Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
İçeriğe atla

Aversa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aversa
Città di Aversa
Aversa'da Santa Maria a Piazza Kilisesi
İtalya üzerinde Aversa
Aversa
Aversa
Ülkeİtalya İtalya
BölgeCampania
İlCaserta ili
İdare
 • Belediye BaşkanıAlfonso Golia
Yüzölçümü
 • Toplam8,73 km²
Rakım39 m
Nüfus
 (31 Aralık 2017)
 • Toplam52.974
 • Yoğunluk6,100/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Posta kodu
81031
Alan kodu081

Aversa, gūney İtalya'da Campania Bölgesi'nde, Caserta iline bağlı ve Napoli şehrinin merkezinin 15 km kuzeyinde bulunan bir kent ve bir komün. Şehir İtalya'daki önemli tarım ovalarının birinin (Terra Lavoro ortasında bulunur. Şehrin önemli tarım ürünleri "Aversa şarabı" olarak ismi korunmalı kaliteli şarap ve manda sütünden yapılmış "mozzarella" peyniridir. Aversa "Seconda üniversità değli studi di Napoli (İkinci Napoli Üniversitesi) mimarı ve mühendislik fakültesi yerleşkelerinin bulunduğu bir kültür merkezidir.

Aversa antik Romalılar döneminde çiftlikler ve villarla dolu bir tarım alanı idi. I. Justinianus döneminde Bizanslıların Ostrogot'lara karşı Gotlar Savaşı adı verilen İtalya'yı geri alma seferleri sırasında bu mevki yakınlarındaki Atella şehrinin harabeye dönmesi Aversa civarındaki nüfusun artmasına ve bir kasaba-şehir nüvesi kurulmasına neden olmuştu.

1030'da güney İtalya'yı tehdit altında bulduran Araplara bir karşı kuvvet olarak güney İtalyanların kullandıkları Norman asıllı paralı askerlere bir mükafat olarak Napoli Dükü IV. Sergius, Kutsal Roma-Germen İmparatoru II. Konrad'ın onayı ile Alençon'dan gelen Norman komutanı Rainulf Drengot'a Aversa Kontu payesi verdi. Aversa böylece bir kontluk merkezi oldu. O zaman küçük bir kasaba olan Aversa Kont Rainulf'un diğer İtalya idareceilerinin adaletinden kaçanlara çok yumuşak davranıp sığınma hakkı sağlaması dolayısıyla çabucak büyüdü. Ayrıca Normanlar bu kontluğu Güney İtalya'ya ve Sicilya'ya yaptıkları hücumlar için bir üs olarak kullanmaya başladılar ve şehir Normanların sağladıkları yağmanın paraya döndürme merkezi haline geçti.

Norman'lar çok geçmeden güney İtalya'yı ve Sicilya'yı ellerine geçirdiler. Bu Norman fatihlerin başında bulunan Robert Guiscard Aversa Kontu iken şehrin surlarını yaptırdı. Aynı dönemde diplomasi kullanarak Papa tarafından Aversa'nın, yakındaki Atella şehri yerine, bir başpiskoposluk oturduğu bir merkezi olmasını sağladı.[1]

Fakat diğer güney İtalya yüksek idarecileri ve Papa, Normanların halka yönelik zalimce davranışlarına ve mal ve mülke karşı talancı-yağmacı tutumlarına karşı çıktılar. Papa ve İtalyan liderlerine karşı Normanların direnişi ve karşı hücumları sırasında Norman liderlerinin başında Aversa Kontu olan I. Richard bulunmaktaydı. Papa Aversa Kontu olan I. Richard'ı ve onun merkez şehri olan Aversa'yı aforoz etti. 1053'te Papa'nın müttefiki İtalyan orduları ile Norman orduları Civitate Muharebesi'nde karşılaştılar ve Normanlar bu muharebede çok büyük bir galibiyet kazanıp Papa'yı bile esir aldılar. Fakat Aversa Kontu Richard Papa'ya bir esir muamelesi göstermedi ve onunla birlikte Roma'ya gidip büyük şerefle karşılandı. Böylece hem aforoz edilmekten kendini ve şehrini kurtarıp hem de Normanlar Katolik kilisesi ve diğer İtalyanlar Normanların güney İtalya'da ve Sicilya'da hükümdar olmaları kabul edilmesine önayak oldu.

Aversa Kontluğu Norman hanedanı zamanla önemin kaybetti. Aversa Napoli Krallarının Anju Henedanı eline geçti. Napoli kralları Aversa'yı bir av merkezi ve tatil ikametgâhı olarak kullanmaya başladılar ve şehrin iç kalesi bu dönemlerde saray merkezi oldu. Özellikle Napoli Krallığı hükümdarlığı yapan Kraliçe İ. Joanna Aversa'da oturmayı tercih etti. Bu dönemde Napoli tahtına göz dikmiş olan Napoli'li asiller kraliçenin kocası olan Macar I. Andreyi bu kalenin penceresinden bir iple astılar. Bunun üzerine Anju hanedanın başı olan Macar Kralı I. Lajos bir ordu ile İtalya'ya girdi. Aversa'da verdiği bir ziyafette komployu hazırlayan Napolililerden kardeşinin intikamını aldı. Joanna ise Fransa'ya Avignon'a kaçmak zorunda kaldı. Anju hanedanının Aversa'da oturmayı tercihleri dolayısıyla Aversa büyük gelişmeler gösterdi. Örneğin San Dominik Kilisesi, San Nicola Kilisesi, Real Casa dell'Annunziata yetimhanesi ve hastanesi bu dönemden kalmadır.

Şehir Napoli Krallığı Aragonlulara geçince, bazı imtiyazlarını korumakla beraber, önemini kaybetmeye başladı. 1494de tahta Bourbon hanedanından VIII. Karlo geçmesi ile şehir çökmeye başladı. İspanyol kralların gelmesiyle 16. yy başından itibaren veba salgını ile şehrin nüfusu küçülmeye başladı ve 1656daki veba salgınından sonra çok azalan ve bir kasaba durumuna geçen şehir devamlı ekonomik zorluklar içinde yaşamaya başladı. III. Karlo Aversa'da büyüyüp orada kısa müddet yaşadıysa da bu şehrin ekonomik durumuna hiç tesir etmedi.

Fransa'nın İtalya'yı işgali ile Napoliten Cumhuriyetinin ve sonra tekrar gelen Bourbon'ların idaresi altında yaşadı. Bu dönemden hemen sonra Napoli'de Orta Çağlaradan kalma malikane sisteminin lahvedilmsi ve kilise ve manastırlara ait olan mal ve mülkleri devletleştirilmesi dolayısıyla şehri aillerini ve kilise ve manstır mensuplarını kaybetti.

İtalya'nın birleştirilmesi savaşları sırasında 1860'ta "Valturno Muharebesi"'nden hemen once Giuseppe Garibaldi Aversa'da kalmıştır. Bundan sonra Aversa İtalya Krallığı'na katıldı. Bu dönemde Aversa Caserta ili'ne bağlandı.

Coğrafi konumu

[değiştir | kaynağı değiştir]
Aversa komününün Caserta ili içinde konumu

Aversa şehri Napoli civarında bulunan Terra Lavoro adı verilen büyük bir tarım ovasının içinde Aversa Kırlığı adı verilen ovalık bir arazide konumlanmış bulunmaktadır.

Aversa iklimi mutedil ve sıcaktır. Yazları sıcak olup ortalama ısı 26 °C (maksimum ısı 35 °C) olmakta bu mevsimde Aversa'da hemen hemen hiç yağmur yağmamaktadır. Kış ısı ortalaması 10 °C olup gayet ılıktır. Yağışlar pek düzgün olmamakta beraber en fazla yağış Ekim ve Ocak aylarında beklenmektedir.

Nüfus gelişimi

[değiştir | kaynağı değiştir]

Aversa'nin belediye sınırları içinde nüfusu (30.10.2010 itibarıyla) 51,591 kişidir. Aversa Napoli'ye 15 km uzaklıkta olup Napoli şehirleşmiş metropoliten bolgesinin bir parçası oldugu kabul edilektedir. 19. yy ve 20.yy da Aversa'nin nüfusunun gelişmesi şu gösterimde görülebilir:[2]

Kişi

Aversa düzlük bir tarım arazisinde konumlandığı için geleneksel olarak tarım ürünleri imalatı önemlidir.

