Altreich
Makale serilerinden |
Altreich (Türkçe: Eski İmparatorluk), 1871 yılında kurulan imparatorluk 22 monarşik devletin kurduğu federasyonu, üç cumhuriyetçi şehir devletini ve Alsas-Loren bölgesini ifade eden bölgesel terim. 1938'de Nazilerin Avusturya'yı işgali sonrasında 1937'de ilhak öncesi sınırları belirtmek için kullanılır. Daha yaygın anlamıyla Nazi Almanyası'nın II. Dünya Savaşı öncesi sınırları anlamına gelir.[1]
Weimar Cumhuriyeti 18 eyaletten oluşuyordu. Nasyonal Sosyalist devlet çeşitli eyaletlere bölünmeyi sürdürmesine rağmen, görevleri merkezi Reich bakanlıklarının ve yetkililerinin yürütme organlarına indirgenmişti. Länder Başbakanı Reichsstatthalter tarafından yönetildi. Länder'a ek olarak, NSDAP'ın bölgeleri de rakip birimler olarak hareket etti.
Prusya Özgür Devleti Nazi döneminde imparatorluğun büyük parçası olarak kaldı. İdari yapıları 1932 yılında Prusyalı Papen hükûmetinin darbesiyle büyük ölçüde zayıfladı. Prusya'lı Gleichschaltung ile 1933'te merkezi kurumlarını daha da önemsiz bıraktı, Reich hükûmetine ve Prusya eyaletlerinin üst başkanlığına karşı çıktı. Prusya’nın Reich Valisi Hitler'in kendisi idi, ancak bu konudaki yetkileri Prusya Başbakanı Hermann Göring'e devredildi .
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "List do DZ: Jak to naprawdę z Altreichem było" (Lehçe). Dziennikzachodni.pl. 14 Ekim 2011. 21 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2019.
Nazi Almanyası ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |