Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hoppa till innehållet

Portal:EU

Från Wikipedia
Huvudsida  


Medlemsstater  


Innehåll
redigera  

EU-portalen

  Europeiska unionen
  Länder som omfattas av EES-avtalet
  Europeiska mikrostater
  Schweiz och Storbritannien
  Kandidatländer
  Potentiella kandidatländer

Europeiska unionen (EU) är en fördragsbunden union mellan 27 europeiska länder och ett unikt överstatligt samarbete i världen. Unionen upprättades den 1 november 1993 som en vidareutveckling av Europeiska gemenskaperna. Den är det huvudsakliga uttrycket för fullföljandet av den europeiska integrationsprocess som påbörjades den 9 maj 1950 genom Schumandeklarationen och som syftade till att bringa ett slut på krigen i Europa.

Unionen omfattar 27 medlemsstater: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike. I syfte att nå sina gemensamma mål har dessa länder tilldelat unionen vissa befogenheter, som utövas av dess sju institutioner: Europaparlamentet, Europeiska rådet, Europeiska unionens råd, Europeiska kommissionen, EU-domstolen, Europeiska centralbanken och Europeiska revisionsrätten.

Unionens övergripande mål är enligt fördraget om Europeiska unionen att främja freden, unionens grundläggande värden (såsom frihet, demokrati och jämlikhet) och folkens välfärd. Unionen har som ambition att upprätta ett område med frihet, säkerhet och rättvisa utan inre gränser, en inre marknad med fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital och en ekonomisk och monetär union med en gemensam valuta, samt att verka för sina värden runt om i världen, bland annat genom en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik. Unionen har även inrättat ett unionsmedborgarskap, som är kopplat till vissa grundläggande rättigheter, såsom rätten att röra sig fritt inom unionen.

Läs mer...

redigera  

Ämnen med anknytning till Europeiska unionen

redigera  

Utvald artikel

Europeiska flaggan

Europeiska flaggan, även känd som EU-flaggan eller det europeiska emblemet, är en flagga med en cirkel av tolv gula stjärnor på blå botten. Cirkeln av stjärnor symboliserar solidaritet och harmoni mellan Europas folk, medan flaggan i sin helhet symboliserar Europas enhet och identitet.

Flaggan är numera främst förknippad med Europeiska unionen och dess föregångare Europeiska gemenskaperna, som antog flaggan som sin i mitten av 1980-talet. Flaggan togs dock ursprungligen fram av Europarådet, en separat internationell organisation, som alltjämt använder den som en av sina symboler. Europarådet har uppmanat andra europeiska organisationer och institutioner som verkar för europeiskt samarbete att använda europeiska flaggan som en gemensam symbol för Europa.

Utöver Europarådet och Europeiska unionens institutioner är det vanligt att flaggan används av lokala, regionala och nationella myndigheter vid sidan av regionala och nationella flaggor. Användandet varierar dock i hög grad. Flaggan används också i vissa sportsammanhang samt av demokratirörelser i till exempel Georgien och Ukraina.

Läs mer...

redigera  

Utvald bild

Den officiella €-symbolen.

Fler bilder...

redigera  

Medlemsstater

redigera  

Utvald stad

Dublins Ha'penny Bridge över River Liffey.

Dublin, på iriska Baile Átha Cliath, huvudstad i Irland sedan 1922 och landets största stad med 554 554 invånare (2016) i centralorten och 1 904 806 invånare (2016) i storstadsområdet (Greater Dublin Area).

Staden grundades år 841 av vikingar från Danmark och förblev säte för nordiska kungar fram till och med engelsmännens erövring 1171. Dessa lät bygga Dublin Castle som i 700 år var en symbol för det brittiska väldet på Irland. Universitetet Trinity College grundades 1591. Staden låg för sig självt i förhållande till resten av Irland i "the Pale", den enda engelskspråkiga fickan på ön som fanns före 1600-talet. Efter hand växte Dublin, och staden var på 1700-talet det brittiska imperiets näst största stad efter London. Här grundades världens första handelskammare 1783. Irland var vid denna tid inte förenat i resten av Storbritannien, utan staden var säte för det irländska parlamentet. Många förmögna familjer lät uppföra påkostade palats vid denna tid.

Fler städer...

redigera  

Visste du att ...

Wikipedias portaler