Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
İçeriğe atla

Bavyera Prensesi Sophie

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Avusturya Arşidüşesi Sophie
Avusurya Arşidüşesi
Karl Joseph Stieler Tarafından Yapılan Portre, 1830
Doğum27 Ocak 1805(1805-01-27)
Nymphenburg Sarayı, Münih, Bavyera
Ölüm28 Mayıs 1872 (67 yaşında)
Viyana, Avusturya-Macaristan
DefinKraliyet Mezarlığı
Eş(ler)iAvusturya Aşridükü Franz Karl
Çocuk(lar)ı
Tam adı
Sophie Friederike Dorothea Wilhelmine
HanedanWittelsbach
BabasıBavyera Kralı I.Maximillian Joseph
AnnesiBaden Prensesi Caroline
DiniKatolik

Bavyera Prensesi Sophie (Sophie Friederike Dorothea Wilhelmine; 27 Ocak 1805 - 28 Mayıs 1872), Bavyera Kralı I. Maximilian Joseph ile ikinci eşi Badenli Caroline'in kızıydı. Saksonya Kraliçesi Maria Anna'nın tek yumurta ikizi olan Sophie, Avusturya Arşidükü Franz Karl ile evlenerek Avusturya Arşidüşesi oldu. En büyük oğlu Franz Joseph, Avusturya İmparatoru ve Macaristan Kralı olarak hüküm sürdü; ikinci oğlu Maximilian kısa süreliğine Meksika İmparatoru olarak hüküm sürdü.

Bavyera Prensesi

[değiştir | kaynağı değiştir]
Prenses Sophie, Prenses Ludovika ve Prenses Maria Anna'nın portresi ( Karl Joseph Karl Stieler tarafından yapılan resim, 1822)

Bavyera Kralı I. Maximilian Joseph ve Baden Prensesi Caroline'in dördüncü çocuğu Prenses Sophie Friederike Dorothea Wilhelmine, 27 Ocak 1805'te Münih'teki Nymphenburg Sarayı'nda doğdu. Çok sevdiği annesine daha bağlı olmasına rağmen babasının en sevdiği kızı olduğu söylenirdi. Sophie ikiz kardeşi Maria Anna'ya hayrandı ve tüm kız kardeşlerine çok yakındı.

4 Kasım 1824'te Avusturya Arşidükü Franz Karl ile evlendi. Babasının üvey kız kardeşi Bavyeralı Caroline Augusta, 1816'da damadın dul babası Francis II ile evlenmişti. Sophie ve Franz Karl'ın altı çocuğu vardı. İmparator II. Francis, Sophie'ye gerçekten düşkündü. Sophie'nin kocasıyla pek az ortak noktası olmasına rağmen, onu seven ve ona saygı duyan Franz Karl'a şefkatli ve sadık bir eşti.[1]

Sophie, kocasının aksine tüm çocuklarına, özellikle Francis Joseph'e ve en sevdiği oğlu Ferdinand Maximilian'a bağlıydı. Doğası gereği güçlü iradeli ve otoriter biri olarak ün yapmıştı ama aynı zamanda ailesine ve evlendiği Habsburg imparatorluğuna bağlı, tanıdık ve girişken biri olarak biliniyordu.[1] Saray hayatı, dans, sanat ve edebiyatın yanı sıra ata binmeyi de severdi.[2]

En büyük oğlunu Avusturya tahtına yerleştirme hırsı, Avusturya siyasetinde süregelen bir alışkanlıktı.[3] O zamanlar "mahkemedeki tek adam" olarak adlandırıldı. 1848 Devrimi sırasında, zayıf iradeli kocasını, oğulları Franz Joseph'in lehine taht haklarından vazgeçmeye ikna etti.[4]

Arşidüşes Sophie ve geleceğin imparatoru oğlu Franz Joseph ( Joseph Karl Stieler tarafından).

Franz Joseph'in tahta çıkmasından sonra Sophie tahtın arkasındaki güç oldu. Tarihsel olarak, Sophie, Franz Joseph'in aynı zamanda yeğeni olan eşi Sisi ile aşırı düşmanca ilişkisiyle hatırlanır. Elisabeth, kendisine karşı katı ve talepkar olduğu için Sophie'den nefret ediyordu ama Arşidüşes'in yeğenine karşı aynı duyguları beslediğine dair hiçbir kanıt yoktu, çünkü genellikle Elisabeth'i günlüğünde ve mektuplarında oldukça hoş bir şekilde tanımlıyordu.[2] Yine de diğer gelinleriyle iyi ilişkileri vardı ve kayınvalidesi Arşidüşes Maria Annunziata'ya bakıyordu.

Sophie, hayatının büyük bir bölümünde Avusturya saray hayatı hakkında çok şey anlatan ayrıntılı bir günlük tuttu.[2] 1867'de ikinci oğlu Maximilian'ın Meksika'da idam edilmesinden derinden etkilendi. Şoku bir türlü atlatamadı ve toplum hayatından çekildi. 1872'de zatürreden öldü.

Ayrıca Avusturya Sarayı'nda Reichstadt Dükü olarak yaşayan II. Napolyon ile yakın ilişkisi nedeniyle de dikkat çekti. Aralarında cinsel ilişki olduğu söylentileri vardı.[2] Hatta 1832'de Reichstadt'ın ölümünden iki hafta önce doğan Maximilian'ın aslında onun çocuğu olduğuna dair şüpheler vardı. Bu iddialar hiçbir zaman doğrulanmadı, ancak çok iyi arkadaş oldukları ve ölümünün onu çok etkilediği aşikardı. O öldükten sonra anlatılan sert, hırslı kadına dönüştüğü söylenir.

  1. ^ a b Erzherzogin Sophie: Die starke Frau am Wiener Hof. Wien: Amalthea Signum Verlag. 2016. ISBN 978-3-99050-024-8. OCLC 932029774.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":1" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ a b c d Sophie de Habsbourg: L'impératrice de l'ombre. Paris: Perrin. 2018. ISBN 978-2-262-06539-3. OCLC 1023604752.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  3. ^ Emperor Francis Joseph: Life, death and the fall of the Hapsburg Empire. Thrupp, Stroud, Gloucestershire: Sutton. 2005. ISBN 0-7509-3787-4. OCLC 58554150. 
  4. ^ Maximillian and Carlota. April 2015. s. 22. ISBN 978-1-59534-263-8.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)