Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
"SvD" och "Svenskan" omdirigerar hit. För andra betydelser, se SVD (olika betydelser) respektive svenska

Svenska Dagbladet (SvD eller Svenskan) är Sveriges tredje största abonnerade morgontidning och utges i Stockholm. Tidningen grundades 1884 och ägs av den norska förlagskoncernen Schibsted. Politiskt betecknar sig tidningens ledarsida som "obunden moderat".

Svenska Dagbladet
Svenska Dagbladet wordmark.svg
PublikationstypMorgontidning
Grundad18 december 1884
LandSverige
HuvudkontorVästra Järnvägsgatan 21,
Stockholm
ChefredaktörLisa Irenius
Politisk beteckningObunden moderat (ob m)[1][2] / Obunden konservativ
SpråkSvenska
FrekvensDaglig
Upplaga (TS)175 200 (2012, per utg. dag)[3]
FormatTabloid
HuvudägareSchibsted
ISSNISSN 1101-2412
Webbplatssvd.se

Chefredaktör, VD och ansvarig utgivare för tidningen är sedan november 2023 Lisa Irenius.

Svenska Dagbladet är den tidning som tillsammans med Skånska Dagbladet får det största statliga presstödet (driftsstöd) i Sverige.[4] Svenska Dagbladet fick år 2013 knappt 54 miljoner kr i presstöd och enligt de nya beräkningsmodeller som numer gäller sjunker stödet gradvis, vilket innebär att det år 2017 uppgår till ca 40 miljoner kronor.[källa behövs]

År 2016 blev resultatet 74 miljoner kronor.[källa behövs]

Historia

redigera
 
Redaktionshuset i kvarteret Loen på nedre Norrmalm, 1905.
 
Det första numret av Svenska Dagbladet, 18 december 1884.
 
Svenska Dagbladet, 2 maj 1897, första numret med ny ledning och nytt sidhuvud.
 
Svenska Dagbladets tryckeri 1951.

Svenska Dagbladet grundades 1884. Det första numret publicerades den 18 december samma år. Flera personer medverkade vid grundandet av tidningen, av vilka den förste chefredaktören Axel Jäderin (1850–1925) och andre redaktören Oscar Norén (1844–1923) var särskilt drivande. Lösnummerpriset för stockholmsupplagan var 5 öre; landsortsupplagans lösnummer kostade 10 öre. Det första numret innehöll endast en väderleksrapport och annonser men en av de stora nyheterna det året var tryckfrihetsåtalet mot August Strindberg för hädelse i Giftas.

Åren 1885–1887 gavs Svenska Dagbladet också ut i en kvällsupplaga. Från början var tidningen tullvänlig och konservativ. Efter 1897, när Helmer Key blev chefredaktör, intog den en mer liberal hållning. Flera framstående kulturpersonligheter medverkade såsom Verner von Heidenstam och Ellen Key under Helmer Keys första period. Han efterträddes i ett mellanspel av Gustaf Zethelius 1907–1909, men återkom 1909 och stannade till 1934. År 1910 blev tidningen högerns (nuvarande moderaterna) tidning; sedan 1977 är den obundet moderat, "vilket innebär en blandning av liberalkonservativa idéer i marknadsekonomisk riktning". Länge skilde sig Svenska Dagbladet typografiskt från andra dagstidningar genom att första sidan enbart innehöll annonser.

Den första redaktionen låg i ett hus vid korsningen Kungsgatan/Vasagatan. År 1887 flyttades officinen till Karduansmakargatan 12, och från 1897 flyttades den till Klara södra kyrkogata 6 / Karduansmakargatan 13. År 1915 inköptes grannfastigheten, Karduansmakargatan 11, och ett nytt hus uppfördes. År 1962 flyttade tidningen till Rålambsvägen 7 i Marieberg, år 1995 flyttade den till Gjörwellsgatan 28. År 2001 flyttade redaktionen åter till centrala Stockholm, denna gång till Mäster Samuelsgatan. Under 2011 samlades Schibsted-koncernens olika delar, inklusive Svenska Dagbladet och Aftonbladet, i Kungsbrohuset. En stor del av Svenska Dagbladets tryckning sker i ett tryckeri i Södertälje, där även Aftonbladet trycker delar av sin upplaga.

 
Gamla SvD-husetKungsholmen.

Åren 1923–64 gav SvD ut Svenska Dagbladets årsbok. Denna gick därefter upp i årsboken Anno, som utges av Corona förlag. År 1960 utkom Svenska Dagbladets Historia 1884–1940, del I av dess chefredaktör Ivar Anderson. Den följdes 1965 av del II, med undertiteln Litteratur, konst, teater och musik i SvD 1897–1940. Historien kompletterades till hundraårsjubileet 1984 med del III: SvD under Ivar Anderssons tid 1940–55 av Elisabeth Sandlund.

 
År 2010 flyttade tidningen in i Kungsbrohuset.

