Amerikan mutfağı
Amerikan mutfağı, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yaşayanlara özgü bir mutfaktır. ABD'de yaygın olan pişirme stilleri, diğer Batı ülkelerindekilerine benzer. Buğday, ABD'de kullanılan ana tahıl bitkisidir. Geleneksel Amerikan mutfağında hindi, ak kuyruklu geyik eti, patates, tatlı patates, mısır, kabak ve akçaağaç şurubu gibi malzemeler kullanılır; bunların hepsi Amerikan yerlileri ve ilk Avrupalı göçmenleri tarafından işlenirdi. Mangalda yavaşça pişirilen domuz ya da dana eti, crab cake, patates cipsi ve damla çikolatalı kurabiye, Amerikalılara özgün yemek stilleridir. Soul food, Afrikalı köleler tarafından geliştirilen bir mutfak ve özellikle ABD'nin güneyinde popülerdir, lakin ABD'nin diğer yerlerinde yaşayan Afrikalı Amerikalılar arasında da sıkça rastlanır. Louisiana kreyol, Cajun ve Tex-Mex gibi senkretik mutfaklar, özgü oldukları bölgeleri için büyük önem taşırlar.
Elmalı turta, kızarmış tavuk, pizza, hamburger ve hot dog gibi karakteristik yemekler, çeşitli göçmen grupların getirdikleri tarifelerden kaynaklanır. Pomfrit; burrito ve taco gibi Meksika yemekleri ve İtalyan kaynaklarından özgürce uyarlanan makarna yemekleri bütün ülke çapında tüketilir.[1] Amerikalılar genelde çay yerine kahveyi tercih ederler. Amerikan endüstrileri tarafından yapılan pazarlama, portakal suyu ile sütün yaygın kahvaltı içeceği olmasından çoğunlukla sorumludur.[2][3] 1980'ler ve 1990'lar boyunca Amerikalıların kalori alımı %24'e yükseldi;[1] sıkça fast food restoranlarında yemek, sağlık memurlarının Amerikan "obezite salgını" olarak nitelendirdikleri durum ile bağlantılı olmuştur. Yüksek oranda tatlılaştırılmış alkolsüz içecekler çok popüler; ortalama Amerikalının kalori alımının %9'u şekerli içeceklerden oluşur.[4][5]
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Wikimedia Commons'ta Cuisine of the United States ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ a b Klapther, James N. (23 Ağustos 2003). "What, When and Where Americans Eat in 2003" (İngilizce). Institute of Food Technologists. 18 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2010.
- ^ Smith, Andrew F. (2004). The Oxford Encyclopedia of Food and Drink in America (İngilizce). New York: Oxford University Press. ss. s. 131-2. ISBN 0-19-515437-1.
- ^ Levenstein, Harvey (2003). Revolution at the Table: The Transformation of the American Diet (İngilizce). Berkeley, Los Angeles ve Londra: University of California Press. ss. s. 154-5. ISBN 0-520-23439-1.
- ^ Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology (2005). "Fast Food, Central Nervous System Insulin Resistance, and Obesity" (İngilizce). American Heart Association. 8 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2010.
- ^ "Let's Eat Out: Americans Weigh Taste, Convenience and Nutrition" (PDF) (İngilizce). ABD Tarım Bakanlığı. Ekim 2006. 20 Nisan 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2010.
ABD ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |
Mutfak ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |