Arkeolojide CBS
CBS veya Coğrafi Bilgi Sistemleri, son 10 yılda arkeoloji için önemli bir araç haline gelmiştir. CBS ve arkeoloji kombinasyonu mükemmel bir ikili oluşturmaktadır ve arkeoloji zaman içinde insan davranışının mekansal boyutu çalışmasını gerektirir.
Arkeoloji tarihsel olayların açılımına coğrafya, zaman ve kültür üzerinden bakmaktadır, arkeolojik çalışmaların sonuçları mekansal bilgi açısından zengindir. CBS geniş hacimli verileri coğrafi referanslama konusunda uzmandır. Bu hızlı, doğru ve mali açıdan etkin bir araç olmasını sağlamaktadır. CBS nin sahip olduğu araçlar veri toplama, depolama ve çağırma konularında kullanıcıya daha anlaşılır bir görsel sunmaktadır. CBS arkeolojide önemli olabilir, ancak CBS arkeolojide harita üretiminden çok, farklı veri türlerini birleştirip ve analiz etme ve yeni bilgiler oluşturma tabanlı kullanılmalıdır. CBS nin arkeolojide kullanımı, arkeologların sadece veri toplama ve görselleştirmelerini değil, mekanla ilgili düşünme yollarını da değiştirmiştir.
Araştırmada CBS Kullanımı
[değiştir | kaynağı değiştir]Araştırma ve dokümanların korunması arkeoloji için önemlidir ve bu araştırmalar ve saha çalışmaları verimli ve hassas bir şekilde CBS ile yapılmaktadır. CBS yeteneklerinin kullanıldığı arkeolojik sitelerde ve çalışmalarda, CBS bir karar verme aracı olarak kullanılabilir.
Arkeolojik kazıda CBS kullanıldığında haritalama ve kayıt yeteneği doğrudan gelişmektedir. Bu da kazı alanındaki bulguların analizinde, görselleştirilmesinde ve verilere anında erişim açısından fayda sağlamaktadır.
Arkeolojik çalışmalarda CBS nin farklı süreçleri ve işlevleri kullanılmaktadır. Site içi mekansal analiz veya dağılım analizi, site içindeki değişim sürecinin oluşumunu anlamada ve belgelenmesinde yardımcı olur. Bunun için kullanılan eski yöntemler geniş alan üzerinden sadece küçük bir bakış açısı sunmaktadır. Akıllı modelleme arkeolojik verinin daha iyi analiz edilmesi için hidrografi ve histografide olduğu gibi veri toplama yolunu kullanır. CBS de nokta verisi, ilgili yere odaklanmak ve veri setlerindeki dağınık noktaları analiz etmek için kullanılır. Yoğunluk haritası, nokta verinin interpole edilerek bir sitedeki kullanım düzeylerini bulmak için kullanılır.
Analizlerde CBS Kullanımı
[değiştir | kaynağı değiştir]CBS de alan ile ilgili birçok veri setini depolama, işleme, birleştirme ve karmaşık analizleri yapmak mümkündür. Görünürlük analizi site üzerinden çevresinde görünebilir olan yerleri belirlemek için kullanılmaktadır. Bu site alanının çevresi ile olan sosyal ilişkiyi yorumlamak için kullanılır. Simülasyon gerçeğin basitleştirilmiş bir temsilidir, olayın temel değişkenlerini ve onların etkileşimlerini belirleyerek çalışır. Bu varsayımsal tahmin hem test için hem de veri üretmek için kullanılır. Arkeolojik Bilgi Bilimi, arkeolojide mekansal ve zamansal desenleri keşfetmek ve ortaya çıkarmak için çalışmaktadır. Araştırmalar arkeolojik problemleri çözmek ve anlamak için sayısal yöntemler ve bilgisayar yazılımları üretmeye yönelmiştir.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]Bu madde önerilmeyen biçimde kaynaklandırılmıştır.Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) ( |
- The Getty Conservation Institute-sponsored Middle Eastern Geodatabase for Antiquities (MEGA) is a Web-based GIS tool that enables the Jordanian Department of Antiquities to inventory, monitor, and manage the thousands of archaeological sites in Jordan.30 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- The Digital Archaeological Atlas of the Holy Land provides online access to site records and media related to the archaeology of Israel, Palestine, Jordan, the Sinai Peninsula and southern Lebanon.13 Mayıs 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- The Mediterranean Archaeological Network (MedArchNet) is constructing a series of linked archaeological atlases around the Mediterranean Basin. The Digital Archaeological Atlas of the Holy Land is the first node.
- University of Alabama Office of Archaeology Research’s pages on using GIS
- ESRI's page on using GIS in Archaeology14 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Stanford Library's page on GIS and Archaeology4 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- ArchAtlas a project aims to provide a visual summary of spatial processes in prehistoric and early historic times, such as the spread of farming, the formation of trade contacts, and the growth of urban systems.
- Historical Geographic Information Systems Online Forum on Google
- Fasti Online - an online GIS of archaeological sites11 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Site Recorder, the GIS for maritime archaeology25 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.