Stora retorikpriset
Stora retorikpriset | |
Beskrivning | Utmärkelse i retorik |
---|---|
Land | Sverige |
Första utdelning | 2008 |
Återkommande | Årligen |
Tidpunkt | i mars |
Stora retorikpriset instiftades 2008 av Barbro Fällman, VD för Retorikcentrum i Sverige AB. Priset ska delas ut en gång om året i mars, till en person som enligt statuterna "med sitt uttryck har gjort intryck". Priset avser att höja uppmärksamheten på ämnet retorik i allmänhet och återinföra ämnet retorik i grundskolan i synnerhet.
2019 blev Klara Härgestam, retoriker som driver företaget Klara Besked, ny juryordförande.
Första priset 2008 gick till läraren Stavros Louca, känd från tv-serien ”Klass 9 A” där han lyckades få elever med urusla betyg att bli bäst i landet på matematik. Stavros Louca ”Med retoriken som bakgrund vill han skapa en stämning i klassrummet där alla kan känna harmoni”.
2010 års pristagare, sportkommentatorn Lasse Granqvist belönades för att han ”sprider glädje och för att han skapar närvaro och bilder hos lyssnaren”.
2011 års pristagare, skådespelerskan Pia Johansson fick priset för att hon är ”en okrönt drottning av Commedia del’Arte och en blomstrande Thalia, som tar människors skratt på största allvar.”
2012 års pristagare Jason Diakité Timbuktu är ”en person som med unik och uttrycksfull talan lägger pusselbitar med ord och rytm, som får eftertanke och känsla att vibrera i samma takt.”
2013 års pristagare Jessika Gedin fick av juryn följande motivering: Att ställa frågor avgenuint intresse och lyssna till svaren med samma innerliga förmåga till reflektion är en konst som inte alla behärskar, men som vår pristagare besitter till fulländning.
2014 års pristagare Christopher O’Reagan. Med en fot i det förgångna och genom dramatisering av historiska skeenden, skapar årets vinnare intresse, liv och puls av kärlek, makt och krig. Med sin språkliga briljans och sitt medryckande engagemang når vår pristagare oväntade åhörare i vår moderna tid. Han utövar folkbildning med närvaro och lyhördhet.
2015 års pristagare Ulrika Knutson. En kulturjournalist som med skarp och personlig iakttagelseförmåga reflekterar över tingens ordning – i går, i dag och i morgon. En kritisk granskare, vars röst minner om berättandets glädje och kommunikationens möjligheter.
Vår pristagares sprakande språk, målande adjektiv och litterära esprit skapar en närhet till lyssnare och läsare.
2016 års pristagare Sissela Kyle. Med värme, humor och osedvanlig skärpa iakttar årets pristagare både samtiden och sig själv. Det är bra att vara en fri man, men en fri kvinna som fröken Friman har årets pristagare gestaltat så miljoner tittare har fått veta något om kvinnokampens historia. Hon skriver, regisserar, programleder, spanar och talar i radion med ett uttryck som sannerligen gör intryck!
2017 års pristagare Magdalena Ribbing. En god folkbildare gett som uppmärksamhet åt sunt förnuft, god ton och vikten av hänsyn till våra medmänniskor. Med stil och erfarenhet skriver vår pristagare böcker och besvarar brev – delar generöst med sig av råd och kunskap; allt med personlig kryddning och retorisk sälta.
2018 – Uppehåll i prisutdelningen.
2019 års pristagare var komiker Henrik Schyffert. Delar av motiveringen löd: Nyckeln till humor som håller över tid är att alltid ha något att säga av substans. Årets pristagare har lockat fram seriösa skratt i mer än 30 år. Som en skicklig retoriker behöver han endast sin röst, sin kropp och sina ord för att fängsla en hel publik i timtal. Han är en variationernas mästare.
Pristagare
[redigera | redigera wikitext]- 2008 – Stavros Louca
- 2010 – Lasse Granqvist
- 2011 – Pia Johansson
- 2012 – Jason Diakité
- 2013 – Jessika Gedin
- 2014 – Christopher O'Regan
- 2015 – Ulrika Knutson
- 2016 – Sissela Kyle
- 2017 – Magdalena Ribbing
- 2019 – Henrik Schyffert
- 2020 – Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund[1]
- 2021 – Erik Niva[2]
- 2022 – Katrine Marçal[3]
Juryn
[redigera | redigera wikitext]Juryn förnyades 2019 och består förutom Klara Härgestam och Barbro Fällman av följande personer:
- Andreas Utterström, journalist och kommunikationskonsult
- Maria Rankka, Partner Brunswick Group och tidigare VD för Svenska Handelskammaren
- Vilhelm Hanzén, PR-konsult och grundare av Gul PR
- Jakob Stenberg, Redaktör och poddproducent
Referenser
[redigera | redigera wikitext]- ^ ”Ola och Anna Rosling tilldelas retorikpris”. Boktugg. 3 december 2019. https://www.boktugg.se/2019/12/03/ola-och-anna-rosling-tilldelas-retorikpris/. Läst 2 april 2023.
- ^ ”"Kristallklar poddkung" får Retorikpriset”. Aftonbladet. 16 mars 2021. https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/bnqRqg/kristallklar-poddkung-far-retorikpriset. Läst 2 april 2023.
- ^ ”Katrine Marçal tilldelas Stora Retorikpriset”. via TT. 19 april 2022. https://via.tt.se/pressmeddelande/katrine-marcal-tilldelas-stora-retorikpriset?publisherId=3236384&releaseId=3320440. Läst 2 april 2023.
Externa länkar
[redigera | redigera wikitext]- Instiftare Barbro Fällmans webbplats för Retorikcentrum i Sverige AB
- Juryordförande Klara Härgestams webbplats för Klara Besked