Användare:Calandrella/A-gruppen
- Stora frågor att lösa
- ska mördaren/slutet avslöjas?
- var går gränsen för original research i förhållande till texterna? (jag försöker hålla mig väldigt mycket till vad som kritiker tagit upp, men saker som att trafficking är ett tema borde väl kunna skrivas om boken i hög utsträckning handlar om trafficking? här kan författarintervjuer och baksidestexter också vara av vikt)
- Mindre frågor
- hur göra med huvudpersonerna (rubriker eller ej)?
- Allmänna riktlinjer
- använd citat ymningt, men då mer enskilda ord - försök sammanställa allmän bild av exv kritik (som på enwps filmartiklar). Leta allmän kritik-sajt på sv som Rotten Tomatoes? termer som "hyllade" i NE, mediereportage kan användas i viss utsträckning; dock kan inte omsidestexterna användas
- leta på Mediearkivet/Retriever på bibliotek (om det finns)
- ta med även små lokaltidningar (men försök göra ett brett urval, inte bara de som refereras på baksidestexter/författarens hemsida)
- undvik att egna värderingar präglar artikelns ton! oerhört viktigt. särskilt som jag tycker böckerna är så bra.
Serien om A-gruppen är en serie om elva kriminalromaner skrivna av den svenska författaren Arne Dahl (pseudonym för Jan Arnald). Serien utgörs av en dekalog om tio böcker i traditionellt deckarformat, utgivna 1998-2007, och en något annorlunda epilog i Decamerone-inspirerad stil, utgiven 2008. Böckerna utspelar sig främst i Stockholm men delvis även i övriga Sverige och andra europeiska länder, under åren 1997-2007. Dahl själv har beskrivit sina böcker som "citat"[not] [NÅGOT OM ATT FRÄSCHA UPP DECKARGENREN OCH HUR DECKARNA ÄR ETT SÄTT ATT SKILDRA VERKLIGHETEN]. Handlingen kretsar kring Rikskriminalpolisens särskilda enhet för våldsbrott av internationell art, allmänt kallad A-gruppen, som består av poliser särskilt utvalda för sin kompetens. Varje roman skildrar ett övergripande, större fall som A-gruppen tar sig an, och skildrar oftast inte mer än några dagar eller veckor (KOLLA UPP DETTA); tidsmässigt är serien upplagd så att varje år från 1997 motsvaras av en bok i serien, som i regel publicerats året efter att de händelser boken skildrar utspelar sig. Romanerna är fiktiva, men skildrar flera verkliga teman, såsom Irakkriget, terrorism (och kriget mot terrorismen), trafficking och . Serien, som givits ut av [FÖRLAG], har av flera kritiker uppfattats som samhällskritisk[not][not] med satiriska inslag. Mottagandet av boken har hos kritiker varit överlag positivt, och för serien har Dahl fått ett flertal priser och utmärkelser, däribland DET STORA PRISET FÖR HELA SERIEN. [not]
Seriens handling
[redigera | redigera wikitext]Huvudpersoner
[redigera | redigera wikitext]mer som löptext? Eller ====-rubriker? Eller ;-rubriker?
alla A-gruppare + Niklas Grundström + Brynolf Svenhagen + patologen (+ Tore Michaelis + WAyne Jennings + Per Naberius?). Ta med citaten från http://www.arnedahl.net/?rID=1109&page=a-gruppen !
Misterioso (utgiven 1999)
[redigera | redigera wikitext]Miserioso, den första boken i serien, utspelar sig under APRIL? 1997 och inleds med att protagonisten Paul Hjelm dras in i ett gisslandrama i Hallunda. Hjelm skjuter förövaren, vilket förorsakar en intern polisutredning av Hjelms handlande, där han av bl.a. Niklas Grundström misstänks för rasistiska motiv. Hjelm räddas emellertid från formella repressalier då han på förslag av sin egen chef blir en del av den helt nybildade A-gruppen, som upprättats för att lösa de så kallade Maktmorden, en mordserie riktad mot finansmän, som den vanliga polisen misslyckats med att stoppa. Hjelm förblir huvudsaklig protagonist boken ut, och även hans problematiska privatliv med en son på väg in i kriminalitet och äktenskapsproblem med Cilla skildras. A-gruppens arbete för att lösa Maktmorden leder till möte med maffian i Baltikum, viss inblick i en hemlighetsfull ordens verksamhet och uppdagandet av misogyni hos vissa finansmän.
Ont blod (utgiven 1998
[redigera | redigera wikitext]Denna bokens andra serie utspelar sig MARS? 1998, då ...
