Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
İçeriğe atla

aptitude

Vikipedi, özgür ansiklopedi

aptitude APT'ın kullanıcı arabirimidir. Yazılım paketlerini listelemeye, onları seçip kurmaya ve kaldırmaya yarar. Çok güçlü bir arama sistemine sahiptir. Debian için yapılmış uygulama, RPM tabanlı sistemlere de uyarlanmıştır.

aptitude ncurses kütüphanesini kullanan grafiksel kullanıcı arayüzüne sahiptir.

ncurses kütüphaneli arabiriminin yanında birçok apt-get komutunu emule etmiştir.

aptitude'den bir ekran görüntüsü

aptitude ilk olarak 1999 yılında yapılmıştır. O zamanda APT'ın kullanıcı arabirimine sahip 2 uygulama bulunmaktaydı: dselect ve console-apt.

İlk açık sürümü 0.0.1 18 Kasım 1999 tarihinde dağıtıldı. Çok limitli olan ilk sürüm sadece paketleri listelemeye yarıyordu. Onları yüklemeye, indirmeye ve silmeye olanak vermiyordu. 0.0.4a sürümü ile birlikte eklenen bu ve daha birçok özellik ile Debian 2.2 'potato'da yerini aldı.

2000 yılları sonunda yeniden yazılan kullanıcı arabiriminin fikri, GTK+ ve Qt gibi modern widget araçlarından alındı. Eski kullanıcı arabirimine benzemesine karşın, açılır kapanır menüler ve pop-up dialoglarıyla bezendi. Aptitude'nin kullanılmayan özelliklerinden, ufak bir mayın tarlası implementasyonu eklendi. Yeniden düzenlemiş şekilde 0.2.0 sürümü dağıtıldı. 0.2.11.1 Debian 3.0 'woody' ile dağıtıldı.

Sürpriz yumurta

[değiştir | kaynağı değiştir]

Aptitude'ye göre, APT'da bulunan "Süper İnek Güçleri" aptitude de bulunmamaktaydı. Apt-get içerisinde bulunan "Süper İnek Güçleri" apt-get moo komutuyla harekete geçirilebilir. Aptitude ile bunu denerseniz size sürpriz yumurta olmadığını söyleyecektir. Fakat -v ve ardından devam eden -vv parametreleri ile kullanıcıyı başından defeden bir döngü ile karşılaşabilirsiniz. En sonunda çıkan resim orijinal apt-get de bulunan sürpriz yumurtadaki resme benzememektedir. Programın farklı sürümlerinde farklı döngüler görülmekte. Bunlardan bir tanesi:

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]