Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
İçeriğe atla

Baba (roman)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Baba
YazarMario Puzo
TürRoman
Yayım1972
YayımcıE Yayınları
ISBN975-390-124-0

Baba, Amerikalı yazar Mario Puzo'nun yazdığı orijinal olarak 1969'da G.P. Putnam's Sons tarafından yayınlanan bir romandır. ABD'ye yerleşmiş Don Vito Corleone'nin reisliğindeki Sicilyalı bir Mafya ailesinin hikâyesini anlatmaktadır. Roman 1945-1955 yılları arasında geçmekte ve Vito Corleone'nin çocukluktan yetişkinliğe kadar geçmişi de irdelenmektedir.

Kitabın başlığı ve yer altı dünyasıyla olan ilişkisi tartışma yaratmıştır. Puzo'nun "Godfather - Baba" başlığını bir mafya babasını belirtmek için kullanması onun muhabirlik deneyiminden esinlendiği pek çok yerde karşımıza çıksa bile bu terime ilk defa mafyayla bağlantılı Joe Valachi'nin 1963'teki Organize Suçlar Üzerine Kongre Kapalı Oturumundaki ifadesinde rastlanmaktadır.

Ana kahramanlar

[değiştir | kaynağı değiştir]

Baba unvanı verilen Vito Corleone'nin soyadı Sicilya'nın Corleone şehrinden gelmektedir. Benzer şekilde Corleone'nin annesinin evlenmeden önceki soyadı Corigliano, yer altı faaliyetleriyle bilinen Calabria'nın Corigliano Calabro şehrinden gelmektedir. Vito'nun dört biyolojik çocuğu vardır: Santino Corleone, Fredo Corleone, Michael Corleone ve Constanzia Corleone. Ayrıca enformal olarak evlat edindiği Tom Hagen Corleone Ailesi'nde "consigliere - danışman" olarak görev almıştır. Vito ünlü bir şarkıcı ve film yıldızı Johnny Fontane'in vaftiz babasıdır.

New York'taki beş aile şunlardır: Stracci, Tattaglia, Corleone, Cuneo ve Barzini.

Ayrıca New York'un kanlı anlaşmalarla ya da yasal olmayan operasyonlarla ilgilenmeyen ama bu beş aile arasında barışı koruyucu görevi olan Bocchicchio Klanı da vardır. Ülke genelinde on aile daha vardır:

Tramonti Ailesi - Florida
Zaluchi Ailesi - Detroit
Falcone Ailesi - Los Angeles
Molinari Ailesi - San Francisco
Panza Ailesi - Boston
Forlenza Ailesi - Cleaveland
Capone Ailesi - Chicago
Bocchicchio Ailesi - (Merkezleri belirtilmemiştir)
On aileden ikisine değinilmemiştir.

Film adaptasyonu

[değiştir | kaynağı değiştir]

1972 yılında Don Vito Corleone'yi Marlon Brando'nun, Michael Corleone'yi Al Pacino'nun oynadığı ve Francis Ford Coppola'nın yönettiği romandan uyarlama film sinemalarda oynamaya başladı. Mario Puzo senaryo ve diğer produksiyon konularında danışmanlık görevini üstlenmiştir. Yaklaşık 134 milyon $ hasılat yapan ve aralarında üç Akademi Ödülü, beş Altın Küre ve bir Grammy olan pek çok ödül kazanan film bütün zamanların en iyi filmlerinden biri olarak gösterilmiştir. Akabinde çekilen Baba II filmi altı Akademi Ödülü kazanmış ve En İyi Film Oscar'ını alan en iyi devam filmi olmuştur.

Film pek çok açıdan benzer olmakla birlikte bazı karakterlerle ilgili geçmişe yönelik belli ayrıntılara yer vermektedir. Bu ayrıntılardan bazıları gerçekten film olarak beyaz perdeye yansıtılmış ve Baba Efsanesi gibi versiyonlarda yer almıştır. Johnny Fontane'in Hollywood'daki yükselişiyle ilgili kısımlar filme dahil edilmemiştir. Romanla film arasındaki en büyük fark romanın daha mutlu bir sonla bitmesidir. Romanda Michael Corleone'in eski eşi ve iki çocuğunun annesi Kay Corleone'nin oğullarının babasının işinin başına geçmesini kabullenmiştir.

Diğer adaptasyonlar

[değiştir | kaynağı değiştir]

Video oyunları üreten Electronic Arts firması Baba'nın video oyunu adaptasyonunu 21 Mart 2006'da piyasaya sürmüştür. Oyuncu Corleone ailesindeki bir "asker" olarak oyunu sürdürmektedir. Ölümünden kısa süre önce Marlon Brando Vito Corleone'nun seslendirmesinde görev almış ve ölümünden sonra da oyun dublör sesiyle tamamlanmıştır. Francis Ford Coppola 2005 yılının nisan ayında Paramount Pictures tarafından oyunla ilgili bilendirilmediğini ve bu oyunu onaylamadığını açıklamıştır. Al Pacino da oyunun seslendirilmesinde görev almamış ve Michael Corleone başkası tarafından seslendirilmiştir. Film referans alınarak hazırlanmış bir kutu oyunu da bulunmaktadır.