- Upp till toppen av berget (utgiven 2000, utspelar sig 1999)
- Europa Blues (utgiven 2001, utspelar sig 2000)
- De största vatten (utgiven 2002, utspelar sig 2001)
- En midsommarnattsdröm (utgiven 2003, utspelar sig 2002)
- Dödsmässa (utgiven 2004, utspelar sig 2003)
- Mörkertal (utgiven 2005, utspelar sig 2004)
- Efterskalv (utgiven 2006, utspelar sig 2005)
- Himmelsöga (utgiven 2007, utspelar sig 2006)
- Elva (utgiven 2008, utspelar sig 2007)
Pseudonymitet
[redigera | redigera wikitext]Serien om A-gruppen är författad under pseudonymen "Arne Dahl", som användes för första gången vid publiceringen av just dessa böcker. Då seriens första delar gavs ut var författaren bakom pseudonymen okänd för allmänheten och media, och författaren ställde inte upp på några offentliga framträdanden, även om vederbörande var kontaktbar via sin webbplats. 2002 framkom att Arne Dahl i själva verket var densamme som den sedan tidigare utanför deckargenren etablerade författaren Jan Arnald, vilket rönte viss uppmärksamhet.[1] Avslöjandet skedde i Sydsvenskan efter att skribenten Anders Hammarqvist studerat bilder av Jan Arnald och Arne Dahl; det sistnämnda hade tagits vid hans offentliga framträdande på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg 2002.REF http://www.arnedahl.net/?rID=1174 och PDF:en En text av Dahl/Arnald då hans identiteter nyligen kopplats samman publicerades i första numret av tidskriften Jury år 2003. Där motiverar Dahl sitt beslut att skriva under pseudonym på två sätt. Dels tar han upp att hans bakgrund inom bland annat akademi och som inblandad i "'svår', 'smal'" litteratur innebär "stämplar av olika slag", stämplar som han liknar vid svårborttagna tatueringar; pseudonymen blev då "ett plastikkirurgiskt ingrepp", för att flytta fokus från "tatueringarna" till hans böcker. En annan orsak till pseudonymen är samtidens i Dahls tycke extrema fixering på författarens personlighet (här lyfter Dahl fram Liza Marklund som exempel på en författare "agerar frontfigur på bokomslagen"), en fixering mot bakgrund av vilken Dahls eget beslut att skriva pseudonymt "[nästan kändes] som en politisk handling" och underförstått markerade hans "diametralt motsatta förhållningssätt till offentligheten" gentemot Marklund. Vad gäller skrivandet vidhåller Dahl att någon skillnad inte finns mellan Dahl och Arnald.[2]
Teman
[redigera | redigera wikitext]modernitet: Sin egen författarhandling beskriver Dahl som att han "[...] under ett decennium försökt göra mig till tolk för – ett decennium. [...] Ett decennium då det lilla, lätt isolerade landet Sverige i norra Europa på grund av allehanda internationaliseringsprocesser tvingades bli delaktigt i världen, inte bara som ett självutnämnt ”moraliskt samvete” på en piedestal ovanför världens stoj och larm, utan som en nation bland andra i det alltmer utsatta och allt hårdare Europa." [3] Detta decenniums "tidsanda" ville Dahl fånga genom att skildra just kriminaliteten, något han menar väl kan visa på ett samhälles uppbyggnad och utveckling. Vidare menar Dahl att hans författarskap utgjort ett möte mellan fiktionen och verkligheten, då hans böcker tillkommit genom att Dahl "sökte upp brott, verkliga brott, brott som gjorde mig upprörd, arg, sorgsen, desperat – och vävde in dem i en fiktiv ram".
SAmhällsfrågor/samhällskritik (ätstörningar, antiterror, krigen i Irak, kapitalism, särsk USA för antiterror "CIA när de är som värst" etc).
Olika brottsformer
Stockholm (DN-prsi för bästa skildring?).
Kollektivroman (passar det här? Struktur-avsnitt?).
Vetenskapliga uppsatser?
Massa bra grejer! http://www.arnedahl.net/?rID=1117&page=arne-dahl-ar-jag-och-jag-ar-arne-dahl
Språklig stil
[redigera | redigera wikitext]Dahls egna instruktioner ang. transportsträckor etc, kritikers omdömen (främst om hur språket är uppbyggt, ej om kvaliteten - men förstås svårskiljbart. kvalitet får också gå med här. Men de språkliga kvalitetsomdömena hamnar då här, ej under kritik.).
Kritik
[redigera | redigera wikitext]Media (Så många recensioner som möjligt, generella citat helst om hela serien, annars i hög grad "positiv kritik i media som dn, svd" etc med noter, enstaka citerade ord från recensionerna)
Priser och utmärkelser
[redigera | redigera wikitext]Löptext, inte lista. Alla från es. Leta fler på sajten, media...
Influenser
[redigera | redigera wikitext]Spionromaner (michaelis kommentar-nämnda i början-ev kritik).
Decamarone för Elva (citatet i början, baksidan, förhoppnignsvis kritik o egen sajt).
Musik (långa Svd?-texten)
Utgivning
[redigera | redigera wikitext]olika förlag, olika format (pocket etc), ev. antal upplagor
Översättningar
[redigera | redigera wikitext]kolla sajten, sök efter förlagen till "utrikiska" upplagor
Filmatisering
[redigera | redigera wikitext]långa reportagen
Källor
[redigera | redigera wikitext]Noter
[redigera | redigera wikitext]- ^ Jan Arnald, Nationalencyklopedin på Internet. Läst 24 juni 2012.
- ^ Arne Dahl är jag och jag är Arne Dahl, #1 av Jury år 2003. Publicerad på Arne Dahls officiella webbplats, läst 24 juni 2012.
- ^ Fakta/fiktion, Arne Dahls officiella webbplats. Avskrift av föredrag i München 8 november 2008, läst 24 juni 2012.
Tryckta källor
[redigera | redigera wikitext]- Alla böcker (ange noggrant förstås)
- Fler
intervjuer, pressmeddelanden om priser, NE har lite till, mer material på sajten, DN- eller SVDreportaget inför televiseringen
Externa länkar
[redigera | redigera wikitext]- A-gruppen, information om gruppens medlemmar på Arne Dahls officiella webbplats
- Första serien, information om dekalogin på Arne Dahls officiella webbplats
- Elva, information om epilogen på Arne Dahls officiella webbplats
Kategori:Svenska romanserier Kategori:Svenska kriminalromaner Kategori:Stockholm i skönlitteratur