Carcharodontosauridae ("köpekbalığı dişli kertenkelegiller"), carnosaurteropoddinozorfamilyasıdır. 1931'de Ernst Stromer tarafından isimlendirildi. 2015'te Christophe Hendrickx ve meslektaşları tarafından yapılan bir makalede en büyükler için maksimum uzunluk tahmini 14 metre (46 ft), en küçükler için ise 6 metre (20 ft) olarak verilmiştir.
Carcharodontosauridae familyası ilk olarak 1931'de Ernst Stromer tarafından sadece C. saharicus'u içerecek şekilde isimlendirilmişti, ancak yeni keşfedilen Giganotosaurus, C. saharicus'un akrabası olarak 1995'te familyaya katıldı. Ek olarak, birçok paleontolog Acrocanthosaurus'u bu aileye dahil etmiştir, ancak bazıları ise onu Allosauridaefamilyasına yerleştirmiştir. 2006'da Mapusaurus'un keşfiyle Carcharodontasauridae'ye Giganotosaurinae alt familyası Rodolfo Coria ve Phil Currie tarafından eklendi. Tyrannotitan keşfedildiğinde Coria ve Currie, Tyrannotitan'ı bu alt familyaya resmi olarak eklemediler, bu cinsin daha ayrıntılı bir tanımını beklediler, ancak uyruk kemiğinin özelliklerine dayanarak bunun bir gigantosaurin olabileceğini belirttiler.[3]
.
1998'de Paul Sereno, Carcharodontosauridae'yi, resmi bir klad olarak tanımladı. Aşağıdaki kladogram ise 2009'da Brusatte tarafından yapılmıştır.[4]
Acrocanthosaurus'un hangi gruba mensup olduğu belirsizdi, bazıları Carcharodontosauridae'yi, bazıları ise Allosauridae mensup olduğuna inanmaktaydı. 2011 yılında, Kelmayisaurus'un Stephen L. Brusatte, Roger B. J. Benson ve Xing Xu tarafından yeniden tanımlanmasıyla onun Carcharodontosauridae'nin geçerli bir cinsi olduğu kanıtlandı.
Carcharodontosauridlerin allosauridlerin aksine Abeliosauridlere daha yakından ilişkili olduğu öne sürülmüştür. Bunun nedeni, bu iki kladın bazı kranial özellikleri paylaşmasıdır. Ancak bu benzerlikler, bu iki grup arasındaki paralel evrimden kaynaklanıyor gibi görünmektedir. Daha fazla sayıda kranial ve postcranial karakter, onların allosauridlerle olan ilişkilerini destekler.
^Novas, Fernando E. (2013). "Evolution of the carnivorous dinosaurs during the Cretaceous: The evidence from Patagonia". Cretaceous Research. 45: 174-215. doi:10.1016/j.cretres.2013.04.001.
^Coria, R.A.; Currie, P.J. (2006). "A new carcharodontosaurid (Dinosauria, Theropoda) from the Upper Cretaceous of Argentina". Geodiversitas. 28 (1): 71-118.