Diskussion:C (programspråk)
Artikelnamn
[redigera wikitext]funderar på att flytta till programmeringsspråket C. // rogper 23 oktober 2003 kl.22.36 (CEST)
C (programmeringsspråk)? BL 23 oktober 2003 kl.22.42 (CEST)
- Ja egentligen -- enligt de andra standarder för konkurrerande artiklar. Verkar vara bara C som är namngivet på detta sättet. :-) // rogper 23 oktober 2003 kl.22.51 (CEST)
Programexempel
[redigera wikitext]Borde inte programexemplet återges på samma sätt som det predikas för oss i K&R2 (main()s typ implicerad, inga parametrar i main(), ingen return-sats, 4 blankstegs indentering och framför allt; en textsträng med gement h, inget utropstecken men med newline)? Eller skulle det innebära att man "lägger ut" upphovsrättsskyddat material?
- I alla fall i Sverige krävs att något för att vara upphovsrättsligt skyddat ska inneha verkshöjd. Ett programexempel av typen "hello world" innehar inte verkshöjd. Det kan dock vara annorlunda i andra länder, men jag betvivlar starkt att någon skulle ha upphovsrätt på programmet i fråga. Marcus Karlsson 5 januari 2006 kl.13.36 (CET) :
Okej att output från exempel programmen är på svenska. Men att även variablerna har svenska namn tycker jag inte. Det ser extremt löjligt ut¨.
- An extremely silly remark -- HenkeB 17 oktober 2007 kl. 03.34 (CEST)
- Om indentering - C programmerare utvecklar oundvikligen en egen stil. Finns det någon lärare som säger "exakt fyra punkters indentering" som om det vore lag ? Då har läraren aldrig använt t.ex DJGPP utvecklad med RHIDE, som kräver kommandoradsfönster eller DOS... , men är helt gratis. På olika företag finns helt olika idéer om hur stilen skall vara. Men många mindre arbetsgivare kräver mest att programmet är välkommenterat. Anser att omplacering till "programmeringsspråket C" skulle bli helt fel. "C" är så välkänt att "C (programmeringsspråk)" passar bäst - utan tvekan.
- C är det snabbaste och mest anpassningsbara högnivåspråket. Välskriven kod vs välskriven kod är C cirka 3-4 gånger snabbare än C++. Gör gärna ett test med en nästlad loop som båda går till 1.000.000 dvs att räkna till en miljon en miljon gånger - och låt programmet göra en divisionberäkning på två heltal (t.ex slumpad täljare 100-1000 slumpad nämnare 10-100). Då kommer C++ på samma hårdvara ta c:a 3-4 gånger längre tid. Och Java 30-40 gånger så lång tid.
- OBS ! inga utskrifter på skärm förutom tiden det kompilerade programmet tog.
- 83.249.37.17 12 april 2011 kl. 11.43 (CEST)
- Hej. Du kommenterar en åtta år gammal diskussion och fortsätter med åsikter om och anekdotiska bevis för hur mycket långsammare Java och C++ är än C. Det har inte så mycket relevans för artikeln. –CÆSAR 12 april 2011 kl. 12.23 (CEST)
Kodformatering och artikellängd
[redigera wikitext]Jag vill inte göra anspråk på att vara artikelns ägare, så om någon tycker att en annan kodformatering än den som jag har valt är bättre ur Wikipedia-synpunkt så säg till. Dock är det viktigt att det är konsekvent genom artikeln. Jag har valt att sätta startklammer på egen rad; att ha mellanslag runt likhetstecken och de flesta operatorer, efter men inte före komma och kolon, och inte alls runt parenteser och klamrar; samt att använda ANSI C-kompatibel kod när det är möjligt, t.ex. för kommentarer.
Det har blivit mycket detaljer och tabeller i beskrivningen av språket, och alla delar är inte på plats än. Frågan är om vi ska bryta upp artikeln i flera delar på Wikipedia, eller om det är bättre att korta ner den och flytta över delar till en Wikibooks-bok. Det senare kanske är att föredra, men jag är rädd för att en sådan bok skulle gå samma öde till mötes som ANSI-C-boken som finns där nu. –CÆSAR 23 april 2012 kl. 13.49 (CEST)
- Att det är en väl utbyggd och omfattande artikel torde vara ställt utom allt tvivel. Samtidigt känns den just nu som en instruktions- eller lärobok i C. Jag tycker nog inte att det är inom vårt scope att ha den typen av artiklar på Wikipedia, så en flytt av de rent programmeringsrelaterade avsnitten till Wikibooks känns som en betydligt mer rimlig lösning. Artikeln på Wikipedia bör vara omfattande och informativ, men samtidigt lättfattlig även för den som inte alls är kunnig i ämnet. Riggwelter (disk) 23 april 2012 kl. 13.55 (CEST)
Högnivå/lågnivå
[redigera wikitext]Den här artikeln kallar C för ett högnivåspråk, medan såväl artiklarna högnivåspråk som lågnivåspråk specifikt nämner C som ett lågnivåspråk. Vad som är hög- och låvnivå är förstås relativt, och synen på C kanske har förändrats över tiden, men jag har fått intryck av att det nu för tiden oftast anses som ett lågnivåspråk bland programmerare. Bra källor åt ena eller andra hållet? Vi borde vara konsekventa. /Julle (disk) 20 januari 2013 kl. 06.58 (CET)
- Jag tror att det är bäst att uttrycka sig så som du lägger fram det – C ansågs vara ett högnivåspråk när det skapades, men inte längre. –CÆSAR 20 januari 2013 kl. 11.06 (CET)
- Men det kan vara värt att påpeka att en vanlig definition av lågnivåspråk bara täcker maskinkod och assembler, och knappt makroassembler. –CÆSAR 20 januari 2013 kl. 11.12 (CET)
Externa länkar ändrade
[redigera wikitext]Hej, wikipedianer!
Jag har just ändrat 1 externa länkar på C (programspråk). Kontrollera gärna mina ändringar. Om du har några frågor, eller vill be boten ignorera vissa länkar eller hela artikeln, läs frågor och svar för mer information. Jag har gjort följande ändringar:
- Lade till arkiv https://web.archive.org/web/20150408054606/http://cm.bell-labs.com/cm/cs/who/dmr/hist.html till http://cm.bell-labs.com/cm/cs/who/dmr/hist.html
- Lade
{{död länk}}
till http://cm.bell-labs.com/cm/cs/who/dmr/chist.html
När ändringarna har blivit kontrollerade kan du använda verktygen nedan för att rapportera eventuella problem.
- Om du har hittat länkar som påstås vara döda men inte är det kan du rapportera det som falskt positivt.
- Om du har hittat fel i själva ändringen kan du rapportera en bugg.
- Om du har hittat fel med själva URL:en, som till exempel att den använder en otillförlitlig arkivtjänst, kan du ändra det med URL-verktyget.
Hälsningar.—InternetArchiveBot (Rapportera fel) 16 april 2017 kl. 15.39 (CEST)