Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hoppa till innehållet

Afar

Från Wikipedia
För regionen, se Afar (region). För språket, se Afar (språk).
Afar
Karta över Afarfolkets utbredningsområde.
Antal sammanlagt
1,7 miljoner
Regioner med betydande antal
Afrikas horn
Djibouti Djibouti 96 000
Eritrea Eritrea 300 000
Etiopien Etiopien 1,3 miljoner (2007)
Religion

Islam

Besläktade folkgrupper
Karta över Etiopien som visar den etiopiska regionen Afar (det röda fältet).

Afar (arabiska: عفار (danāqil), amhariska: adal), tidigare danakil, är en etnisk grupp på omkring 1,7 miljoner människor på Afrikas horn, varav 1,3 miljoner (enligt 2007 års folkräkning) i nordöstra Etiopien, 300 000 i Eritrea och 96 000 i Djibouti.[1]

En större del av afarerna bor i Danakilöknen som delas mellan sydöstra Eritrea, nordöstra Etiopien och norra Djibouti.

Öknen Danakil har gett upphov till det namn som araber i de närliggande områdena använder för att identifiera dem. Afarfolkets utbredningsområde är mellan Eritreas kustland och de etiopiska bergen samt i Awashflodens dalgång upp till Awash Station (Koka Dam).

Ekonomi och kultur

[redigera | redigera wikitext]

Afarfolket är i huvudsak muslimer och oftast sunnimuslimer. Vissa är nomader medan andra, i synnerhet vid kusten, är bofasta. Bosättningsområdet för afarfolket är bland de hetaste och kargaste i världen. Huvudsakligen försörjer sig afarfolket på nomadisk får-, get- och kamelskötsel. Vid Röda havet ägnar de sig åt fiske. Det huvudsakliga modersmålet är afariska. Afarspråket är ett kushitiskt språk som är besläktat med somaliskan.

I bosättningsområdet för afarfolket hittades 1974 vid Hadar Lucy, det hittills mest kompletta skelettet av Australopithecus afarensis, vilket ur ett arkeologiskt-antropologiskt hänseende har skapat ett mycket stort intresse för afarfolkets område.[1]

Trots att de har isolerat sig från omvärlden har nomaderna under lång tid åtagit sig uppdrag i form av karavantransporter. Intill början av 1900-talet var de mycket involverade i slavhandeln till den arabiska halvön.

  1. ^ [a b] Nationalencyklopedin. Uppgiften hämtad 2017-09-05.

Källförteckning

[redigera | redigera wikitext]