Hiperuzay
Hiperuzay, bilimkurgu eserlerinde zaman zaman kullanılan daha hızlı uzay ulaşımı anlamına gelen bir terimdir. En iyi bilinen örnekleri ise Star Wars'da ve Isaac Asimov tarafından yazılan Foundation adlı eserde kullanılmıştır. Genellikle hiperuzaya erişebilmek için gemilerde Hiperuzay Cihazı bulunması gerekir. Gemiler hiperuzaya girdiklerinde kendi enerji kaynaklarını kullanmaktadır, yani hiper uzayda ilerlerken birden enerjisi tükenen bir gemi hiperuzaydan aniden çıkar ve uzayın derinliklerinde kaybolur ama yedek bir enerji kaynakları varsa bunu devreye sokarak yeniden hiperuzay sıçrayışı yapabilirler, tabii bunun için bulundukları konumun koordinatlarını bilmeleri gerekiyor.
Star Wars evrenine göre; Hiperuzay yolculuğunda, yanlış koordinat girilmesi hâlinde güzergâh üzerindeki herhangi bir yıldıza çarpabilir. Bunun bir örneği, Star Wars: The Clone Wars'un animasyon serisinin 1. sezon 13. bölümünde bulundukları savaştan kaçmak üzere kaçış manevrası kullanılarak Hiperuzay'a geçtikleri, yön bilgisayarı koordinatları yanlış belirlendiği için bir yıldıza çarpma olasılığı anlatılmıştır.
Hiperuzay seyahatleri, ışık hızından daha hızlı olarak kabul edilir. Hiperuzay bazı bilimkurgu filmlerinde daha açıklayıcı bir anlam oluşturmak için, yıldızlar arası ve galaksiler arası seyahatlerde, Işık Ötesi Hız (FTL) olarak da kullanılır.
Hikâyelerde hiperuzay yolculuğu tanımlanırken çoğunlukla, hiperuzay cihazı kullanılır, görünüşte makul bir yanılsama oluşturmak için izafiyet veya sicim teorisi kullanılır. Yine de şu an için Hiperuzay Seyahatleri kurgusal bir teknolojidir.
Hiperuzay terimi ilk olarak John W. Campbell'ın 1934 yılında Astouinding dergisinde yayımlanan "The Mightiest Machine" adlı kısa hikâyesinde kullanmak üzere icat etmiştir. Hiperuzay terimi o günlerden bu yana pek çok yerde yaygın olarak kullanılmıştır. Çoğu yazar veya senarist bu terime başka isimler vererek de kullanabiliyor.
Ancak, bilimde ve bazı kurgularda hiperuzay, "4 veya daha yüksek boyutlu Öklid uzayı" olarak da kullanılabiliyor.[1][2]
Kaynakça
değiştir- ^ "Hyperspace, Dictionary". Dictionary, Browse. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "Hyperspace, Oxford Dictionary". Oxford Dictionary. 26 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi.
Uzay ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |