Diskussion:Pär Lagerkvist
Darwinism - socialism
redigeraOm Lagerkvist anammade den darwinistiska läran eller socialismen (eller både och?) måste vi nog diskutera innan vi ändrar den formuleringen.
/ Hedning 1 september 2006 kl. 23.06 (CEST)
- Han var socialist under åren på läroverket i Växjö (däremot inte medlem i den litterära föreningen - de nekade en blivande nobelpristagare att vara med!) och han verkar ha varit politiskt radikal i botten långt upp i åren. Han var inte någon som lät sig imponeras av auktoriteter. När det gäller darwinismen, biologiskt sett, vet jag inte, men han lär ha sagt att med "de nya tankarna" i Gäst hos verkligheten syftade han bland annat på darwinismen.
- Jag har lagt till en lista med litteratur kring L. Stryk inte Hidals bok, den nämner visserligen inte Lagerkvist (eftersom den period som studeras tar slut strax före hans debut) men det är den bästa studien om striderna kring hur mycket man kunde/måste lita (bokstavstroget) på Bibelns ord, vilket är en av startpunkterna för PL:s författarskap, så den berör hela den bakgrund han kom ifrån och som de tidigare böckerna gör uppror mot.Strausszek 2 juli 2009 kl. 15.00 (CEST)
Barndomshemmet?
redigeraI bildtexten står att Domprostgården var hans barndomshem? Stämmer det? Jag är inte tvärsäker, men släktforskare har angett att hans far var Anders Johan Lagerquist, anställd vid järnvägen (på stationen) i Växjö. Därifrån till Domprostgården är det inte långt avstånd, men för att vara barn i Domprostgården bör hans far väl ha varit domprost i domkyrkan?--IP7869 (diskussion) 12 november 2016 kl. 09.04 (CET)
Tar tillbaka frågan då det är fint utrett i http://www.lansstyrelsen.se/Kronoberg/SiteCollectionDocuments/Sv/publikationer/kultur/Byggnadsminnen/Gamla-Domprostgarden.pdf om Domprostgårdens historia. Efter 1873 finns ingen domprost bosatt i huset utan det byggs om till tjänstebostäder för de järnvägsanställdas behov. Pär Lagerkvists far omnämns lite blandat som stationskarl och bangårdsman vid järnvägen och Domprostgården är belagd i Järnvägsparken.--IP7869 (diskussion) 12 november 2016 kl. 09.24 (CET)
?
redigera- http://www.parlagerkvist.com/
- Sedan 2009 är Hedvig Lagerkvist Representant för Pär Lagerkvist Estate
- Hedvig Lagerkvist - Internet Movie Database
- Förklara gärna vad du vill. Att bara publicera länkar här gör oss inte klokare. Riggwelter (diskussion) 29 december 2020 kl. 15.00 (CET)
Avslag på medlemsansökan i litterära elevföreningen
redigeraDetta finns i artikeln idag, med notering att källa behövs:
Lagerkvist fick avslag då han försökte bli medlem i den litterära elevföreningen vid högre allmänna läroverket i Växjö – antagligen den enda sådana förening i Sverige som avvisat en blivande Nobelpristagare i litteratur.
I Ingrid Schöiers biografi, sid 389, står följande:
Systern Annie och hennes kamrater vid seminariet i Växjö hade i sin ungdom en litterär klubb, som de kallade "Bredablick" - där Pär aldrig fick vara med, när de träffades hemma hos henne. När han nu blev akademiledamot, fick han ett telegram från en av klubbmedlemmarna, Per Hugo Lindell, lärare i Stockholm: "I Akademien kom Du in - men inte i Bredablick!"
Annie Lagerquist var född 1877 och fjorton år äldre än Pär, så det är kanske inte så underligt att han inte kom med i föreningen. Skolan ifråga kan inte ha varit Högre allmänna läroverket - det öppnades inte för kvinnliga elever förrän 1927. Exakt vad seminariet i Växjö hette vet jag ej. Att Pär Lagerkvist skulle ha blivit nekad medlemskap i två olika litterära föreningar verkar mycket osannolikt. Föreslår att nuvarande text byts ut mot citatet från Schöier.80.216.206.246 4 april 2022 kl. 00.12 (CEST)