Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
İçeriğe atla

Bilgi ve iletişim teknolojileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Bilişim ve iletişim teknolojileri sayfasından yönlendirildi)
Uluslararası BİT Federasyonu IFGICT, IFGICT Değerlendirmesi uyarınca Eğitimde Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin (BİT) Kullanımına İlişkin Bir Kavram Haritası

Bilgi ve iletişim teknolojileri (Alm. Informations- und Kommunikationstechnologie (kısaca IKT); İng. information and communication technologies (kısaca ICT)), bilgi teknolojileri ve iletişim teknolojileri terimlerini tek bir çatı altında toplayan ve bu teknolojiler arasındaki ilişkiyi vurgulayan bir terimdir. 1980'lerde başlayan dijital yakınsama (İng. digital convergence) sürecinde, metin, ses ve görüntü bilgisayarlar tarafından dijital ortamda işlenmeye başlamıştır. Buna paralel olarak telekomünikasyon sistemlerinin de dijitalleşmesi ile birlikte dijital verilerin ve enformasyonun iletimi olanaklı hale gelmiş; bilgi teknolojileri ile iletişim teknolojileri iç içe geçmiştir. Bilgi ve iletişim teknolojileri terimi, bu yakınlık ve bağımlılığı belirtmek amacıyla kullanılmaktadır.

Bilgi ve iletişim teknolojilerini meydana getiren başlıca alanlar şunlardır:[1][2]

  • Ürün ve imalat teknolojileri alanı:
    • Dijital aygıt geliştirme ve üretimi.
    • Dijital araç-gereç geliştirme ve üretimi.
    • Dijital malzeme geliştirme ve üretimi.
  • Hizmet teknolojileri alanı:
    • Telekomünikasyon hizmetleri geliştirme ve üretimi.
    • Ağ hizmetleri geliştirme ve üretimi.
    • Yayıncılık hizmetleri geliştirme ve üretimi.

İmalat ve hizmet alanlardaki geliştirme ve üretim faaliyetlerine, dağıtım ve satış hizmetleri ile, yasal, yönetsel ve teknik düzenlemelerden sorumlu otoriteler de eklendiğinde Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü teşkil edilmektedir.

Bilgi ve iletişim teknolojileri Enformasyon Çağı'nda toplumsal ve ekonomik gelişmenin en önemli nedenini oluşturmaktadır. Toplumsal alanda, bireylerin kurumlarla ve birbirleri ile ilişkileri büyük ölçüde bilgi ve iletişim teknolojileri aracılığı ile sanal ortamda yürütülmektedir. Ekonomik alanda, bilgi ve iletişim teknolojileri yardımıyla üretkenlik ve verimlilik artmakta; katma değerli mal ve hizmet arzında artışlar yaşanmakta; mal ve hizmetlerin üretim ve dağıtım süreçlerinde yenilikler meydana gelmektedir.[3]

  1. ^ OECD. (2006). Glossary of Statistical Terms: Information, Communication Technology (ICT) sector. 05.11.2011 tarihinde http://stats.oecd.org/glossary/detail.asp?ID=3038 16 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. bağlantısından erişildi.
  2. ^ Industry Canada. (2011). Defining the Information and Communications Technologies Sector. 05.11.2011 tarihinde http://www.ic.gc.ca/eic/site/ict-tic.nsf/eng/h_it05097.html 7 Aralık 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. bağlantısından erişildi.
  3. ^ Dutta, S. ve I. Mia. (2009). The Global Information Technology Report 2008–2009: Mobility in a Networked World. (Editörler: Dutta, S. ve I. Mia.). S. ix. INSEAD-World Economic Forum.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]