Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hoppa till innehållet

Kastilianska skiljebergen

Från Wikipedia

Kastilianska skiljebergen (spanska Sistema Central) är en bergskedja som ligger i mitten av Iberiska halvön, och som har en väst-östlig riktning i den västra delen och en sydväst-nordostlig riktning i den östra delen. Bergskedjan är ca 600 km lång och cirka 30 km bred och sträcker sig från mitten av Portugal till Iberiska kordiljäran (Sistema Ibérico), som ligger i den nordöstra centrala delen av Spanien. Det är den naturliga uppdelningen mellan Kastilien och León, i norr och Kastilien-La Mancha, Madrid och Extremadura i söder. Den delar också den centrala platån (Meseta central) i Submeseta Norte i norr och Submeseta Syd i söder. Med några få undantag utgör bergskedjan en vattendelare mellan avrinningsområdena för floderna Duero och Tajo.

Den högsta bergstoppen är Pico Almanzor (2 592 m) som ligger i Sierra de Gredos. Bergskedjan delar upp sig i mindre bergskedjor som skiljs åt genom bergspass och breda dalar. Av dessa är de mest betydande (räknat från väster till öster): Serra da Estrela (Portugal), Sierra de Gredos, Guadarrama och Sierra de Ayllón. De framträdande bergen i Iberiska kordiljäran har en relativ höjd av 1 200 meter och en bas som pendlar mellan 500 och 1200 meter.

Kastilianska skiljebergen (Sistema Central)
De viktigaste bergen i Sistema Central.
Pico Almanzor, den högsta bergstoppen i Sierra de Gredos och Sistema Central.
La Pedriza, en framträdande del av Sierra de Guadarrama (östra delen av Sistema Central).
Circo de Gredos, i Sierra de Gredos. Det är också en av få glaciärformationer på bergskedjan
Valle del río Moros, i Sierra de Guadarrama.
Aldeanueva de la Vera vid foten av Sierra de Gredos (i västra delen av bergskedjan).
Vy över Serra da Estrela (Portugal), den delen i Sistema Central som ligger längst väster ut
Sierra de Ayllón, den östligaste delen av Sistema Central.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från spanskspråkiga Wikipedia, Sistema Central, 26 september 2009.