Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
İçeriğe atla

Çuhadar

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çuhadar ve Başçuhadar veya Kahya, Osmanlı Devletinde sarayın büyük memurlarından ve padişahların hizmetlerinde bulunanlardan birine verilen ad. Çuhadan yapılmış bir elbise giydikleri için veya Padişahın giyeceklerini muhafaza edip taşıdıkları için bu adla anılmışlardır. Bulundukları mevkilere göre yetkileri değişmekteydi. Sultan Çelebi Mehmed zamanında kurulan çuhadarlık, saraydaki mühim memuriyetlerdendi.[1]

Padişahın hizmetinde bulunup, ona en yakın arkadaşlarından biriydi. Hasodabaşından sonra ikinci derecede öneme sahiptiler. I. Mehmet zamanında kurulan Başçuhadarlığın görevleri ata binerek hünkarın gerisinden gitmek padişahın kürk yağmurluk gibi eşyalarını taşımak ve bu eşyaların hazırlığından sorumlu olmaktı. Ayrıca padişahın bayramda camiye gidişlerinde ve merasimlerde halka para saçardı.

Başçuhadar ağanın maiyetinde, hizmetlisi olarak iki lalası, aşağı koğuşlardan birer kullukçu ve birer zülüflü baltacılarıyla ikişer sofalı, birer heybeci ve ikişer yedekçileri bulunurdu.Şayet enderun dışında bir görev verilecek olursa beylerbeylik veya vezirlik gibi önemli bir görev verilirdi.

Çuhadar ağa unvanına sahip olan kimse, padişahın hizmetinde bulunup, ona en yakın dört ağadan biri olurdu. Hasodabaşı ve silahdar ağadan sonra üçüncü derecede önem taşırdı. Çuhadar ağa olan, ata binerek hünkarın gerisinde gider[2] ve padişahın yağmurluğunu taşırdı. Hükümdarın kaftan ve kürklerine bakmak da bunun vazifesiydi.

Çuhadar ağanın maiyetinde hizmetlisi olarak iki lalası, aşağı koğuşlardan birer kullukçu ve birer zülüflü baltacılarıyla ikişer sofalı, birer heybeci ve ikişer yedekçileri bulunurdu. Çuhadar terfi ederse, silahtar olurdu. Şayet saraydan dışarı hükûmet hizmetlerinden birine çıkarılacak olursa, kendisine beylerbeylik veya vezirlik verilirdi.

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ "Çuhadar". tdk.gov.tr. 20 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2013. 
  2. ^ "Çuhadar". Büyük lûgat ve ansiklopedi, 2. cilt. books.google. Erişim tarihi: 25 Ocak 2013.