Värmane
Värmane (av värme = 'fors, vattenfall') är en utbyggd fångstanordning i strömt vatten för fångst av nedgående ål. Genom strömstyrkan hindras fisken att gå tillbaka. Ofta är pressen så stark, att fisken dör, och det behövs ett särskilt rum, till vilket ålen kan dra sig tillbaka för att inte skadas av vattenströmmen. Ett värmane hör principiellt samman med andra avspärrningstyper. avpassade för vandringsfisk till exempel vrakhus för lax och ålkista för ål.
Avspärrningen i ett värmane består av dammkar och mellan dem "lansätt", vari ett varierande antal laner kan sättas. Värmaner har varit vanliga i Mörrumsån, där de är egna fastighetsbildningar och således utgör egna rättsobjekt med geografiskt preciserade namn. De är ofta samägda av flera hemman ett slags "kollektiv egendom med kooperativt arbete före och efter individuell dygnsbrukning" i likhet med kvarnlag, hyttlag och såglag på andra håll i Sverige. Ålfisket i Mörrumsån nedströms Åsnen har förekommit med åtminstone 14 värmane mellan Åsnens utlopp vid Hackekvarn och Slattesmåla, strax nedströms Granö.
Idag sker fiske med två värmanen i Mörrumsån. De ligger i anslutning till Blidingsholmsbron och vid Havbältan i Almundsryds sockenm omkring 1,5 kilometer norr om Billingsholmsbron. Den första är fortfarande till sin konstruktion i huvudsak byggd i trä, medan Havbältans värmare förbättrades 1948 med hjälp av betongfundament.
- Ekefors värmane
- Hackekvarns värmane
- Havbältans värmane
- Blidingsholms och Trestenshults värmane vid Holmabron
- Ålshults kanals värmane
- Prästgårdsvärmanet
- Gamla värmanet
- Stora Ryds värmane, även kallat Luckan
- Idekulla kvarnfiske
- Inlockahults värmane
- Vrångeboda värmane
- Vrångeboda nedre värmane
- Granö värmane
- Slattesmåla. tidigare Skåramåla värmane
Källor
redigera- Fasta fisken - Värmanen i Blidingsholm – Fördjupad beskrivning av en kulturmiljö av riksintresse, Länsstyrelsen i Kronobergs län, Meddelande nr 2014:09, diarienummer: 436-1732-13, ISSN 1103-8209, sidorna 13–14
- Johan Tielman: Ålen i Mörrumsån igår, idag och imorgon i Ålens fortlevnad - Rapport från seminarium ÅL 2010, Biosfärkontoret Kristianstads Vattenrike och Ålakademin, Rapportserien Vattenriket i fokus, Rapport: 2010:06, ISSN 1653-9338
Noter
redigeraLitteratur
redigera- John Granlund: Ålfiskena i Mörrumsån i Kronobergsboken 1957, Växjö 1958
- N. Ödeen: Studier i Smålands bebyggelsehistoria, Lund 1927-1930, sidan 294 och följande
- Diplomatarium Suecanum nr 306