Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hoppa till innehållet

Isaac Jogues

Från Wikipedia
Isaac Jogues
Isaac Jogues
Isaac Jogues
Staty som visar helgonet Isaac Jogues när han undervisar två mohawkbarn
Martyr
Född10 januari 1607
Orléans, Frankrike
Död18 oktober 1646 (39 år)
Auriesville, New York i Tretton kolonierna
Vördas inomRomersk-katolska kyrkan
Helgonförklarad29 juni 1930, Rom av
Påve Pius XI
HelgedomNational Shrine of the North American Martyrs, Auriesville, New York i USA
Helgondag19 oktober, alternativt 26 september och 16 mars

Isaac Jogues, född 10 januari 1607 Orléans i Frankrike, död 18 oktober 1646 i Auriesville i delstaten New York i USA. Han var jesuitpräst dog martyrdöden efter att ha dödats av mohawkindianer när han missionerade bland indianstammarna i nordöstra USA. Han vördas därför som helgon av katolska kyrkan och är skyddshelgon för Amerika. Han och sju andra missionärer, de nordamerikanska martyrerna, som också dog martyrdöden mellan åren 1642 och 1649 helgonförklarades den 29 juni 1930 av påven Pius XI. Deras helgondag är den 19 oktober, men de firas också den 26 september och av jesuitorden den 16 mars.[1]

Isaac Jogues föddes den 10 januari 1607 i Orléans i Frankrike i en välbärgad familj. Han studerade på hemstadens jesuitskola och bestämde sig tidigt för att bli missionär. Efter sin prästvigning 1636 anmälde han sig till missionär hos Huronindianerna i nordöstra Amerika. På resan till missionen fick han namnet Ondessonk, den oövervinnlige, av huronerna.[2]

Väl framme hos huronerna började Isaac Jogues missionera hos de ofta skeptiska huronerna. Snart smittades stammen av smittkoppor, en sjukdom som kommit med européerna och som de också fick skulden för. Huronerna behövde dock stöd av Frankrike mot sin fiende mohawkerna, och efter att ha isolerat de sjuka och hejdat epidemin accepterades missionärerna.

På en resa efter förnödenheter tillfångatogs Isaak Jogues och hans följe av mohawkindianerna. Isaak Jogues torterades och bland annat förlorade han båda händers tummar och pekfingrar. Efter att ha varit fånge och slav i ett år lyckades han fly med hjälp av några holländska köpmän och kom tillbaks till Frankrike år 1643. Eftersom sakramentet bara fick hållas med tumme och pekfinger kunde han inte förrätta nattvarden. Påven Urban VIII utfärdade då en dispens efter att ha hört om hans insatser i Nya Frankrike.

Redan 1644 återvände Isaak Jogues till huronerna och blev utsänd till sändebud till mohawkerna för att förhandla fram ett fredsavtal mellan dem och Frankrike. 1646 återvände han som ambassadör till samma plats som han flytt ett år tidigare. Freden blev inte långvarig och på hösten tillfångatogs Isaac Jogues åter av mohawkerna och efter ytterligare tortyr dödades han den 18 oktober 1646.

Isaac Jogues var den förste katolska prästen som besökte New York. Han var också den förste europé som bekräftat tog sig fram till Övre sjön.[1] Han namngav nuvarande Lake George till Lac du Saint Sacrement, ungefär De heliga sakramentens sjö. Namnet stod sig i över hundra år då den bytte namn för att hedra den brittiske kungen Georg II.

Helgondagen för de nordamerikanska martyrerna bestämdes först till den 26 september men efter kalenderrevisionen 1969 flyttades den till 19 oktober. Det är dagen efter Isaac Jogues martyrdag och den dag som låg närmast denna. Den 18 oktober firas evangelisten Lukas.

  1. ^ [a b] Den hellige Isaak Jogues (1607–1646) Katolska kyrkan i Norge. Läst 2010-03-08.
  2. ^ Saint Isaac Jogues, Martyr—1646 Arkiverad 5 juli 2019 hämtat från the Wayback Machine. Eternal Word Television Network. Läst 2010-03-08