Diskussion:Liberala katolska kyrkan
Delningen 2003
redigeraVid beskrivningen av delningen 2003 valde jag beteckningarna "liberal" och "konservativ", även om detta kan vara förvirrande just i fråga om Liberala katolska kyrkan. Namnen valdes ändå, dels för att de är vanliga beteckningar för en åsiktsskillnader som går genom flera samfund, dels för att dessa beteckingar valts i engelska versionen av Wikipedia ( http://en.wikipedia.org/wiki/Liberal_Catholic_Church , avsnittet "Liberals and Conservatives"). --erak 18 oktober 2008 kl. 02.35 (CEST)
Hur (o)teosofisk är dagens (två) LKK?
redigeraNär artikeln om LKK först skapades, beskrevs den som en rätt så teosofisk rörelse. Detta ändrades av 83.183.92.229 (disk • raderade bidrag • loggar om • whois) den 4 oktober 2008. Jag tror personligen att den äldre skrivningen var korrektare.
Jag har dåligt följt med vad som hänt med LKK de senaste 40 åren; men jag konstaterar lätt att båda grenarnas gemensamma lära omfattar bland annat reinkarnation och en synkretistisk religionsuppfattning, och när jag läste igenom en dokumentsamling med anledning av schismen år 2003 ser jag en del hänvisningar till teosofiska företeelser.
Jag vet inte heller hur det mer specifikt ligger till med den större svenska "provinsen"; dess webbsida leder dåligt vidare. Redaktören eller redaktörerna med IP 83.183.92.229 verkar dock att särskilt intressera sig för den i Sverige mindre grenen (som alltså formellt är en "utbrytning" ur det svenska stiftet, men därmed kvarstod i den "huvudgren" av LKK som det svenska stiftet bröt sig ur/exkommunicerades från:-), "Fria allmänna kyrkan". Denna har fungerande webbsidor, och beskriver rätt explicit sig själv som teosofisk: Väljer man "principförklaring" under dess nätsida så kan man bland annat läsa följande:
"Kyrkan framhåller, att en teologi kan rättfärdiga sig och ha varaktigt värde endast i den mån som den kan motstå ständig omprövning i ljuset av den framåtskridande mänskliga kunskapen och individuellt andligt uppvaknande; en sådan teologi är av teosofins natur.
Teosofi (grekiska för "gudomlig visdom") skiljer sig från teologi därigenom, att den framhäver betydelsen av varje individs strävan mot andlig förståelse grundad på personlig erfarenhet (gnosis eller sophia) i motsats till dogmatiska påbud beträffande speciella skrifttolkningar, som kan vara begränsade genom människans världsliga kunskap under en viss historisk period."
Det görs också rätt klart för alla rimligt insatta att detta inte enbart handlar om "teosofi" i en allmännare mening, utan om den idétradition som knyts till den teosofisjka rörelse som startades av Helena Petrovna Blavatsky med flera, och mer specifikt Adyargrenen av det Teosofiska samfundet. Fria universella kyrkan nämner inte bara de första biskoparnas roll, utan även Annie Besants betydelse.
Finns det fog för att majoritetsgrenen av svenska LKK avlägsnat sig från teosofin och de svenska teodsoferna, så är det en intressant uppgift, och väl värd att ha med. Jag är dock tveksam, eftersom den gren som verkar att stå 83.183.92.229 närmast är så kraftigt uttalat teosofisk.
Jag är som sagt inte särskilt kunnig om utvecklingen, och är därför ovillig att helt återställa den äldre skrivningen. Jag tycker dock att det är klart att LKK - båda grenarna - hör hemma inom kategorin "teosofi", och anser också att de teosofiska inslagen i läran bör lyftas fram. Jörgen B 28 september 2009 kl. 22.09 (CEST)
Naturligtvis kan jag förstås att folk tror att LKK är har med teosofi att göra men då har de tyvärr missförståt en sak. Det finns nog inga i LKK som är medlemmar i teosofiska men däremot kanske vissa inom kyrkan accepterar teosofi. Kyrkan, på stora essingen, som jag har besökt har inte mycket koppling till teosofi utan LKK bör hamna under "Kristendom" eftersom det är en kristen kyrka. Det finns många kyrkor som inte har något emot teosofi men som ändå inte hamnar under "teosofi" - kyrkobesökare
Jag har raderat meningen "Och Liberala Katolska Kyrkan i Sverige har alltsedan 70-talet distansierat sig från Teosofiska idéer". Den har en hänvisning till LKK:s webbsida, men där står ingenting sådant. Dessutom är så vitt jag kan se påståendet felaktigt. Jag ska för övrigt snart kolla referensen till meningen innan, för att se om den stämmer. --Kiremaj (disk) 31 mars 2013 kl. 09.53 (CEST)
Jag har gjort några ytterligare ändringar av stycket, och tagit bort några grovt missvisande formuleringar. --Kiremaj (disk) 31 mars 2013 kl. 10.02 (CEST)
Har återigen raderat ett (nynsatt) påstående om att LKK numera har distanerat sig från teosofin. För det första saknas källa, för det andra är det inte sant. --Kiremaj (disk) 5 maj 2013 kl. 13.50 (CEST)
Det skulle vara intressant om du kunde berätta på vilket sätt Lkk är teosofiskt ? Jag refererar till den gren som leds av biskop Sten-Bertil och biskop Evert. Göran Weron (diskussion) 13 juni 2018 kl. 22.00 (CEST)
Distanseringen omnämns i Nationalencyklopedin! Wragard (diskussion) 30 mars 2019 kl. 15.59 (CET)
Det jag skrev förut gäller inte nu. Evert Sundin är död och efter det har uppenbarligen de sista teosofiska inslagen försvunnit. Och ersatts av ett stort intresse för den rysk-ortodoxa kyrkan. Kiremaj (diskussion) 13 april 2022 kl. 14.40 (CEST)
Beslutet 1976
redigeraatt teosofin inte ska prägla kyrkans förkunnelse kan rimligen inte omfatta alla tre grenar... eller rättare sagt, då fanns två grenar. 1976 fanns The Liberal Catholic Church International samt The Liberal Catholic Church, som då var en organisation med detta namn inte två. Beslutet 1976 bör alltså ha tagits inom The Liberal Catholic Church, fast efter splittringen 2003 har man splittrats inte enbart med avseende på kvinnoprästfrågan utan också med avseende på teosofin, detta enligt artikeln. Frågan är var detta beslut togs och var det kan anses gälla. --Stighammar (diskussion) 5 april 2014 kl. 14.27 (CEST)