År 1974 startades Idagsidan, som var banbrytande inom dagstidningsjournalistiken, med artiklar om livssyn, sociala frågor och filosofi. Denna sida redigerades då av journalisterna Marianne Fredriksson och Ami Lönnroth. Till 100 års-minnet 1984 utgavs 100 år med Svenska Dagbladet 1884–1984 under redaktion av Lars Lagerstedt, f d redaktionschef vid tidningen. Den består av faksimiler av valda sidor från alla hundra åren, jämte en kort textsammanfattning för varje decennium. Samtidigt utgavs en jubileumstidning i A4-format: Ett hundraårigt äventyr! med en översikt av de 100 åren med text samt reproduktioner av äldre och nyare annonser.

Investor AB, som länge kontrollerat Svenska Dagbladet, förde under 1998 förhandlingar om att sälja tidningen. Det slutade med att norska Schibsted presenterades som köpare av aktiemajoriteten i bolaget den 10 juli 1998.[5]

Efter att länge varit i Broadsheet-format övergick SvD till Tabloidformat i och med numret den 16 november 2000.[6]

År 2010 utsågs SvD till Årets Dagstidning[7] med juryns motivering: "Vi trodde att vi hade sett Svenskans omgörning. Men detta är företaget som har byggt in ständig förändring i sin kultur på ett sätt som alltid gör det till herre över sina omständigheter. Resultatet är bättre lönsamhet, högre upplaga, större räckvidd och en ännu bättre tidning.”

Prisutdelare

redigera

Tidningen delar varje år ut flera prestigefulla priser. Sedan 1925 delas Svenska Dagbladets guldmedalj för årets bästa idrottsprestation ut. På medaljen finns inskriptionen "Svenska Dagbladets medalj för främsta idrottsbragd",[8] och medaljen kallas ofta bara "bragdguldet". Pristagaren röstas fram av allmänheten och sedan 2001 delas det ut på Svenska idrottsgalan.[9]

Svenska Dagbladets litteraturpris delades ut första gången 1945 och instiftades för att uppmärksamma tidningens 60-årsjubileum, när tidningen utropade sig själv till "ledande kulturtidning" och "författarnas organ". Bland annat ordförandena från Pennklubben och Författareföreningen utsågs till ledamöter i prisnämnden.[10]

Teaterpriset Thaliapriset började delas ut 1951 som ett stipendium om 1500 kronor.[11] År 1977 utropade tidningen Svenska Dagbladets operapris som ett komplement till Thaliapriset.[12] Det omfattade även balett.[12] Nils Poppepriset delades ut med början 1984, och första årgången gick till Nils Poppe. Det slutade delas ut året efter hans bortgång och den sista pristagaren var Annalisa Ericson.[13]

Sedan 2014 delar Svenska Dagbladet ut priset SvD Affärsbragd, som premierar entreprenörskap och företagande.[14]

Tidningens delar

redigera

Svenska Dagbladet består i huvudsak av tre delar, alla i tabloidformat. Tidningens huvuddel innehåller ledare, inrikes- och utrikesnyheter, samt på vardagar Kultur och ävene Idagsidan (se nedan). Här finns även information om vädret.

Delen Näringsliv är en ekonomitidning med företags- och ekonominyheter, börstabeller och nyheter om privatekonomi. Där återfinns även sport

Delen Kultur som på vardagar ingår i huvuddelen, och på söndagar utgör en egen del, innehåller kulturnyheter, recensioner av musik, film och teater, reportage, samt TV- och radiotablåer. I kulturdelen finns dagligen en så kallad understreckare, en daglig essä på en helsida i något akademiskt ämne. Benämningen har sin förklaring i den tid då tidningen gavs ut i fullformat och essän placerades på nedre delen av sidan under en linje, därav vinjetten "under strecket".

På lördagar utkommer bostadsbilagan Magasinet med SvD. Den innehåller reportage om bland annat boende, inredning och trädgård. På fredagar finns en bilaga om motor och bilar och på söndagar en om resor.

Hösten 2015 lanserades SvD Junior, en nyhetstidning för barn och unga. Stina Cederholm, som arbetat på SvD i över tio år, är chefredaktör och ansvarig utgivare. Barn och unga tas på allvar med ambitionen att beskriva aktuella händelser på ett enkelt sätt. Tidningen utkommer med ett nytt nummer varje tisdag. SvD Junior nominerades under hösten 2016 till Årets Tidskrift, ett pris som delas ut av Sveriges Tidskrifter. SvD Junior har haft intervjuer med profiler som Zara Larsson, Peter "Foppa" Forsberg och f.d. kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.[15]

Idagsidan

redigera

Idagsidan är tidningens avdelning för psykologi, existentiella frågor, manligt-kvinnligt, barn och unga, relationer och sex, trender i samhället samt kropp och hälsa. Artikelserier i dessa ämnen har varit sidans signum genom åren. Redaktionen ger också stort utrymme, både i tidningen och på webben, för synpunkter och berättelser från läsare.

Idagsidan startades 1974 med Marianne Fredriksson som redaktör. Den första artikelserien hade namnet ”Ont i själen” och handlade om psykisk ohälsa. Under hennes ledning skapades en i dagspressen ny inriktning som kom att kallas insiktsjournalistik. Vinjetten Idag fanns även innan dess men syftade då på det dagliga kåseriet i SvD. På internet har www.svd.se/idag funnits sedan 1999.

Nya ord har skapats eller fått större spridning genom Idagsidans serier, exempelvis: ”privatreligiös”, ”maskrosbarn”, ”curlingföräldrar” och ”kvartslivskrisen”.

År 2006 utnämndes Idag-redaktionen till Årets förvillare av föreningen Vetenskap och Folkbildning "för publiceringen av en grovt vilseledande artikelserie om så kallad energimedicin".

Redaktörer:

Historiskt sidarkiv

redigera

I slutet på 2016 lanserade SvD sitt historiska sidarkiv,[16] i vilken alla utgivna exemplar av SvD sedan starten 18 december 1884 finns digitaliserade och indexerade för sökning. Endast 42 datum saknas, 41 av dessa datum är efter 1986. Bland annat kan man ta del av 35 000 sidor "Under strecket" som är fördjupningsartiklar om kultur och vetenskap. Tjänsten är enbart öppen för prenumeranter.

Personer verksamma vid tidningen

redigera

Chefredaktörer

redigera

Verkställande direktörer

redigera

Politiska chefredaktörer

redigera

Kulturchefer

redigera

Tecknare och illustratörer

redigera

Övriga kända medarbetare vid tidningen

redigera

Referenser

redigera
  1. ^ ”Svenska Dagbladet - Uppslagsverk - NE.se”. www.ne.se. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/svenska-dagbladet. Läst 3 oktober 2017. 
  2. ^ Lifvendahl, Tove. ”Susanna Popova tillbaka på SvD Ledare”. SvD.se. https://www.svd.se/susanna-popova-tillbaka-pa-svd-ledare/i/senaste/om/ledare. Läst 3 oktober 2017. 
  3. ^ TS. Mediefakta och upplagor.
  4. ^ Presstödsnämnden Arkiverad 23 mars 2015 hämtat från the Wayback Machine.
  5. ^ Schibsted förvärvar Svenska Dagbladet, Investor, 10 juli 1998
  6. ^ Mats Johansson (15 november 2000). ”Efter de första 116 åren”. Svenska Dagbladet: s. 2. https://www.svd.se/arkiv/2000-11-15/2. 
  7. ^ Årets dagstidning
  8. ^ ”Svenska Dagbladets medalj till årets bästa idrottsman: Medaljskissen är nu färdig.”. Svenska Dagbladet. 5 oktober 1925. Läst 13 april 2024 (via Svenska Dagbladets arkiv). 
  9. ^ ”Idrottsgalans priser”. Idrottsgalan. https://idrottsgalan.se/idrottsgalans-priser-beta/. Läst 13 april 2024. 
  10. ^ ”Sv.D. har instiftat kulturpris”. Svenska Dagbladet. 18 december 1944. Läst 13 april 2024 (via Svenska Dagbladets arkiv). 
  11. ^ ”Svenska Dagbladets Thaliastipendium”. Svenska Dagbladet. 20 maj 1951. Läst 13 april 2024 (via Svenska Dagbladets historiska arkiv). 
  12. ^ [a b] ”SvD utdelar nytt operapris”. Svenska Dagbladet. 11 november 1977. Läst 13 april 2024 (via Svenska Dagbladets arkiv). 
  13. ^ Gaby Wigardt (12 juni 2001). ”Saltaste bönan i stan”. Svenska Dagbladet. Läst 13 april 2024 (via Svenska Dagbladets arkiv). 
  14. ^ ”SvD delar ut bragdpris till entreprenörer”. Medievärlden. 2 februari 2014. 
  15. ^ Fredrik Karén (23 augusti 2015). ”Hjälp oss att döpa vår nya tidning”. Svenska dagbladet. http://www.svd.se/hjalp-oss-att-dopa-var-nya-tidning. Läst 23 augusti 2015. 
  16. ^ ”Historiskt sidarkiv”. Svenska Dagbladet. https://www.svd.se/arkiv. Läst 4 november 2019. 
  17. ^ SvD (23 november 2023). ”Lisa Irenius ny vd och chefredaktör på SvD”. Svenska Dagbladet. ISSN 1101-2412. https://www.svd.se/a/P4Q24X/lisa-irenius-ny-chefredaktor-pa-svd. Läst 23 november 2023. 
  18. ^ http://www.dagensmedia.se/nyheter/article16187.ece Arkiverad 14 september 2012 hämtat från the Wayback Machine. läst 2013-10-08

Externa länkar

redigera