Şehirde üretilen manda sütünden yapılma "mozarella peyniri" tüm İtalya'da ün salmıştır.

Ayrıca şehirde bağcılık ve şarapçılık da çok ileridir. Geleneksel olarak asmalar sadece Aversa'da uygulanan bir usulle, kavak ağaçlarının özel yetiştirilmesi ile yapılmış pergolalarda asılarak, yetiştirilir ve bağ bozumu elle toplama şeklinde yapılmaktadır. Bağlardaki asmalar genel olarak beyaz üzüm veren "Asprinio" adı verilen asma çeşidindendir. Yetiştirilen beyaz üzüm "Aversa" isimli kaliteli beyaz şarap ve köpüklü "spumate" şarap yapılmak için kullanılır. Kalite standardlarına göre "Aversa" şarabi için üzüm bağlarında randımanın 14 ton/hektar olması; ürünün minimum alkol yüzdesi köpüksüz beyaz şarap için %10,5 ve köpüklü şarap için %11 olması gerekmektedir.

Günümüzde şehrin Napoli yakıninda olması dolayısıyla Aversa gittikçe Napoli şehrinin bir uydusu haline gecmektedir.

Görülebilecek turistik yerler

[değiştir | kaynağı değiştir]

Aversa'da görülebilecek turistik yerler şunlardır:

  • Aversa Tarsuslu Aziz Pavlus Katedrali: Romanesk mimarî stilde. Çok güzel bir kubbe ihtiva etmektedir. İçinde çok zengin sanat eserleri bulunur. "San Giorgio ve Aslan" heykeli Romanesk stilinde önceki stilde yapılmış ve tip olarak çok nadir bulunan bir heykeldir. 14. yüzyıldan itibaren yapılmış fresko tablolar da önemlidir. Katedralin hazine dairesinde bulunan gümüşten Barok tipi kilise kapları koleksiyonu İtalya'da eşsizdir.
  • Real Casa dell'Annunziata: Yapımı yaklaşık 1315. Bir yetimhane ve fakirlere yardım ve destek evi.
  • Aragonlular Şatosu: Bu tarihsel konak ve şato günümüzde gardiyan polis yetiştirmek için eğitim merkezi olarak kullanılmaktadır.
  • Kiliseler: Aversa Campania bölgesinde önem sırasına göre ikinci piskoposluk merkezidir. Şehrin tarihsel merkezinde çok büyük sayıda kilise bulunduğu için Aversa "yüz kilisesi olan şehir" adıyla ün yapmıştır. Bu kiliselerden önemlileri şöyle sayılabilir:
    • San Francesco delle Monache Kilisesi: Barok mimarı stilli
    • Santa Maria a Piazza: Yapımı 10.yy. İçinde Gioto ekolü ressamların fresk tabloları bulunur.
    • San Lorenzo Benediktin Manastırı Kilisesi: 10. yüzyıl yapımı. Bu manastırın etrafı üstü kapalı yürüyüş yolu olan avlusu çok güzel bir Rönesans mimari üslubu örneğidir.
    • Şehirde bulunan diğer kiliselerde de çok zengin eski duvar resimleri bulunmaktadır.

Komşu komünler

[değiştir | kaynağı değiştir]

Aversa komünü şu komünlerle sınır komşusudur: Carinaro, Casaluce, Cesa, Frignano, Giugliano in Campania (NA), Gricignano di Aversa, Lusciano, San Marcellino, Sant'Antimo (NA), Teverola, Trentola-Ducenta

Kardeş şehirler

[değiştir | kaynağı değiştir]

Aversa'nin şu kentlerle kardeş şehir bağlantıları bulunmaktadır:

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ Günümüzde bile Atella nominal olarak başpiskoposluk merkezi olmakla beraber başpiskoposluk ikametgahı ve bürokrasisi Aversa'da bulunmaktadır.
  2. ^ Kaynak: İtalyanca Wikipedia "Aversa" maddesi 24 Kasım 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]