Bebris Kalesi
Bu madde, öksüz maddedir; zira herhangi bir maddeden bu maddeye verilmiş bir bağlantı yoktur. (Eylül 2022) |
Bebris Kalesi (Gürcüce: ბებრისციხე) ayrıca bilinen adıyla Natsicvari Kalesi (ნაციხვარი), Gürcistan'ın Kartli bölgesindeki Mtsheta şehrinde konumlanmış bir Erken Orta Çağ kalesidir. Kale, Aragvi Nehri'nin sağ kıyısında, Mtsheta şehrinin ise kuzeyinde konumlanmıştır. Antik çağlarda kaleye ″Belti″ denmekteydi. Bagratlı Vahuşti, kaleden ″Beltistsihe″ olarak bahsetmektedir. 2004 yılında Bebris Kalesi, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.
Arkeolojik kalıntılar, alandaki ilk kalenin MÖ 4. yüzyılda yapıldığını göstermektedir. Mevcut yapı ise 9. yüzyılda inşa edilmiş ve 18. yüzyılda yeniden modellenmiştir.[1]
Günümüzde kalenin kulesi, batı duvarı ve diğer duvarların parçaları korunmuştur. Neredeyse üçgen şekilli kale tabanının alanı yaklaşık olarak 1.500 metrekaredir. Kalenin avlusu, bu alanın 600 metrekaresini oluşturmaktadır.
Tasarımı
[değiştir | kaynağı değiştir]Duvarlar neredeyse eşit büyüklükteki taşlarla inşa edilmiştir. Kalenin ana kısmı, güneydeki büyük üçgen alanla çevrelenmiş iç kaleydi. Üç köşenin ve kapalı alanın sonunda kuleler inşa edilmiştir. Bebris Kalesi'nin çevresinde, antik ve feodal dönemlerden kalma arkeolojik katmanları tespit edilmiştir.
Efsane
[değiştir | kaynağı değiştir]Bebris Kalesi ile ilgili bir efsanede, bir zamanlar bu bölgenin kaleyi inşa eden ve içine korumalar koyan Simon adında bir prense ait olduğunu söylenmektedir. Simon'un Makrine adında güzel ve kibar bir kızı, Mamuka adında ise acımasız ve kalpsiz bir oğlu vardı. Babasının ölümünden sonra, Mamuka köylüleri devasa büyüklükte vergiler vermeye zorladı. Vergi ödeyemeyenlere Mamuka tarafından acımasızca işkenceler yapıldı. Makrine, kardeşinin köylülere merhamet etmesi için boşu boşuna peşinden koştu. Zalim ağabey kardeşi için üzülmeyip onu bir kuleye hapsetti. Bir keresinde, Mamuka büyük bir tencerede köylülere sulu yemek yaparken, beklenmedik bir şekilde tencerenin içine uçtu ve tencerede kaynadı. Çok sinirlenen Mamuka köylüleri kırbaçlamak üzereyken, köylüler yemeği uzaklaştırdılar, ama tam bu sırada, tencereden yılanlar ortaya çıktı ve Mamuka'nın etrafını sardı. Umutsuz Mamuka Tanrıya dua etti: ″Sadece beni kurtarmanı istiyorum ve beni kurtarırsan senin adına bir kilise inşa edeceğim.″ Makrine, kulenin pencesinden erkek kardeşinin yaşadığı problemleri izlemiş ve Tanrı'nın onu kurtarması için dua etmiştir. Duaları kabul eden merhametli Tanrı, Mamuka'yı yılanlardan kurtardı. Kurtarılan Mamuka servetini bağışlayıp keşiş oldu ve bir kilisenin inşası için bağış toplamaya başladı. Kız kardeşi Makrina, Mtsheta'da rahibe oldu. Uzun yıllar sonra, Makrine öldü, cenazesine beyaz sakallı yaşlı bir adam geldi, ölen kişilere bir öpücük verdi ve: “ablam, sözümüzü tuttuk” dedi. Bu sözleri söyler etmez diz çöküp ruhunu Tanrı'ya teslim etti. O zamandan bu yana kaleye ″Bebris Tsikhe″ (Yaşlı adamın kalesi) denilmektedir.
Galeri
[değiştir | kaynağı değiştir]-
Harabenin uydu görüntüsü
-
Kalenin görünümü
-
Kalenin görünümü
-
Kalenin görünümü
Literatür
[değiştir | kaynağı değiştir]- Bebris tsikhe// Georgia:encyclopedia -Tbilisi.,1997. pg. 386
- Bebris tsikhe - Beltis tsikhe // description of Georgian historical and cultural monuments -Tbilisi., 1990, pg. 242
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Kartlili Vahuşti'nin yazdığı Description of the Kingdom of Georgia.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Kale hakkında kısa bilgi 3 Temmuz 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Lugares de Mtsjeta'dan manzaralar
- Bebris kalesinin tarihi ve efsanesi
- Bebris Kalesi 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.