stacked in the middle of the North section of building. There is a few amount of pottery, three sherds are datable and they can be dated to 5th century AD or first half of 6th century and the early 7th century. Last group is the pottery of trench which excavated in the middle of North tribunal section of Basilica. The pottery which came from this trench can be dated between the end of 3rd century BC and about late second century AD. A date can be presented by basing on the pottery found under the vault blocks of the North section of building for final destruction. The last sherd is belong to early 7th, other sherds are belong to 5th century AD/early 6th century. It can be said that the building should be destructed by the earthquakes which took place in 447 AD, 494 AD or early 7th century AD.
Doğal ve Kültürel Mirasın Paleo-Kuleönü Gölü'ndeki İzleri, 50 Bin Yılın Öyküsü, 2022
Günümüzdeki Kuleönü Ovası'nda konumlandığını bildiğimiz Paleo-Kuleönü Gölü’nün çevresinde, Antik ... more Günümüzdeki Kuleönü Ovası'nda konumlandığını bildiğimiz Paleo-Kuleönü Gölü’nün çevresinde, Antik Dönem’de çok sayıda kent ve farklı ölçeklerde yerleşim olduğu bilinmektedir. Bunlar arasında Seleukeia Sidera antik kenti ve fazla sayıda höyük göle çok yakın konumlanmış ve etrafını çevreler durumdadır. Bunun dışında, Konane Antik Kenti ve etrafındaki çok sayıda büyüklü-küçüklü yerleşim de göle yakın konumlarda bulunması nedeni ile burada ele alınmaktadır.
Doğal ve Kültürel Mirasın Paleo-Kuleönü Gölü'ndeki İzleri: 50 Bin Yılın Öyküsü, 2022
Göller Bölgesi'nde, Tarihöncesi üzerine yapılan çalışmalar uzun yıllar boyunca çok kısıtlı sayıda... more Göller Bölgesi'nde, Tarihöncesi üzerine yapılan çalışmalar uzun yıllar boyunca çok kısıtlı sayıda kalmıştır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda bölge hakkındaki bilgilerimizde artış gözlenmektedir.
Seleukeia Sidera antik kenti, Seleukos Krallığı tarafından kurulan koloni kentlerinden biridir. M... more Seleukeia Sidera antik kenti, Seleukos Krallığı tarafından kurulan koloni kentlerinden biridir. MS 2.yüzyılda yaşamış olan coğrafyacı Ptolemaios’un kitabında Σελεύκεια Πισιδίας, “Pisidia Seleukeia’sı” olarak anılırken (Geogr., V.5.4); Bizanslı Coğrafyacı Hierokles, kenti Σελεύκεια ἡ σιδηρᾶ olarak adlandırmaktadır (Synek., 673.8). Bu çalışmada Seleukeia ve çevresinde yürütülen yüzey araştırmaları sırasında ele geçen üretim atığı ve üretim sürecine işaret eden buluntular ve bulgular değerlendirilmektedir. Kentin yoğun arkeolojik araştırmaları sırasında büyük miktarda demir cüruflarına ek olarak fırın parçaları, üretim artığı çatı kiremidi ve seramik parçaları bulunmuştur. Kentin farklı noktalarında bulunan üretim artığı çatı kiremidi parçaları yoğunluktadır. Erimiş ve tamamen deforme olmuş örnekler ve kısmen yanmış çatı kiremitlerine rastlanmaktadır. Hatalı üretim kiremitlerin morfolojik özellikleri, sahada toplanan iyi üretilmiş örnekler ile benzerdir. Bu bulgular bu nedenle Seleukeia’da kiremit üretimi için kanıt olarak kabul edilebilir. Ayrıca, yerel üretime işaret etmesi ve Pisidia’nın sofra üretimi repertuarına ışık tutması bakımından hatalı üretim seramikler de kentin üretim tarihi bakımından önem taşımaktadır.
Research in recent years at Seleukeia Sidera has revealed indications of a significant pottery pr... more Research in recent years at Seleukeia Sidera has revealed indications of a significant pottery production in the city during the Late Roman Imperial Period. The red slip pottery from Seleukeia Sidera seems to be similar in terms of its formal features and macroscopic characteristics of its clay fabric to that known to be produced at Sagalassos, one of the most important production centres of the region in Antiquity. Yet, as a result of detailed typological studies as well as archaeometric analysis, it has been established that a group of pottery from Seleukeia Sidera, which draws attention with its formal and decorative characteristics, is different from the Sagalassos Red Slip Ware examples. At first glance, this group of bowls, which carry a single row of pearl-like relief decoration on their everted wide rims, looks remarkably similar to the red slipped groups of the surrounding cities. However, a closer examination of the decorations and the rim form indicated distinctive differences. Similar to the examples of Seleukeia Sidera, such differences can also be observed on bowls with a pearl-like relief decoration on the rim found at cities such as Arykanda, Perge and Aizanoi. Moreover, these examples are represented by only very few examples in cities other than Sagalassos. The results of the archaeometric analysis carried out on Seleukeia Sidera pottery suggest that this group was either produced at Seleukeia Sidera or in a workshop in its vicinity, as they appear more frequently there than the examples registered in the surrounding cities and have consistent subtypes as well. This production also seems to adhere to the concept of the LRD koiné, put forward by Poblome and Fırat, which consisted of production centres that made interrelated products resulting from socio-cultural and socio-economic relations between the cities of Southwestern Anatolia during the Late Roman Imperial Period.
Uploads
Papers by Burak Sönmez
Books by Burak Sönmez
sayıda büyüklü-küçüklü yerleşim de göle yakın konumlarda bulunması nedeni ile burada ele alınmaktadır.
Kentin yoğun arkeolojik araştırmaları sırasında büyük miktarda demir cüruflarına ek olarak fırın parçaları, üretim artığı çatı kiremidi ve seramik parçaları bulunmuştur. Kentin farklı noktalarında bulunan üretim artığı çatı kiremidi parçaları yoğunluktadır. Erimiş ve tamamen deforme olmuş örnekler ve kısmen yanmış çatı kiremitlerine rastlanmaktadır. Hatalı üretim kiremitlerin morfolojik özellikleri, sahada toplanan iyi üretilmiş örnekler ile benzerdir. Bu bulgular bu nedenle Seleukeia’da kiremit üretimi için kanıt olarak kabul edilebilir. Ayrıca, yerel üretime işaret etmesi ve Pisidia’nın sofra üretimi repertuarına ışık tutması bakımından hatalı üretim seramikler de kentin üretim tarihi bakımından önem taşımaktadır.
attention with its formal and decorative characteristics, is different from the Sagalassos Red Slip Ware examples. At first glance, this group of bowls, which carry a single row of pearl-like relief decoration on their everted wide rims, looks remarkably similar to the red slipped groups of the surrounding cities. However, a closer examination of the decorations and the rim form indicated distinctive differences. Similar to the examples of Seleukeia Sidera, such differences can also be
observed on bowls with a pearl-like relief decoration on the rim found at cities such as Arykanda, Perge and Aizanoi. Moreover, these examples are represented by only very few examples in cities other than Sagalassos. The results of the archaeometric analysis carried out on Seleukeia Sidera pottery suggest that this group was either produced at Seleukeia Sidera or in a workshop in its vicinity, as they appear more frequently there than the examples registered in the surrounding cities and have consistent subtypes as well. This production also seems to adhere to the concept of the LRD koiné, put forward by Poblome and Fırat, which consisted of production centres that made interrelated products resulting from socio-cultural and socio-economic relations between the cities of Southwestern Anatolia during the Late Roman Imperial Period.
sayıda büyüklü-küçüklü yerleşim de göle yakın konumlarda bulunması nedeni ile burada ele alınmaktadır.
Kentin yoğun arkeolojik araştırmaları sırasında büyük miktarda demir cüruflarına ek olarak fırın parçaları, üretim artığı çatı kiremidi ve seramik parçaları bulunmuştur. Kentin farklı noktalarında bulunan üretim artığı çatı kiremidi parçaları yoğunluktadır. Erimiş ve tamamen deforme olmuş örnekler ve kısmen yanmış çatı kiremitlerine rastlanmaktadır. Hatalı üretim kiremitlerin morfolojik özellikleri, sahada toplanan iyi üretilmiş örnekler ile benzerdir. Bu bulgular bu nedenle Seleukeia’da kiremit üretimi için kanıt olarak kabul edilebilir. Ayrıca, yerel üretime işaret etmesi ve Pisidia’nın sofra üretimi repertuarına ışık tutması bakımından hatalı üretim seramikler de kentin üretim tarihi bakımından önem taşımaktadır.
attention with its formal and decorative characteristics, is different from the Sagalassos Red Slip Ware examples. At first glance, this group of bowls, which carry a single row of pearl-like relief decoration on their everted wide rims, looks remarkably similar to the red slipped groups of the surrounding cities. However, a closer examination of the decorations and the rim form indicated distinctive differences. Similar to the examples of Seleukeia Sidera, such differences can also be
observed on bowls with a pearl-like relief decoration on the rim found at cities such as Arykanda, Perge and Aizanoi. Moreover, these examples are represented by only very few examples in cities other than Sagalassos. The results of the archaeometric analysis carried out on Seleukeia Sidera pottery suggest that this group was either produced at Seleukeia Sidera or in a workshop in its vicinity, as they appear more frequently there than the examples registered in the surrounding cities and have consistent subtypes as well. This production also seems to adhere to the concept of the LRD koiné, put forward by Poblome and Fırat, which consisted of production centres that made interrelated products resulting from socio-cultural and socio-economic relations between the cities of Southwestern Anatolia during the Late Roman Imperial Period.