Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
İçeriğe atla

Devon

Koordinatlar: 50°43′K 3°43′B / 50.717°K 3.717°B / 50.717; -3.717
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Devon
Ülke Birleşik Krallık
Ülke İngiltere
BölgeGüney Batı İngiltere
MerkezExeter
Yüzölçümü
 • Toplam6.707 km²
Nüfus
 (2017)
 • Toplam787.171
 • Yoğunluk124/km²

Devon, Birleşik Krallık'ta İngiltere ülkesinin Güney Batı bölgesinde bulunan, hem iki seviyeli yerel idarenin üst seviyesi olan bir kontluk hem de kraliyetle ilgili seremoniler için bir törensel kontluktur. Gayriresmî olarak bazen "Devonshire" olarak da anılmakla beraber bu shire tipi kontluk olduğunu göstermek için kullanılmakta ve Devon'da yaşayan halk arasında genellikle kabul edilmemektedir.

Devon ismi yaklaşık MS 50'de Antik Romalıların Britanya adasının istila ettikleri dönemde bu yörede yaşayan Kelt asıllı kavmine verilen "Dumnonii" (yani derin vadisinde yaşayanlar) isminden alınmıştır.

Coğrafya ve jeoloji

[değiştir | kaynağı değiştir]
Devon'daki kayalıklar.
Ilfracombe, Kuzey Devon kıyısındadır.

Devon, bir yarımada üzerindedir ve bu yüzden İngiliz ilçeleri arasında benzersiz şekilde, kuzeyde Bristol Kanalı ve Kelt Denizi ve güneyde Manş Denizi olmak üzere iki ayrı kıyı şeridi vardır.[1] Güney Batı Sahil yolu, her ikisinin de tamamı boyunca uzanır ve yaklaşık %65'i Heritage coast olarak adlandırılır. 1974'te İngiliz ilçelerinde yapılan değişikliklerden önce Devon, alana göre üçüncü en büyük ilçeydi. Devon, ilçe benzeri bölümlere ayrılmamış ilçelerin en büyüğüydü (yalnızca Yorkshire ve Lincolnshire daha büyüktü) ve her ikisi de sırasıyla idari bölgelere veya parçalara bölünmüştür).[2] 1974'ten beri ilçe, alana göre dördüncü sıradadır. Cumbria'nın kurulması nedeniyle, tören ilçeleri arasında ve büyükşehir olmayan üçüncü büyük ilçedir. Lundy adası ve Eddystone resifi de Devon'dadır. İlçe, İngiltere'deki diğer tüm ilçelerden daha fazla yol mesafesine sahiptir.

Coğrafi konumu

[değiştir | kaynağı değiştir]

Kontluğun komşuları batıda Cornwall, doğuda Dorset ve Somerset kontlukları bulunur. Güneyinde Atlantik Okyanusuna bir kısmı olan Manş Denizi ve kuzeyinde ise Atlantik Okyanusunun Bristol'da bulunan Bristol Halici bulunur.

Kuzeybatı:
Bristol Halici
Kuzey:
Bristol Halici
Kuzeydoğu:
Somerset
Batı:
Cornwall
Devon Doğu:
Dorset
Güneybatı:
Cornwall
Manş Denizi
Güney:
Manş Denizi
Güneydoğu:
Manş Denizi

Devon'un yüzölçümü 6.707 km², 2005'te tahmini nüfusu 1.109.900; ve nüfus yoğunluğu km² başına kişi olarak 165'tir.

Alt yerel idare birimleri

[değiştir | kaynağı değiştir]

Devon kontluğunun alt seviyesinde ikincil seviyede bulunan metropoliten olmayan bölgeler ve Devon Kontluğu Yerel İdaresinden bağımsız ama törensel olarak Devon'a bağlı olan tek-seviyeli yerel idareler haritası şudur:

Bölgeler Harita ayrıntıları
  1. Exeter
  2. East Devon
  3. Mid Devon
  4. North Devon
  5. Torridge
  6. West Devon
  7. South Hams
  8. Teignbridge
  9. Plymouth (Tek-Seviyeli-Yerel-İdare)
  10. Torbay (Tek-Seviyeli-Yerel-İdare)

Bu törensel kontluk içinde bulunan ikincil seviyede bulunan metropoliten olmayan bölgeler ve tek seviyeli metropoliten bölge ve şehirler; idare merkezleri; içinde bulunan önemli yerleşkeleri listesi ve bir görüntü şöyle verilebilir:

Kontluk Yerel bölge/borough İdare Merkezi Diğer yerleşkeler Görüntü
Devon Kontluğu East Devon Yerel Bölgesi Sidmouth Sidmouth, Axminster, Honiton, Budleigh Salterton, Seaton, Ottery St Mary, Branscombe
Sidmouth panoraması
Mid Devon Yerel Bölgesi Tiverton Tiverton, Cullompton, Crediton
Tiverton'da Exe Nehri
North Devon Yerel Bölgesi Barnstaple Barnstaple, Braunton, Fremington, Ilfracombe, Instow, South Molton, Lynton, Lynmouth
Barnstaple Saat Kulesi
Torridge Yerel Bölgesi Bideford Bideford, Holsworthy, Great Torrington, Hartland, Westward Ho!.
Bideford panoraması
West Devon Yerel Bölgesi Tavistock Tavistock, Chagford, Okehampton, Princetown
Tavistock merkezi
South Hams Yerel Bölgesi Totnes Totnes, Dartmouth, Kingsbridge, Ivybridge, Salcombe
Totnes High Street
Teignbridge Yerel Bölgesi Newton Abbot Newton Abbot, Ashburton, Dawlish, Teignmouth.
Newton Abbot panoraması
Plymouth Şehri, Tek-Seviyeli Yerel İdare Plymouth Plymouth, Plympton, Plymstock
Plymouth Hoe
Torbay Borough, Tek-Seviyeli Yerel İdare Torquay Torquay
Torquay

Devon'da turizm

[değiştir | kaynağı değiştir]

Devon plajları ile ve Dartmouth ve Exmoor milli parkları ile Birleşik Krallık'taki tatil turizmi ve diğer ülkelerden turistler için çok çekici turistik bir alandır ve yazlık tatil dönemlerinde nüfusun birkaç misli turist barındırmaktadır. Özellikle geleneksel Britanya plaj şehirleri olan Torquay ve Exmouth çok popülerdir. Devon'un kuzeydeki ve güneydeki sahilleri ve bu sahillerindeki plajları büyük sayıda "surf" sporu yapan genç turist de çekmektedir.

Devon'un bazı turistik doğal zenginlikleri uluslararası dünya zenginlik özel listelerine kabul edilmişlerdir. 2001'den itibaren Dorset ve Doğu Devon Sahilleri alanları jeolojik adıyla "Jurasik Sahiller" ve 2006'dan itibaren de "Cornwall ve Batı Devon Madenleri" Birleşik Krallık'ta bulunan UNESCO Dünya Mirasları listesine dahil alanlardandır. Devon'un kuzeyinde bulunan kumullar kompleksi olan " Braunton Burrows" ise "UNESCO Biosphere Reserve" olarak kabul edilmiştir.

  1. ^ Dewey, Henry (1948) British Regional Geology: South West England, 2nd ed. London: H.M.S.O.
  2. ^ Whitaker's Almanack, 1972; p. 631

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]